Даємо оцінку нашим вчинкам

Жодна людина не визнає свою дурість. Жодна! Бо кожна мисляча істота має власну гідність, хай ця гідність замішана на цій же дурості.

Скільки зараз поміж нас людей, що так аналізують ситуацію в Україні, так оцінюють події, наче ото вони змогли б керувати державою, знають, як зробити наше життя кращим - лиш призначай їх прем’єр-міністром і все ці «розумники» влаштують: досягнуть миру на сході України, виведуть спільноту з кризи, посадять в буцегарні мафію, знищать корупцію. Такі горе аналітики у власному розумінні - найрозумніші.
Хоча для цих пустословів  є непочатий край роботи у рідному Козятині: чи не пора спитати нашого голову міста, що він зробив для громади за час своєї каденції, чому під боком нашої прокуратури робляться незаконні операції, чи не прийшла пора визначитися з власною духовністю, чому після ремонту доріг вони знову покриваються ямами?.. Таких питань можна поставити безліч. Але ж легше і простіше робити аналіз державним справам, а не громадським на місці.
Жаль, що має наш Козятин ще симпатиків втікача президента, має ще прибічників комуняк, лідер яких вболіває тепер за долю України. Ходять поміж нас ще немало бюрократів і хапуг, які даремно не зріжуть навіть дерево на подвір’ї  храму, бо мають бажання це дерево використати для власного збагачення. Цікава ми нація - велична і не дуже!
Але мова у цих роздумах не про них. Мова піде про тих, хто представляє частину нації величну і героїчну, хто несе гордо у Козятині прапор високого духу патріотизму, демонструє самопожертву і велику щедрість душі.
Є у Біблії особливо мудрі слова, хоча ця Книга від першої букви до останньої крапки складається із суцільної мудрості: «Кожний хай дає за велінням серця, а не з жалем чи з примусу, адже Бог любить того, хто дає з радістю.» Не з примусу, а з великою щедрістю підійшов днями до активного волонтера нашого краю Володимира Фурмана підприємець з Козятина Микола Васильович Кирилюк і вручив номіналом 10 тисяч гривень, аби придбали для наших земляків те, що треба їм зараз особливо. А треба багато – це і білизна, і тепловізори, і ліки, і запчастини для техніки… хіба все перерахуєш! Ось так просто, а чи зміг би це зробити будь-хто з нас?
Микола Васильович мав відзначати на початку березня свій півстолітній ювілей. Міг би разом з чудовою дружиною Оксаною, двома синами, друзями погуляти – не багато таких ювілеїв у житті людини трапляється. 
Та хіба зможуть рука чарку налити, уста пісню заспівати, коли цвіт України гине за рідну землю, захищаючи її від ворога - супостата? Ото ж порадилися в сім’ї і вирішили -  хай ці гроші ідуть на добру справу! На сьогоднішній день ця сума реалізувалася вже добротним взуттям, ліками, ремонтом техніки. Ось вона реальна оцінка вчинку реальної людини, а не дурні пусті висловлювання, як краще зробити ту чи іншу справу, метляючи язиком, наче віником.
Милосердя – це активна доброта. Таку активну доброту проявляє зараз багато наших земляків. Є вони і у місті, є і по селах. Взяти хоча б глухівчанина Анатолія Леонідовича Мазура. Правда, чоловік у даний час працює в столиці, але не втрачає зв’язку з рідним краєм, спілкується з нашими волонтерами. Я чув особисто це спілкування, в якому що не слово, то конкретика. Буває, і гостре слівце різане вуха, щоб поставити на місце тих горе патріотів, які зволікають своїми діями. В даний час саме на СТО Анатолія Леонідовича проходить ремонт стареньке авто, подароване бійцям керівником Воскодавинського господарства Василем Степановичем Вакулюком. Цей скромний чоловік ніде не піариться, але ж саме він виділив для Вінницького військового шпиталю значну суму грошей (не буду вказувати конкретної суми, щоб жаба не задушила когось із наших землячків).
Пройде небагато часу і поїде відремонтований «Опель–фронтер» на лінію вогню, а тут, у Козятині, знайдуться нові і нові патріоти, які не кричать про свій патріотизм, а скромно роблять святу справу, аби дочекалася Україна своєї перемоги. І дочекається, бо за цю перемогу моляться православні і католики, адвентисти і баптисти, греко-католики, моляться матері, сестри, цю перемогу зросили сльозами ті, хто втратив своїх рідних і хто ще їх втратить – це гіркі слова, та йде в Україні війна!
Коли любиш людину, бачиш її такою, якою її створив Бог. Я особисто бачу описаних мною чоловіків найпрекраснішими, найвеличнішими, бо проявили і проявляють вони ці риси у грізний для батьківщини час яскраво і чесно, хоча ніщо людське їм не байдуже. Як учитель в минулому оцінюю вчинки ваші, дорогі земляки, на п’ять з плюсом за п’ятибальною системою! Хотілося б поставити високі бали і тим, хто нарешті усвідомить свою патріотичну позицію, в яку церкву ходити молитися Богу, хто набереться мужності сказати правду у вічі нашому хитрому і лукавому меру Г., а йому самому стати перед іконою і покаятися, що глумиться над громадою стільки років, за якого майбутнього господаря Козятина будемо голосувати, бо ж уже сьогодні багато підлих хитрунів готові балотуватися на цю посаду. Прийшла пора, любі мої земляки, поставити реальні оцінки і собі, аби не лукавити перед власною совістю.

Підготував Віктор КУЧЕР

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up