Конкурс IT-проектів у Вінниці: як 16 ідей можуть змінитити місто на краще?

Конкурс IT-проектів у Вінниці: як 16 ідей можуть змінитити місто на краще?
  • Проекти, що беруть участь у Хакатоні, зроблять вінницьку владу відкритішою, а електронні послуги - доступнішими для вінничан.
  • Серед 16 конкурсних ідей - і екологічні, і освітні, і навіть проект, який допоможе вам підрахувати ваші витрати на комуналку.
  • Які проекти переможуть на конкурсі, стане відомо вже сьогодні о 19.00
  • А за який проект вболіваєте ви?  

 

Триває другий день конкурсу IT-проектів із електронної демократії. Усього зареєструвалося на Хакатон 16 команд. Вчора учасники “приводили до ладу” свої ідеї із допомогою експертів, які одночасно є і членами жюрі. Відпрацьовували також і презентації - мало кому із команд вдалося вкластися у регламент 3-5 хвилин одразу.  

Серед ідей, які презентували - безкоштовна онлайн-освіта для літніх людей, моніторинг екології довкілля, і навіть додаток, що допоможе проконтролювати витрати за комунальні послуги.

Інтернет для тих, кому за 50  

Відео дня

- Ви пробували навчити свою бабусю навчити комп’ютерної грамотності?  - питає Олексій Сініцин, заступник голови громадської організації “Філософія серця ”.Він - один із організаторів проекту “Цифрове третє покоління”. Каже, у рамках проекту EGAP ставить за мету об’єднати людей віком 50+ для участі у житті держави через посередництво Інтернету.  

- Сам проект існує із 2013 року. За 3 роки у 5 містах ми вивели "в онлайн" більш ніж 2000 осіб. Усе це на волонтерських засадах. Наші випускники користуються Power Point, вони реєструються у соціальних мережах, розробляють соціальні проекти.  У Вінниці будемо навчати наших студентів користуватись  такими інструментами, як електронні петиції, електронні звернення, отримання адмінпослуг через інтернет - особливо, це субсидії.  

 Кожен такий курс "Філософія серця" адаптує під аудиторію.

 - У нас також серед особливостей проекту і поєднання офлайн- та онлайн-занять, - розповідає Олексій Сініцин. І додає:

 - Та найголовніше - ми прибираємо цифрову нерівність між молодшим і старшим поколіннями.

Реєстр об’єктів нерухомості територіальної громадиАнтон Горпиніч, голова ГО “Техновін”, зауважує - усі необхідні дані для проекту є, лише необхідно їх систематизувати:

 - Наш проект  - це створення відкритого реєстру об’єктів нерухомості, які знаходяться у власності територіальних громад. Зараз механізм дії реєстру ще прописую. Спочатку треба розібратися, на базі яких ресурсів можна цей проект будувати. Дані, що знадобляться для проекту, знаходяться у відкритому доступі, тільки необхідно буде структурувати їх та зібрати у єдину систему.

Дані про будинок, що знаходиться у комунальній власності, будуть приблизно наступні:

  • площа;
  • ціна;
  • стан, у якому знаходиться будинок;
  • можливість оренди приміщення.

Vinnytsia чи Vinnitsa: транслітерація міст

Мета — зробити єдину транслітерацію назв  міст в Інтернеті, додатках, на сайтах. Юрій Левченко, голова ГО “Країна інформаційних технологій” та капітан команди проекту «Транслітерація міст», зазначає - у міста Вінниця є декілька різних варіантів написань назви. Хоча вірний - лише один. - Виникають проблеми такого характеру: наприклад, відкриваємо сайт із пошуку готелей. Коли пишемо правильну транслітеровану назву населеного пункту, 2 готеля по місту показує. Коли пишемо неправильну назву, сайт видає нам аж 47 готелей. Але наш проект не тільки зробить Вінницю зручнішою для туристів. Для жителів міста передбачаєть сайт-портал, де можна буде вибрати зі списку назву населеного пункту, і отримати правильне написання населенного пункту - для написання адекватної поштової адреси, наприклад.

Юрій каже - якщо не переможуть у Хакатоні з IT-проектів, будуть шукати інші шляхи реалізації своєї ідеї.Директор вінницького IHUB  Руслан Бурлаченко - один із організаторів Хакатону та один із менторів, до яких конкурсанти зверталися за порадами. Він розповів, які проблеми виникали у команд по ходу роботи:  

- Основною проблемою усіх команд є те, що вони не можуть чітко презентувати свою ідею. У більшості команд задається 3-5 хвилин, аби розповісти свою ідею. Більшість команд не встигає вкластися у цей період часу.

Суть Хакатону, що відбувається у рамках проекту EGAP Challenge, за словами Руслана Бурлаченко,  не є створення якогось геніального онлайн-сервісу наприкінці конкурсу. Достатньо мати ідею, корисну для суспільства, просту презентацію і команду, яка візьметься втілювати проект у життя.

Повний перелік проектів дивіться тут.

Сьогодні о 19.00 стануть відомі переможці Хакатону. Щоб дізнатися першими, хто це буде, слідкуйте за стрічкою "20minut".  
 

 

Діана ГУЛБІАНІ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up