Козятинський чорнобилець «вибив» з України у Євросуді підвищення пенсії

Козятинський чорнобилець «вибив» з України у Євросуді підвищення пенсії
Європейський суд зобов’язав Україну протягом трьох місяців виконати судові рішення і виплатити козятинчанину 2000 євро

Рішення Європейського суду чорнобилець Михайло Юхимчук вважає своєю перемогою у війні з Україною. Він відважився воювати зі своєю державою у Євросуді після того як зрозумів, що надії на українські суди - марні.

Михайло Юхимчук - учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції першої категорії. Йому була встановлена друга група інвалідності і призначена пенсія у розмірі 1268 грн 80 коп. Тому він і вирішив судитися з Пенсійним фондом України.

 

Відео дня
> Ризикував життям за безпеку країни

 

- Вважаю, що розмір моєї пенсії занижений і не відповідає чинному законодавству, адже відповідно до Закону України «Про внесення змін до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для інвалідів розмір пенсії не може бути нижчим, ніж вісім мінімальних пенсій за віком, - говорить Михайло Юхимчук. - Після роботи у Чорнобилі я отримав статус інваліда. Щоб вистачало на життя, змушений економити на власному лікуванні. Тож вирішив судитися з Україною, за безпеку якої ризикував життям. Козятинський суд мені відмовив, апеляційний суд ухвалу відхилив, Вищий адміністративний суд України у 2012 році залишив ухвалу без змін. Лише 24 жовтня 2013 року Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну протягом трьох місяців виконати судові рішення та виплатити 2000 євро. Європейський суд розглядав справи чорнобильців понад рік. Ось тепер чекаю на виконання рішення. Ми не знаємо, куди йти. Євросуд – це остання інстанція, на яку є якась надія.

 

Виконання рішення контролюватиме Мін’юст 

 

Як пояснює заступник начальника відділу Державної виконавчої служби Козятинського міськрайонного управління юстиції Віктор Щерба, за виконання рішення Євросуду відповідають не місцеві органи, а Департамент державної виконавчої служби України, зокрема відділ примусового виконання рішення.

Правозахисник Володимир Пилипчук пояснює, що згідно з рішенням суду держава-відповідач має виконати рішення українських судів, забезпечені правовою санкцією, винесені на користь позивача, і виплатити йому 2000 євро у якості компенсації матеріального та нематеріального збитку. Контролюватиме виконання рішення суду Міністерство юстиції України. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 09:28 Синоптики попереджають про грозу 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up