Будинки біля нафтобази потрапили в “небезпечну зону“

Будинки біля нафтобази потрапили в “небезпечну зону“
Мешканці багатоповерхівок живуть в постійному стресі…

Говорили, як є
Минулої п’ятниці на зустрічі газети “RIA-Козятин” з мешканцями вулиць Шевченка-Підгорбунського,1 та Героїв Майдану, 42 говорили, як є, про проблеми життя-буття. Окрім всім відомих, означились два болючих аспекти.  Це — димова завіса щовечора в цьому мікрорайоні та постійне курсування під будинками вантажівок з бензином.
Вічний смог над вечірнім Козятином
Всім відомо, що в місті спалюють все, що кому не лінь. Рятувальники контролюють тільки ті загоряння, які можуть спричинити велику шкоду. Вони не виїжджають до тих, хто собі потихеньку димить. Цими питаннями має займатися міська влада. Наприклад, у сусідніх містах городянам не тільки роз’яснюють про шкідливість спалювання органічних решток, а й складають на них протоколи.
Наприклад, у європейській Вінниці працівники Муніципальної поліції попереджають, що за спалювання опалого листя та відходів рослинного походження порушників Правил благоустрою міста штрафуватимуть. Штраф за таке адмінпорушення для фізичних осіб становить від  340 гривень - до 1360 гривень, а для юридичних – 850 – 1700 гривень.
Для того, аби припинити спалювання сміття, у Вінниці щороку створюються мобільні групи.  До їх складу входять дільничні інспектори міліції, працівники санітарно-епідеміологічної служби, державної екологічної інспекції, працівники виконавчих органів міської ради, працівники Асоціації органів самоорганізації населення та Муніципальної поліції. Кожна група має людей, які уповноважені складати як відповідні приписи, так і протоколи про адміністративні порушення, по яких адмінкомісія виносить постанови про штраф.
У нас в Козятині чиновники займаються тільки кабінетною роботою. Таке враження, що повне безвладдя — їдючий дим над містом по вечорах нікого з них не турбує. Була у нас колись ДНД з благоустрою (читайте на ст. 6). Але виявилась не потрібною!? 
Пане мер, розуміють люди, що ви просто вже досиджуєте в кріслі. Може підіть в якусь відпустку довготривалу, дайте кермо, кому там належить у випадку такої жаданої народом відсутності вашої персони. То хоч щось для людей робитиметься...
Цистерни з бензином курсують під вікнами
Друга найболючіша проблема мешканців вищезгаданих вулиць - пересування повз житлові будинки вантажівок з цистернами бензину від козятинської Нафтобази. Люди розповідали, що були свідками, коли заносило на поворотах фури, застрягали в ямах дорожніх (які самі і утворили), буксували…Схвильовані мешканці прилеглих будинків бідкаються, як же ж змінити маршрут руху небезпечного вантажу.
Уже в понеділок зранку газета “RIA-Козятин” зініціювала зустріч жителів цього мікрорайону з відповідними службами.

