Без минулого не має майбутнього

Без минулого не має майбутнього
У центральній районній біліотеці пройшла презентація книги Зої Вільчинської “Наша історія” (20-ті-30-ті роки ХХ століття)

Така подія великого краєзнавця, берегині історії, справжного патріота своєї батьківщини Зої Володиимирівни зібрала в читальному залі багато шанувальнів творчості. Бо для народу історія — це його душа. Без прикрас і гриму Зоя Вільчинська торкнулася її, тримаючи в руках архівні документи. Правдиво, чесно, унікально. Дотримуючись своєї нової концепції “СНІП” — системність, наступність, історизм та патріотизм.

Привітати краєзнавця прийшли і діти. Вільчинська Тетяна зачитала душевний історичний уривок, Віталіна Большанек заспівала українську пісню. А Діана Стангеліні здивувала всіх чарівною мелодичною скрипкою.

Кожна написана книга — це справжнє свято, унікальне явище та знахідка для нашого краю. Вісімсот сторінок про селянське життя, починаючи від реформи 1861 року. Описано все. І встановлення колгоспної системи, і масове розкуркулення, і срашні репресії, і виселення селян за межі України… Від беззаперечної правди в жилах холоне кров. Книга пронизана червоною ниткою про долю українського трудівника, спогади про наше минуле…
Автор книги, залюблена в свою історію. Крім численних публікацій, це вже друге потужнне видання. Воно є своєрідним продовженням книги “Наша історія”. І тут більш детальніше розглядається період 20 тих-30-тих років ХХ століття. Вона не тільки описує історію, а й використовує власний життєвий досвід. 
— Історія — це вчителька життя, — каже Зоя Володимирівна. — І тому її не можна сприймати на слух, а потрібно докопатися до найглибших її глибин. і ці книги, які я випустила, це не прсто книги, а нова копцепція пізнання і відтворення нашої національної української історії. Зараз нашій державі найнеобхідніше — національна єдність. Вороги в усі часи прагнули позбавити нас нашого коріння. А людина без нього створює державу без майбутнього. Для сильної України потрібно мати чесну і правдиву історію. В книгах вкладено все моє життя, всі роздуми, всі намагання. Нелегко давалося розуміння про те, що писалося. Чому? Коли існують певні закостенілі стереотипи, дуже важко їх зрушити з місця. І ми зараз рухаємося у нікуди, кров ллється молодих хлопців, вона може бути просто марною. Головне в моїх доробках — доповнення до питаннь Що? Де? Коли?, Чому? Якою ціною?  А що далі? Про це треба говорити. Держава розривається і розтягується. Якщо не змінити свій погляд, то ми знову будемо приречені. 
Як зазначила краєзнавець, причина наших бід сьогодення — відсутність мудрих керманичів. А мудрість це велика сила, яка може перемогти ворогів і дає перспективу. Після перебуття за сімейними обставинами за кордоном, в Криму, Зоя Володимирівна зрозуміла — те що розповідають далеке від правди. Переможців немає. Постраждала людська душа.

Відео дня

Презентація книги авторки виявилась досить патріотичною. На зустріч зачепили важливі питання минулого та майбутнього. Багато мудрого було сказано. Багато залягло в серце присутніх. 
— Я обїздила всю Україну і найбагатше, що в нас є — це наша мова солов’їна, — розповідає далі Зоя Вільчинська, — Це наші державні цінності. Наскільки дорога батьківщина, і наскільки страшно її втратити. Але нам мало єдності. Нам потрібна національна єдність. Потрібна чорна і біла історія.
За словами Зої Володимирівни, зараз вона працює над третьою книгою. У ній багато уваги приділяється революції 17-го року. Тож побажаємо їй успіхів та надхнення в цій нелегкій, але такій корисні справі.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up