Після пенсії життя продовжується!

Після пенсії життя продовжується!
Діяльність Університету третього віку дає можливість пенсіонерам відчути свою потрібність суспільству та дарує впевненість у власних силах.

На початку 2012 року в Козятинському міському територіальному центрі було створено Університет третього віку. Його «студентами» стали люди похилого віку. 

Рано чи пізно настає момент, коли людині не треба підійматися по будильнику й поспішати на роботу. Це – вихід на пенсію.

Через декілька місяців вже нема бажання дивитися телевізор та читати газети.

Відео дня

У дітей своє життя. Інколи згадають, спитають про здоров’я от і добре.

Друзі теж на пенсії, вони мають такі самі проблеми. До того ж їхати до них далеко, хіба що зателефонувати.

Може знайти роботу? Але кому потрібні пенсіонери? Молодим спеціалістам й тим робочих місць не вистачає.

Такі думки з’являються в людей похилого віку все частіше.

Тим паче, що в наше життя входять різні нововведення: електрона пошта, пластикові картки, потрохи починають переводити платню за різні послуги через інтернет (комунальні послуги, запис до лікаря, погода теле та радіо-мовлення).

Інтернет все більше входить до нашого життя. Але переважа більшість пенсіонерів з комп’ютером на «Ви», розібратися в величезній кількості інформації дуже важко.

До того ж пенсіонери випадають зі звичного ритму життя, а так хочеться йти в ногу з часом, продовжувати бути активним. Зменшується коло спілкування, з’являється потреба обновити старі знайомства, завести нових друзів, встановити зв’язок з далекими родичами.

Та й додатковий заробіток при нашій мізерній пенсії був би не зайвий, а вільного часу вдосталь.

Для більшость вихід на пенсію пов’язаний з великою кількістю психологічних страхів та стресів. Тому що саме цей вік, коли йдеш на пенсію, асоціюють зі старістю. В пенсіонера з’являється внутрішнє занепокоєння перед новим положенням, й часто, не знайшовши собі заняття, пенсіонер на очах починає вгасати, старішати.

Але, як доводять соціальні працівники Козятина, після пенсії життя тільки починається!

Спочатку проводилися лише курси комп’ютерної грамотності. А зараз Університет налічує 5 напрямків навчання:

-          Комп’ютерний (курси комп’ютерної грамотності);

-          Іноземних мов (початкові курси розмовної англійської та німецької мов);

-          Мистецький ( гуртки «Співочий», «Танцювальний», «Рукоділля», «Театральний», «Лозоплетіння», «Художній», «Прикладного мистецтва»);

-          Здорового способу життя (лекції, зустрічі, семінари, секції, спортивні та туристичні заходи);

-          Актуальних тем («Юридичний», «Психологічний», «Знання побутової техніки», «Краєзнавчий» та багато інших).

В зимовий період на базі терцентру працює шахово-шашечно-доміношний гурток. Навіть змагання влаштовують!

При УТВ діє співочий ансамбль «Подоляни», який організовує та проводить культурно-масові заходи в терцентрі.

Підопічні Університету беруть активну участь у міських та обласних мистецьких виставках та конкурсах, благодійних виставках-продажах, створюють авторські виставки в музеї міста, за що неодноразово отримували сертифікати та подарунки.

Завдяки активності пенсіонерів терцентру було створено осередок по допомозі воїнам АТО, взято під патронат вимушених переселенців зі сходу.

Спілкуючись та презентуючи фото своїх робіт в соцмережах, студенти гуртка «Школа прикладного мистецтва» отримали можливість додаткового заробітку.

Previous Next

Зайняття безкоштовні. При наявності пенсійного посвідчення всі козятинчани похилого віку можуть відвідувати ці гуртки.

Основною метою діяльності УТВ (Університету третього віку) є підвищення загальноосвітнього рівня пенсіонерів. Дані численних досліджень і практичних прикладів свідчать, що у будь-якому віці людина здатна вдосконалювати свої знання, одержувати та засвоювати нову інформацію, освітні програми широкого кола знань. При створенні УТВ саме це брали до уваги.

Навчання у гуртках сприяє розвитку творчих здібностей, активізує інтереси, захоплення, збагачує духовне життя людей похилого віку. Будь-яка освітня діяльність створює нові навички, дає нові знання, розкриває психічні та фізичні резерви організму, що забезпечують активне довголіття. Отримані знання використовуються пенсіонерами у повсякденному житті, допомагають пристосовуватися до нових відносин у родині та суспільстві. В УТВ створюється середовище соціального спілкування, умови для прояву взаємодопомоги.

Освіту пенсіонерів можна розглядати, як одну з форм їх реабілітації в суспільстві. Все це дає «студентам» змогу відчути себе активними, талановитими, допомагає розкрити свої таланти та згадати власні мрії та бажання.

Катерина ЧЕКАЙ, 0682214013

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up