Був запрошений начальник ДАІ Сергій Христюк, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Георгій Липовецький та інспектор рятувальної служби Богдан Медвідь. Саме о 12.00, коли всі сходилися, їхав бензовоз, який призупинили. Невдовзі до зібрання приєднався заступник директора Нафтобази  “БРСМ-Нафта” Олександр Круглий. Представник міськради Георгій Липовецький ознайомив присутніх з рішенням міськради ще 2008 року із затвердженою схемою маршруту. Чорним по білому було вказано, що вантажівки мають їздити по іншій вулиці. У пана Круглого були теж документи, але, як виявилось, не ті, що треба. По-перше, він приніс дрібнороздрукований листок, де йшлося про те, звідки і куди везе його організація бензин. Від пункту “А” до пункту “В”, наприклад. І ніяких маршрутів. 
А меру ті маршрути — аж десь...
Також у керівника було свіже звернення міського голови, датоване 8 вересня, про те, що він пропонує підприємству виділити 400 тисяч гривень на ремонт дороги в цьому мікрорайоні. А то “самооборона може і заблокувати перевезення бензину” (тут, шановні, коментарі відсутні). Виглядає на конкретний наїзд - дай гроші на дорогу, бо є ж така всесильна самооборона. Пан Гв. не переймається проблемами людей, а тільки надходженням коштів на горе-ремонти доріг, з яких можна щось смикнути і собі в кишеню. Адже, як їх роблять, ми вже знаємо — взимку…
Небезпечні перевезення мають дотримуватись свого маршруту  
Жіночий актив, який зібрався на зустріч почав пояснювати, що такі перевезення під їхніми вікнами дуже небезпечні, адже вуличка вузенька, машина ледве там повертає(!). Дворові діти часто чіпляються за задню частину цистерни та “під’їжджають”, граючись. Адже машина їде повз двір, майже в дворі. Окрім цього, мешканці показували на облущені стіни будинку та вибоїни на дорозі, вони це пов’язують з вантажівками.

— Мало того, ще й вночі можна запросто прокинутись від шуму, особливо, коли по три машини підряд їдуть, — розповідає мешканка будинку, голова “бабусиної ради “”RIA-Козятин” Валентина Тимощук, — під вікном утворилась велика яма.
Раніше маршрут руху пролягав по приватному сектору. Але там водіям не подобається дорога, почали їздити біля багатоповерхівок, що дуже небезпечно, адже у разі надзвичайної ситуації наслідки можуть бути плачевні.
Отож водії, порушуючи правила дорожнього руху, прямують по вулиці Шевченка, але вночі. Це обурює людей ще більше. 
Жінки-активістки вимагали, щоб рух вантажівок повз їх будинки взагалі заборонили. 
Заступник директора нафтобази пояснив, що постійно сплачує податки і не винен в тому, що водії обрали такий маршрут, адже знаків попереджувальних немає, отже рух не заборонений.
Начальник ДАІ пояснив наступне:
— Оскільки на місці немає спеціальних знаків, їх потрібно встановити, — сказав Сергій Христюк. — Для цього потрібно звернутись до міської ради. Нафтобаза працює в місті вже багато років. Повинен орган виконавчої ради винести на розгляд питання про маршрут. Зупиняти рух цистерн не можемо заборонити, адже “гаряча пора”. Збирають урожай. Міська рада могла б знаки розташувати про маршруту. Бо я особисто не можу це зробити. Для цього є органи самоврядування. Усі питання до міської ради. Органи виконавчої ради нічого не роблять і не хочуть робити. 
У ході зустрічі зійшлись на одному — при виявленні порушення маршруту водіями цистерн потрібно викликати міліцію. Пан Христюк радив звертатись і до нього особисто(!)063-957-78-42. А також сумісними зусиллями донести пропозицію, щодо дотримання правильного маршруту вантажівок, до місцевої горе-влади.
Уже після зібрання на гарячу лінії газети звернувся заступник начальника ЖКГ Михайло Комар, який повідомив, що знаки, які забороняють рух вантажівок по місту, є. Так, шановний Михайле Станіславовичу. Біля ДАІ під тунелем стоїть знак, що в місто вантажівкам рух заборонено. А їдуть вони через село Козятин. Там ніяких вказівних чи інформаційних знаків немає. І маршрутних до нафтобази також ніяких немає. Рішення то є міської ради про маршрут. Але хто ж його виконує чи знає про нього?
— У кожного водія вантажівки, який перевозить небезпечний вантаж, є маршрут, який має затверджувати ДАІ, — каже пан Комар. —  Саме ДАІ має контролювати, яким шляхом їдуть цистерни.

Відео дня

Наталя ЛЯШЕНКО

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Грабовий Олександр

    Акуди дівати опале листя? Його буде сміттєзбиральна машина забирати? Чи накидати гору під вікном і нехай гниє потихеньку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up