Бюджет Козятина фінансував ЖКГ за приблизними підрахунками, без річних звітів

Бюджет Козятина фінансував ЖКГ за приблизними підрахунками, без річних звітів
Свідомі депутати хочуть покласти цьому край

Депутати Козятинської міської ради Таїсія Радіна і  Геннадій Панчук запросили газету “RIA-Козятин” в склад  делегації до заступника начальника управління житлово-комунального господарства Івана Вовкодава.

Обранці народу вимагали у керівника показати їм контрольно-розрахункову документацію, на основі якої було складено бюджетний запит ЖКГ на наступний рік. Адже при його розгляді вони виявили низку невідповідностей.

 

Відео дня

Бюджетний запит — це документ, що містить перелік необхідних видатків із бюджету та їх розмір. На основі бюджетних запитів розпорядників коштів формується видаткова частина бюджету. Сам цей документ має бути укладений після розроблення планів роботи на наступний рік, складених кошторисів, а для особливо дороговартісних робіт — проектно-кошторисної документації.

Цікавий спосіб визначення вартості робіт

Депутати вимагали показати їм дефектні акти та складені на їх підставі кошториси ремонтних робіт конкретних комунальних об’єктів Козятина. Зокрема, депутата Радіну зацікавило походження суми, яку з міського бюджету виділили  на капітальний ремонт вулиці Шевченка. Частина цієї вулиці відремонтована в минулому році, а частина — ні. Тому вона хотіла пересвідчитись, що в минулому році кошторис був розроблений на капітальний ремонт тільки частини вулиці. Адже, наскільки їй відомо, кошти з бюджету “пішли” на всю цю вулицю. Серед папок, які зберігаються в кабінеті начальника відділу міського господарства, кошторис на ремонт вулиці Шевченка не знайшли. Пан Вовкодав обіцяв знайти його і показати депутатам. За його словами, документація є тільки на ті чотири вулиці, які планувалось відремонтувати ще у 2015 році. Відповідно на чотири інші, включені у бюджетний запит — нічого немає.

Виявляється, вартість їх ремонту визначали у досить цікавий спосіб.

— Ми визначали ширину і довжину дорожнього покриття, що вимагає ремонту, — розповів пан Вовкодав. — Потім на основі минулорічних кошторисів вирахували середню вартість ремонту одного квадратного метра і, відповідно перемножували. Ви ж розумієте, щоб зробити правильну кошторисну документацію, потрібні кошти.

На це депутат Панчук слушно зауважив, що кошти на виготовлення відповідної проектної документації мали б бути передбачені у бюджетному запиті вже хоча б на наступний рік. Це чомусь не зроблено.

 

Депутати вимагатимуть звіту і чіткого планування

Представники народовладдя занепокоєні тим, як безвідповідально формується бюджет міста — на підставі приблизних (!) підрахунків. На їх думку, і за логікою, спочатку мають складатися кошториси на кожну роботу чи покупку, потім загальний кошторис і вже під нього видаватися кошти.

Депутати запитали: “Як контролюється витрата бюджетних коштів? Чи можна побачити акти виконаних робіт по кожному з об’єктів, включених до минулорічного бюджетного запиту? Де звіт, скільки міських грошей залишилось на рахунках ЖКГ у зв’язку із тим, що частина робіт виконана не була?”

Виявилось, що звіт не робили, як і в попередні роки.

Депутати висловили чіткий намір вимагати звіту від управління ЖКГ про виконані роботи і витрачені гроші за 2015 рік і розробки правильної кошторисної документації на наступний. Програми розвитку ЖКГ та благоустрою Козятина і Програма фінансової підтримки комунального підприємства на 2016 рік будуть розглядатися на сесії 14 січня.

А в середу на засіданні бюджетної комісії про це не згадували. Вирішували, як прийняти на фінансування міського бюджету Козятинське училище. Пристрасті кипіли впродовж трьох годин, адже це питання більше 13-ти мільйонів гривень.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:48 Махнівчанка виграла європейський грант на розвиток молоді 08:45 Команда з міні-футболу училища брала участь в зональному етапі обласного чемпіонату 05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up