Актуально. Об'єднання громад. Чіткі плани.

  • Пузир Олександр
Актуально. Об'єднання громад. Чіткі плани.
Останнім часом ми багато чуємо та читаємо про об'єднання громад, то які ж плани що до Козятинського району та міста Козятина ми на сьогодні вже маємо...
Як видно з карти - у Козятинському районі планують створити чотири громади - найбільша звичайно - Козятинська міська об’єднана територіальна громада, далі Глухівецька громада, Самгородоцька та Комсомольська територіальні громади.
А хто це вирішив створити чотири громади? Відповідно до ЗУ "
Про добровільне об’єднання територіальних громад" та Постанови КМУ№214 від 08.04.2015р."Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад" встановлено критерії, відповідно до яких і відбувається планування (Перспективний план) - як повинні об'єднуватись громади.Наприклад, одним з критеріїв є відстань (до 25км по дорогам) від потенційного центру об'єднаної громади до центрів громад що приєднуються.
А хто розробляє та затверджує план об'єднання? Відповідно до вищевказаного Закону розробляє (планує) виконавча гілка влади: у районах - районні адміністратиції, у областях - обласні адміністрації, які після складання планів подають їх на затвердження до обласних рад. У нашому випадку на сайті Вінницької облради вже є проект рішення з картами та паспортами громад, у т.ч. і по Козятинському району, який буде затверджено на найближчій сесії облради.
А чи можна кільком громадам об'єднатись не так як вказано у Перспективному плані? Закон якраз
"Про добровільне об’єднання...", тому громади можуть об'єднуватись будь-як. Але, будемо відверті. Плануванням бюджету в Україні займається Уряд - приймає ВРУ тому вони і визначають принципіальний розподіл фінансів в Україні, простіше кажучи якщо громади об'єднаються не по Перспективному плану вони не можуть розраховувати на фінансову підтримку держави.
А що отримує спроможна громада після об'єднання? Громади отримують можливість розпорядження фінансами (а не виживати за рахунок субвенцій, дотацій і т.д.), отримують більше податкових надходжень - а це збільшення бюджету, отримують більше можливості у сферах освіти, медицини, архітектури і т.д. Можливо для когось це загальні фрази, але ВРУ вже прийняла ряд законів, які до цього призводять, наприклад у сфері архітектури та контролю за забудовами.
Що втрачають сільські громади після об'єднання (або основні мінуси для села у об'єднанні)? Закон передбачає що після об'єднання у селах зникають посади: голови села, секретаря сільради, землевпорядника, бухгалтера - це типові посади у сільрадах, а також зникають сільські ради, але... Замість голови села вводиться посада старости (який і буде видавати всі довідки) та який буде представляти село у новій об'єднаній раді, а замість двох десятків депутатів буде один-два, які будуть представляти село у новій раді. Один мій знайомий підрахував з цього економію для бюджету близько 200 тис. грн., які можна використати для того ж села.
Статус села навіть після об'єднання залишається, у тому числі залишаються всі пільги на газ, електрику і т д. (наприклад. буде село Сигнал Козятинської теріторіальної громади.)
Яка ж моя думка стосовно об'єднання громад навколо міста Козятина? Я, якраз і виступив ініціатором того, що міська рада повинна взяти участь у об'єднанні громад навколо Козятина - це стратегічне питання подальшого розвитку нашого міста. Для цього я і зібрав підписи небайдужих депутатів для розгляду на сесії міськради питання об'єднання. Повторюсь, для Козятина це стратегічне питання росту та розвитку міста у майбутньому. Для навколішніх сіл це стратегічне питання збільшення фінансування, розвитку інфраструктури, покращення рівня освіти, медицини.
Стосовно скорочень працівників сільрад. У новій громаді з'являються і проблеми приєднаних громад, наприклад впорядкування майна, земель, видача довідок і т.д., роботи буде багато...
Досвід сусідньої Польщі та інших країн Європи підказує, що такі зміни на часі і вони потрібні. Питань ще багато, але загальний напрямок вибрано вірно, головне не зупинятись напівдорозі, саме тому я і звертаюсь до громади міста Козятина та навколішніх сіл з проханням підтримати ці стратегічні зміни.

З повагою до громади!
Депутат Козятинської міської ради, юрист Пузир Олександр

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    Слава і хвала месії Пузирю! Не все так просто, шановні. В цьому він дійсно правий
  • 777

    взагалі це питання потрібно винести на голосування громади - якийсь референдум провести. а не я порішив і ми постановили.
  • Анонім

    Давно пора провести об,єднання. Але весь парадокс в тому що жителі міста залізничників на виборах виберуть знов якесь чмо типу гвела або його маріонетку. от буде що красти.

