Незгасаючий заряд оптимізму хору ветеранів

Незгасаючий заряд оптимізму хору ветеранів
Козятинський хор ветеранів "Прометей"
Народний аматорський хор ветеранів війни та праці “Прометей” — це чотириголосий, мішаний хор зі своїми солістами, читцями, гумористами, дуетами, тріо та фольклорним ансамблем.

30-річне долання перешкод
Народився хор 6 грудня 1973 року при залізничному будинку культури. Його батьком був Олег Єрьоменко (його дружина  і до сьогодні співає у хорі.) Колектив складався з 17-ти хористів. Першим керівником і відповідно акомпаніатором став Віктор Дацюк. Згодом його запросили працювати до Козятинського залізничного училища.
Пролетіло багато часу. Багато керівників змінилось. На середньому етапі існування хору декілька років поспіль керівником була Валентина Наумова. Вона працювала в музичній школі і суміщала дві посади.  Так сталось, що у 1998 році колектив залишився взагалі сам. Розпадався. Хористи шукали допомоги в райвідділі культури. На їх прохання відгукнулась Валентина Гарнага, яка на той час там працювала. Через рік її замінила Діана Данута, яка згодом померла. Після того, як її не стало, співаки вмовляють повернутись Валентину Йосипівну, котра працювала у будинку культури, як і раніше. 
— Мені було важко суміщати дві посади, — згадує пані Валентина.— Це багатовідповідальна робота, яка вимагає багато часу.  Але я пішла їм назустріч. Мені шкода було їх залишити. Я довго працювала за сумісництвом, а потім повністю присвятила себе хору. І з ним вже дванадцять років.
Між хористами існує думка, що завдяки пані Валентині досі існує народний аматорський хор ветеранів війни та праці “Прометей”. Вона вкладає в нього не тільки свою творчу наснагу, але й душу. Відданий своїй праці керівник має підхід до кожного соліста окремо, не зважаючи на важкий характер кожного.
Пісня підіймає бойовий дух
За роки існування колектив завжди виступає в усіх концертах Вінниччини. Був нагороджений різноманітними грамотами, подяками. Колективу присвоєно звання Лауреата 2-го Всесоюзного фестивалю народної творчості, вручені медалі та посвідчення. Ось уже 6 років, як хору присвоєно звання “народного аматорського”.
— Я розробила програму з 20 основних творів, — згадує Валентина Гарнага. — На той час так вимагала Вінниця, щоб завоювати це звання. В залі було серйозне журі, та наші співаки виконали усі пісні бездоганно. Відвоювали ми диплом. Тепер, починаючи з 2008 року, ми вже носимо почесне звання Народного Аматорського хору ветеранів війни та праці “Прометей”. Хористи енергійні, завзяті та молоді душею. Отримуючи задоволення від виконання пісень, вони передають цю енергетику кожному слухачеві в залі. 
— Зараз важкі часи, — каже керівник хору. — Земля омита материнськими та вдовиними сльозами. Наші хлопці, захищаючи Україну, йдуть у солдати. Ми пам’ятаємо історичне надбання Великої Вітчизняної війни, коли на полі бою виконували пісні народні артисти Клавдія Шульженко, Марк Бернес, Олексій Вертинський, Леонід Утьосов. Підіймали бойовий дух солдатів. Така наша участь - комусь йти в бій, а комусь надихати піснею, підіймати патріотичний дух, надавати сили боротись. Мої ветерани вже не можуть воювати. Їм залишилось створювати атмосферу патріотизму, щоб кожна людина прониклась всім серцем любов’ю до нашої держави. 
Повний курс на омолодження
Нещодавно співочий колектив брав участь в обмінному концерті ветеранських хорів в місті Гнівань Тиврівського району. Цей досвід залишив у їх серцях багато приємних спогадів. 
— Ми хотіли продовжити цю традицію по обміну досвідом, але на даний час не до цього, — нарікає пані Валентина. — Зараз виникла інше завдання — омолодити колектив хору. Наш колектив — це велика, щаслива, співуча родина. Ми розділяємо між собою і горе, і радість. Живемо і творимо в свята та будні. 
Пані Валентина згідна прийняти до своєї співочої родини усіх. Наголошує, що  буде звертати увагу на діапазон та тембр голосу, щоб не було великих розбіжностей та  співпадали регістри. 
Хочеться віддати шану найстаршому солісту хору ветеранів — Костянтину Жарському, якому майже 90-то років.  Не зважаючи на поважний вік та прожите нелегке життя, ветеран війни зберіг не тільки свої численні медалі та нагороди, але й відмінний голос. 
— Ми низько вклоняємось усім нашим ветеранам, які впродовж багатьох років відвідували хор, — говорить пані Валентина. — На жаль, зараз за станом здоров’я не з нами. Це наші солісти Лідія Пастухова (добре знана як виконавиця “Степом, степом”), Віталій Ліщинський, баяніст-пісняр Віталій Хіміч, староста нашого хору Лариса Марченко, яка своїми адміністративними здібностями зробила великий вклад в життя “Прометею”.
По життю з оптимізмом
— Ми пишаємось нашими солістами. Це Неля Літвінова, Алла П’ятаченко, Валентина Наумова, Олена Майброцька, Валентина Піралова, Вальдемар Туранський.
Наша гордість співочі дуети: Володимир Загайкевич і Марія Малецька, Іван Михальчук і Діна Єрьоменко, Володимир Симоненко і Марія Малецька. У нас прекрасне жіноче вокальне тріо “Мрія” ˜— Людмила Данилюк (вона і ведуча хору), Діна Єрьоменко та Ніна Дячук.
Концерти прикрашає гуморист Василь Нагорний. Він — староста хору. Відповідає за побутові проблеми і життя нашого колективу.
Наші хористи талановиті люди. Вони дарують людям не тільки пісню, а й гарні вишивки, декоративно прикладне мистецтво. Це Тамара Манелюк, Валентина Піралова. Вони постійні учасники районних та обласних виставок. Незамінні талановиті організатори відпочинку, любителі гумору, витівники, хороші кулінари. Це Зоя Боровська, Євдокія Ботнар, Василь Нагорний, Людмила Степанова, Ніна Дячук, Неля Літвінова, Людмила Данилюк, Діна Єрьоменко.
Кращі помічники керівника хору в інформаційній роботі: Світлана Сібірянська, Раїса Козловська та Надія Бабенко. 
До речі, програма хорових пісень — 80 творів. Це військово-патріотичні, духовні, українські-народні, жартівливі та авторські. На сьогодні в колективі 30 чоловік. Два рази на тиждень проходять заняття хору. Розпочинаються вони з розспівок, далі — робота над дикцією, динамікою, диханням, ритмом, тембром, постановкою голосу.
Від редакції:
Як бачимо, козятинський районний хор — це є історія нашого краю. Наші ветерани пережили лихоліття війни з фашизмом, відбудову, голод… І в наш нелегкий не спрокійний час зараз мовою патріотичної та духовної української пісні звеличують Україну. 
Бажаю нашим хористам, щоб збулись їхні мрії. Вони хочуть українські національні костюми, і щоб вони у них були. Вони хочуть провести благодійні концерти для збору коштів нашим пораненим, і щоб це відбулося. Вони хочуть миру в нашій ненці-Україні — і щоб так було. Здоров’я ВАМ, дорогі ветерани-хористи! І на далі звеличуйте Козятинщину своєю пісенною працею. Так тримати!

Підготувала Ольга МІРОШНИК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up