“Хабарник-комунальник” і досі працює

“Хабарник-комунальник” і досі працює
Продовжуються його “чисті металеві справи”

Суд виправдав чиновника-”хабарника”
Козятинський міськрайонний суд 10 вересня під головуванням пані судді Воронюк розглянув у відкритому засіданні обвинувальний акт відносно одного козятинського чиновника — керівника комунального підприємства “Відродження” пана Гуменюка у скоєнні кримінального правопорушення - хабарництва. Останній винним себе не визнав. Сказав, що позичив 400 доларів пану Плахотніку на придбання трактора. Але коли той йому віддавав борг, то запросив міліцію і почалася справа з хабарем. Знайшлися і свідки, які бачили ніби, як пан Гуменюк позичав гроші. Знайшовся і адвокат пан Сич, який захистив “хабарника”. Він обгрунтував у суді, що всі аудіозаписи (які зроблені під час “дачі хабара-повернення боргу”) створені не у відповідності з законодавством, тому і не розглядаються. Отож суд прийшов до висновку, що достатніх доказів хабарництва не встановлено. Миколу Гуменюка виправдали. Вирішив суд і гроші, вилучені в ході так званого “хабарництва”, повернути йому ж. Аудіозаписи мають зберігатися, а всі інші докази будуть знищені.
Усі небайдужі люди обурені
Тема козятинського хабарництва залишається на слуху в кожного. З початку року їх зафіксували уже два. 
Не встиг закінчитись суд, як телефон гарячої лінії “RIA-Козятин” не втихав. “Ви вже знаєте, що хабарника виправдали?” — запитували люди. 
Звернувшись до козятинського прокурора Олега Путрі, ми почули наступне:
— Дійсно, відбулося засідання суду, де розглядалась справа по хабарництву, — сказав Олег Вікторович. — Прокуратура буде подавати апеляцію. 
В переддень виходу газети заступник прокурора Олександр Сивач повідомив “RIA-Козятин”, що на даний момент часу готується апеляція на рішення суду, яка подається в місячний термін.

Справа очима головного свідка 
До редакції “RIA-Козятин” звернувся і один з головних свідків по справі Анатолій Плахотнік. За його словами, саме в нього і вимагали хабар у розмірі 400 доларів на місяць. Миритися з подібним здирством чоловік не захотів. Тим паче, з таким хамським.
— Коли я підійшов до керівника “Відродження” Миколи Гуменюка і сказав, що хотів би попрацювати на новому сміттєзвалищі, у відповідь почув: “Сто доларів за тиждень і працюй”, — розповідає Анатолій Павлович. — Виходить 400 доларів за місяць. Це ж дуже дорого. Я знаю ціну — пройшов Жежелів, Бродецьке, Самгородок. Вирішив подумати.
Через кілька днів після почутого Анатолій звернувся знову до пана керівника. Розмова відбулася в кабінеті останнього. Те, що коїлось у чоловіка на душі, не передати. Хвилювання і емоції просто зашкалювали.
— Я спробував ще раз підняти тему грошей, — каже Анатолій Павлович. — Погодьтеся, це велика сума. І ще треба трактор ремонтувати, людям платити. Виходить, воно того не варте. А ще мене надзвичайно обурило — його хамське ставлення. Відповідь Гуменюка була проста: “Ви будете працювати, а моя сім’я буде лапу сосати?” Як так можна спілкуватись з людьми? Таким грубим і неповажливим тоном. Після почутого я відразу пішов до райвідділку. 
У міліції пан Анатолій звернувся до відділу по боротьбі з економічною злочинністю. Написав заяву. Все розповів, як є. Чоловіку помітили сто доларів і сказали передати тому, хто вимагав.
— Коли я йшов віддавати мічених 100 доларів, то вже був з мікрофоном та відеокамерою, — розповідає Анатолій Плахотнік. — На роботі його не було. Пішов  в комунальне господарство. Все фіксувалося. Все відбувалося в коридорі державної установи. В руки гроші йому не дав, а поклав на підвіконня. Він спокійно їх взяв і помістив до кишені.
Через 12 днів Анатолій Павлович поніс хабарнику ще триста доларів. Це були гроші, орошені спеціальною системою “хабар”. Горе-керівника тоді на гарячому взяв Вінницький УБОЗ, разом з нашими правоохоронцями. Мічені купюри він поклав у тумбочку, а ті 100 доларів, що отримав раніше, навіть з кишені не виклав — там і були.

Де наші закони, де правопорядок?
От і все. Хабарника зловили на гарячому. Але що з того? Зараз він, незважаючи на все, працює на своєму пригрітому робочому місці. 
— Я просто хочу справедливості, — каже Анатолій Павлович. — Звільнившись через два місяці після домашнього арешту, Гуменюк знову на свободі! Буквально кілька днів тому дивився передачу, як в Києві зловили одного чиновника на хабарі в три тисячі гривень. Вирок — стаття до 10 років. А  що у нас? Мені 58 років і за всю свою роботу чую тільки подяки. Окрім цього, є ще такий “віруючий” Олександр, який починав працювати зі мною, і який мені винен дві тисячі доларів. Він мене підло підставив. Дав брехливі свідчення в суді. Нібито він, ще з одним таким самим, бачили, що я брав 400 доларів у борг. А коли прийшов віддавати, то нас “застукав” УБОЗ. Як кажуть у народі: “Кращий захист  — це напад”! І коли пройшов перший суд, Гуменюк вийшов на роботу і склав з Олександром договір, ніби як “на підгортання” на сміттєзвалищі. Ось такі ми вже хороші. І робимо все безкоштовно. На сміттєзвалищі 5 котлованів глибиною по 5-6 метрів. Риють і далі, вантажать метал. Я вже і прокуратуру туди вивозив, і райвідділ. Метал арештували, на що Олександр поскаржився у Вінницю. Але, не дивлячись на скоєний злочин, Гуменюка поновили на роботі на ту ж посаду.

Відео дня

На полігоні  твердих відходів шукають метал
Журналісти газети “RIA-Козятин” у понеділок, 22 вересня, виїхали на сіміттєзвалище, щоб перевірити чи справді там так “риють”? Таки “риють”! Трактор ковшем підриває землю, а два чоловіки, серед яких і Олександр, підбирають метал і вантажать в машину. Величезний рів зі сміттям зовсім не схожий на “підгортання”, яке вказано в договорі. Побачивши журналістів, тракторист поїхав з місця розкопок. Неначе злякався незаконності?
За показами “фальшивих” свідків, чиновника з “Відродження” виправдали. 
Відомо, що в цей самий день Олександр М. написав заяву до міліції на Анатолія П. Ось що прокоментував начальник козятинського РВ, полковник міліції Геннадій Ткачук.
— Заява розглядається згідно з законом “Про звернення громадян”. 
Від редакції:
Ця історія подібна на казочку такої собі Козятинської республіки. Де гроші вирішують усе.

Підготував Владислав ШАРИКОВ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up