Близько 18 мільйонів людей у світі помирає від інфаркту

Кардіологи б’ють на сполох: “Бережіть своє серце”

Щорічно 29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Федерація серця закликає всіх активізувати зусилля, спрямовані на зменшення тягаря хвороб серця і інсульту.
Як уберегти себе від серцево-судинної недуги та як виправити цю страшну статистику? Лікар-кардіолог Козятинської ЦРЛ Олена Березняк розповіла наступне.
— За оцінками ВООЗ, щорічно понад 18 млн осіб помирає від інфаркту або інсульту. Всупереч загальноприйнятій думці, більше 80% цих випадків смерті, розподілених в рівній мірі між чоловіками і жінками, складають країни з низьким і середнім рівнем доходу. Серцево-судинні захворювання вражають і бідних, і багатих. Люди, що перенесли інфаркт, часто потребують тривалого лікування та реабілітації. Крім сім’ї хворого, це може торкнутися і інших оточуючих його людей.
— Чи можна запобігти інфаркту?
— Обнадійливий факт полягає в тому, що 80% передчасних інфарктів можна уникнути. Основними заходами профілактики є:  правильний раціон харчування,     регулярна фізична активність, утримання від вживання тютюнових виробів,     утримання від зловживання алкоголем.
— Які продукти запобігають серцево-судинним захворюванням?
— Слід вживати достатню кількість фруктів і овочів,  страви з цільного зерна, нежирне м'ясо,  рибу,  бобові.  Обмежте споживання солі, цукру і жиру. А ще утримання від вживання тютюнових виробів, та жувального тютюну знижує ризик інфаркту в декілька разів. Пасивне куріння також небезпечне.
— Які верстви населення інфаркт вражає найчастіше?
— Існує прямий взаємозв'язок між зловживанням алкоголем і високим кров'яним тиском. У осіб, що зловживають алкоголем, гіпертонічна хвороба зустрічається в 3 рази частіше, ніж у непитущих. У свою чергу гіпертонічна хвороба є одним з основних факторів розвитку серцево-судинних захворювань. У людей, що зловживають алкоголем, інфаркти діагностуються в 4-5 разів частіше, ніж у непитущих.
— Що необхідно знати, аби попередити цю недугу?
— Для попередження розвитку серцево-судинних захворювань необхідно в першу чергу знати і контролювати свій кров’яний тиск та рівень цукру в крові. Підтримувати нормальний рівень холестерину за допомогою правильного харчування і при необхідності належних ліків.  І тоді, виконуючи всі вищезгадані заходи, ви надовго залишитесь здоровими та працьовитими.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Владислав Кирган

    Найкращі ліки - спокійне відношення до життя і Любов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up