Великий піст - це духовне очищення

Великий піст - це духовне очищення
Вагітні та хворі можуть не постити

Закінчується піст. Він тривав з 3 березня і закінчиться  20 квітня Світлим Христовим Воскресінням. За думкою священослужителів, Великий піст є часом, коли християни звільняють свої тіло і душу від земних потреб, що поневолюють їх дух. Справжній піст, крім утримання від вживання їжі, повинен супроводжуватися молитвами і покаянням.

Протягом всього посту люди відмовляються від вживання м'ясопродуктів, риби (крім нестрогих днів), яєць, молочних продуктів (молока, сметани, масла), солодощів (тортів, цукерок, печива) та алкоголю.

Важливо: навіть якщо ви повністю відмовилися від заборонених продуктів, ні в якому разі не переїдайте. І пам'ятайте, основна догма  Великого посту - це духовне очищення.

Відео дня
dir="ltr" style="line-height:1.15;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;"> Чи обов’язково дотримуватися посту, ми запитали у священиків.

 

 

Настоятель храму святого пророка Іллі Української православної церкви Українського патріархату  протоієрей отець Романа Масира розповів:

- Піст - це лікування душі і тіла. Через молитву, віру людина зцілюється.

Ослаблення посту дозволяється вагітним жінкам, хворим і літнім людям, а також дітям до 5 років.

 

 

Отець Олег Сакаєв, настоятель римо-католицької Парафії матері Божої Доброї ради каже:

— Піст є завжди обов’язковим. Адже це утримання від певних дій, від поганих думок, від переїдання. Піст допомагає набратись певної духовності, що протистоїть темним силам.

 

 

Настоятель храму імені Серафима Саровського-чудотворця, протоієрей української православної церкви Московського патріархату Роман Асафов розповів:

- Дотримуватись посту треба обов’язково. Це духовне очищення душі і тіла. Справжній піст - це приборкання язика, утихомирення злості і гніву, приборкання похотей, припинення брехні, наклепів. Але є люди хворі, немічні, вагітні. Вони можуть від священослужителів одержати благословіння про послаблення посту.

Зі слів священослужителів, перші 4 дні, а також останній тиждень перед Великоднем вважаються найсуворішими днями посту. У Чистий понеділок (перший день посту) і Велику п'ятницю (остання п'ятниця перед Великоднем) належать до найбільш суворих днів посту,  А ось у першу п'ятницю Великого посту дозволяється варена пшениця, підсолоджена вода. В інші дні харчування проходить за певним графіком: понеділок, середу, п'ятницю: хліб, вода, овочі, фрукти, компоти; вівторок, четвер: гаряча їжа без олії; суботу і неділю: їжа з рослинним маслом і все різноманіття рибних продуктів.


 

Яке ставлення козятинчан до посту?

 

 

Марія Римша

(56), вчитель:

— Я не дотримуюся посту за станом здоров'я. А хотілося б очистити організм.

 

 

Сергій Порхун

(52), пенсіонер:

— Я не пощу, бо здоров'я не дозволяє.

 

 

Руслан Грінчук

(30), будівельник:

— Я підтримую ідею посту, але важко працюю, тому не до нього.

 

 

Юрій Порхун

(25), будівельник:

— Я не дотримуюсь посту, а мої батьки постять.

 

 

Дмитро Ланівський

(28), зварювальник:

— Потрібно все їсти. Адже гріх не в їжі, а в поступках людини.

 

 

Олена Кузнєцова

(36),

— Я дотримуюсь посту. Адже, хто в Бога вірить, той і постить.



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

  • Anonymous

    Кощунство У времени чувствительный курок – Чуть прикоснись, и пули полетели… Они идут распять Юго-Восток – Не дотерпели до Страстной недели. В великий праздник начата война Пуховка вербы – как тампон на ране. Узнало Небо, какова цена Наигранным молитвам на Майдане. Какой там Пост, когда от злобы пьян? Нужна волкам кровавая диета. Вину на правых громоздит Майдан, Он врет, как дышит, не страшась ответа. Но как бы ни сплеталась ложь хитро, Не избежит кощунник приговора. Готовите распятье? – Что ж, добро. Но не забудьте, бесы – Пасха скоро
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up