Козятин в радіовакуумі

У редакцію “RIA-Козятин” звернулась патріотично налаштована козятинчанка. Жінка гостро ставить питання про інформаційну війну, яка триває в радіоприймачах козятинців. За її словами, радіо в її оселі транслює всякі бугі-вугі. Особливо її обурює, коли передачі місцевого радіо ведуться російською мовою.

 

Чому немає трансляції першого каналу українського національного радіо? — запитує жінка. — Станції Національної радіокомпанії України це справжній скарб українського народу. Жодна з радіостанцій України не може зрівнятись з ним по інформативності, актуальності, широкому спектру тем, багатству фонотеки. Передачі цього радіо сприяють національному самоусвідомленню і патріотичному вихованню.

Відео дня

Інженер станційно-лінійної дільниці Вінницької філії ПАТ “Укртелеком” Микола Кравчук розповів газеті, що проблеми із ретрансляцією 1-го каналу Українського радіо розпочались вже давно. Власником передавача ефірного мовлення в Козятині є обласне комунальне підприємство “Агроінформ” в м.Вінниця. Воно складає графік   роботи передавача козятинського центру ефірного мовлення. Працівники “Укртелекому” вмикають і вимикають ретранслятор згідно з графіком. А в ньому 1-го каналу Українського радіо взагалі немає. Є Козятинські радіо “Погляд” (1 година і 27 хвилин на тиждень), “Промінь” (42 хвилини на тиждень) і “ВІНТЕРА” (11 годин і 14 хвилин на тиждень).

— Значить, канал, про який ви запитуєте, не платить ОКП “Агроінформ” за ретрансляцію своїх передач на території Козятина, — сказав Микола Кравчук.

Начальник відділу взаємодії з операторами зв'язку Національної радіокомпанії України Олександр Міщенко повідомив газеті, що трансляція ведеться згідно з сіткою мовлення. Її складають на підставі ліцензій, виданих Національною комісією з питань телебачення та радіомовлення (НКТР).

Директор ОКП “Агроінформ” Віталій Кошалко порадив звернутись за коментарями до представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадима Мазурика.

Вадим Станіслвович розповів “RIA-Козятин”, що Національна радіокомпанія України (НРКУ) не має ліцензії на мовлення на частоту 66.41МГц, яка прорахована для міста Козятин. На цій частоті працюють Вінницька обласна державна телерадіокомпанія, місцеві радіо “Промінь” і “Погляд”. Решту часу мали б транслюватися програми Національної радіокомпанії України (НРКУ). Однак, після того, як закінчилось дротове мовлення в Україні, НРКУ відмовилась брати ліцензію на цю частоту, тому що їй не вигідно працювати в ультракороткохвильовому діапазоні частот.

—  А FМ-хвиль для Козятина, на жаль, прорахованих нема. Нацрада тричі оголошувала конкурс на використання ультракороткохвильові частоти Козятина і Хмільника, а національна радіокомпанія в ньому просто не брала участь. Змусити її ми не маємо права. Зрозуміло, що такі крупні міста не можуть залишатись без національного радіо. Ми про це багато раз говорили і писали. Врешті-решт Національна радіокомпанія декілька років тому подала заявки на прорахунок частот для цих двох районів. Заявки пішли в Український державний центр радіочастот (УДЦР). Наскільки я розумію, їх досі прорахованих нема. Якби були, був би оголошений конкурс.

На сайті ukrtvr.org роз'яснюється термін “прорахована частота”. Він означає, що на цій частоті можна мовити і, теоретично, мовлення на цій частоті нікому не заважатиме. Ці частоти прораховані (УДЦР) та скоординовані на міжнародному рівні. Їх можна виставити на конкурс (Коли цього забажає Національна рада з питань телебачення та радіомовлення). Хтось виграє цю частоту і буде мовити. Але може бути так, що ці частоти залишаться в державному резерві.

На сьогодні на тому ж сайті в розділі “Ефір по населених пунктах” в таблиці прорахованих частот для Козятина зазначені 92.2 МГц, 99.5 МГц, 100.5 МГц FМ-діапазону. При цьому зазначено, що останнє оновлення сторінки відбулось 18 серпня 2014 року. Не зрозуміло, чому більше року не проводиться аукціон і ліцензування прорахованих для Козятина FМ частот.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    більшість цікавих передач на російській мові, раніше хоч російське телебачення було, зараз залишаеться тільки радіо слухати
  • Анонім

    Ой, ну не вірю я, що представник Національної ради не знає, що частоти для Козятина вже прораховані! Чому він бреше? Складається враження, що без корупції тут не обійшлось. Бо каже, шо перший національний ФМ частоти залюбки, тільки їх нема. А насправді вони є тільки чомусь не виставлені на продаж. Сепаратизмом відгонить.
  • Анонім

    Нацрада з питань телебачення і радіомовлення залюбки, упевнений, виділила би частоту радіомовлення для створення радіостанції у Козятині. Та це, по-перше коштує грошей, по-друге, треба розуміти, що це бізнесове завдання, і, звичайно, людина, яка мала б цим зайнятися - відсутня. І зрозуміло, чому: за ліцензію заплати, за апаратуру - заплати. Як мінімум двох ведучих треба - зарплатню дай. А скільки в Козятині рекламодавців, готових "підтримувати" рідну хвилю?! Вважаю, що зо два десятки. І вони, нажаль, не покриють навіть операційні витрати радіостанції. Хто хоче втрачати? Ніхто! Маємо... Ні, не маємо РАДІО!
  • Анонім

    а так хочеться увімкнути і послухати козятинське радіо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up