    Пузир Олександр reply Анонім

    ну руки то опускати не потрібно, і на вибори потрібно іти. Думаю кандидатів чоловік до 30 буде, так що вибрати є з кого)))
  • Анонім

    спасибо Саша.

    Анонім reply Анонім

    Саша поговори с Лозинской пуусть лучше твои материалы пачатает а то у нее в каждом номере или собаки или какаята ерунда

    Пузир Олександр reply Анонім

    Дякую, я поговорю, але не настільки все просто...

    777 reply Пузир Олександр

    «Вони хочуть впихнути невпихуєме». Саме ці яскраві фрази колишнього голови Верховної Ради України І. Плюща найбільш повно відображають ситуацію, яка складається навколо проведення  адміністративно-територіальної реформи, зокрема, впровадження закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», складання Перспективних планів формування територіальних громад.

    На всіх рівнях громадяни при обговоренні цього питання говорять: «…об'єднання дійсно має бути добровільним, а не примусовим процессом». «…Теоретично реформа спрямована на покращення життя громадян, але на практиці виникає багато питань. Що буде потім невідомо. Ми не почули зрозумілих відповідей на питання, що нас хвилюють». «…Не стане сільських рад, як це наблизить послуги до людей?». «…Владі потрібно провести пілотний проект адміністративно-територіальної реформи в одній з областей та проаналізувати його результати». «…Селяни здебільшого не вірять у те, що їм передадуть повноваження та ресурси, хочуть, щоб сільські ради залишилися». «…У даному питанні важливо врахувати ризики і перспективи». «Формувати бюджет у наступному році в залежності від того чи громади об’єдналися вважаємо антиконституційним і тиском на громади, що неприпустимо!». «…Реформа сира, вона не має необхідної законодавчої бази». «…Проводити адміністративно-територіальну реформу такими темпами недоцільно, неправомірно». «… Нині у бюджеті недостатньо коштів, а звідки вони з’являться після об’єднання громад, коли не розвивати економіку?». «… Чи на часі така реформа, коли у країні йде війна і нас чекає дефолт». «…Ми не бачимо, щоб влада цікавилися думкою людей, брала її до уваги. Все робиться для галочки». «…Адміністративно-територіальну реформу потрібно зупинити, бо її насаджують, як свого часу відбулося з колективізацією».

    Таке різномаїття прагматичних думок простих людей відображає їх ставлення до проведення територіальної реформи.

    Представники влади, які намагаються схилити людей до підтримки реформи, як правило  «не в темі», на жодне з поставлених людьми питань не можуть дати зрозумілої відповіді. Лише торочать: « Буде краще!». Як буде краще, люди знають з горезвісних реформ в пенсійні сфері, приватизації майна, землі тощо.

    Люди дивуються: «Чи є у влади кредит довіри людей, бо не підтримана ними реформа –  утопія? Скільки коштуватиме ця реформа і чи „підйомна” вона для України, коли держава навіть не може дозволити собі мізерні соціальні виплати? Чи приведе механічне укрупнення територіальних громад і районів до їх самодостатності без вирішення питання економічного розвитку територій і, в першу чергу, створення робочих місць? Чи це наблизить владу і соціально-управлінські послуги до людей за вщент зруйнованої соціальної, транспортної і комунікаційної інфраструктури? Чи є в країні хоч один позитивний приклад 20-річного реформування, що вселяло б громадянам оптимізм і впевненість у необхідності проведення адміністративно-територіальної реформи? Чи будуть здійснені кроки з оптимізації повноважень між центром і регіонами, знайдено нову модель взаємовідносин, реформовано бюджетну і податкову системи?

    Хто прорахував економічні витрати та моральні збитки, які зазнає кожна родина в результаті переоформлення безлічі життєво важливих документів (паспортів, свідоцтв, установчих документів, документів майнового характеру тощо)? Чи робився прогноз можливих ризиків і наслідків, впливу ймовірних помилок у частині збереження керованості на всіх рівнях управління? Чи напрацьовані заходи з недопущення погіршення рівня життя людей і зростання соціального напруження? Чи аналізувалися „ідеологами реформи” причини невдалого реформування територіального устрою, проведеного в 60-х роках минулого століття, та його наслідки? Чи вичерпані можливості оптимізації нинішньої системи територіального устрою?

    Громадяни питають: «Навіщо його пхати, якщо воно не лізе?»

    Anonymous reply Пузир Олександр

    Пане Пузир, я теж приєднуюся до цього прохання. Поговоріть, будь ласка, з Лозінською та іншими журналістами "РІА" і переконайте їх не розпалювати більше ненависть до нещасних бездомних собак та не обливати брудом волонтерів з "Хатіко". Через ці статті про собак газету стало гидко в руки брати. А найстрашніше, що тварин уже почали труїти. І не виключено, що це "заслуга" "РІА".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up