“Погоня” в Журбинцях закінчилася трагедією

“Погоня” в Журбинцях закінчилася трагедією
Переслідування з мигалками привело до жахливого падіння 33-річного мотоцикліста в “різаний” погріб. Результат — переламаний хребет

У неділю в Журбинцях сталася біда. Пізно ввечері “пересувна група” охорони громадського порядку в складі Євгенія Трайдакала та Богдана Василишина працювала в Журбинцях. Результатом їхньої роботи стала трагедія. Про неї повідомили газету “RIA-Козятин” мешканці села на світанку.

 

Очевидці розповіли, що міліція переслідувала 33-річного односельця з мигалками так, що чуло все село.

Відео дня

 

Погоня закінчилася тим, що молодий чоловік на швидкості вскочив на мопеді в глибоку яму або, як його називають в селі, “різаний льох”. Важко травмованого, його госпіталізували до центральної районної лікарні. В результаті обстеження лікарі встановили діагноз — перелом хребта...

Нічого не віщувало біди

 

Того злощасного вечора Саша їхав на мотоциклі від матері додому. Вони повечеряли, поговорили. Нічого не віщувало біди… На дорозі центральної вулиці села Олександр був не один. Попереду прямував комбайн, то ж він спокійно рухався за ним.

— І тут ні з цього ні з сього вискочила машина ДАІ, — каже потерпілий. — Почали мене зупиняти жезлом. Я не став і почав їхати далі. Був тверезий, але побоявся, що оштрафують. Адже був без шолома. Коли обернувся, то побачив, що даішники женуться за мною.

 

Я з’їхав у вуличку. І раптово вскочив на захаращеному подвір’ї у яму. Пам’ятаю, що ще “по-гарячому” виліз звідти. А далі втратив свідомість.

Крик та гамір збудоражив все село. На трагедію збіглися люди. Рідний брат та знайомий викликали Олександру швидку допомогу.

Переслідувачі хотіли втекти

 

Тітка потерпілого Лідія Мелешкіна, що живе неподалік місця трагедії, розповіла газеті “RIA-Козятин” про те, як це сталося.

— Уже стемніло, у мене загавкав собака, — каже Лідія Григорівна. — Я встигла побачити, що по вулиці їхав великий комбайн. Потім почула завивання міліцейських сирен і побачила мигалки в тому провулку, де живе Петро Старий (сусід місця трагедії). Не звернула увагу, бо міліція вже кілька разів приїздила туди.

Той Петро самотній, випиває. На нього ніби були завели кримінальну справу по наркотиках. Тільки подумала, що вже темно, як вони там знайдуть дорогу?..  За кілька хвилин моєму синові Сергію повідомили про трагедію...

 

— Мені подзвонив Валентин, рідний брат Олександра, — говорить Сергій. — Сказав що біля Петра Старого в яму впав з мотоциклом Саша. Ми з мамою бігом туди побігли. Там побачили пусту машину з мигалками. Далі машиною не проїдеш.

Стежка круто йде донизу через хащаки. Коли ми спустились до будинку Петра, побачили, що міліціонер стояв над ямою, а інспектор ДАІ вимагав у Сашка, щоб той дихнув, чи не п’яний. А той ледве говорив, що не може дихати.

Тетяна Батюк, що живе біля місця трагедії, розповіла, що по їхній вулиці майже ніколи ніхто не їздить, і ходять рідко, бо вона веде в глухий кут. А тут так ревіло і гриміло, що аж хата трусилася.

—  Правоохоронці ж говорили, що то велике щастя, що вони сюди “випадково” (?!) заїхали, — каже пані Тетяна, — “бо інакше хлопець пролежав би тут невідомо скільки без допомоги”. Та щось тут не сходиться. Чого б Сашкові сюди завертати, якщо від матері до нього додому пряма нормальна дорога асфальтована. А тут їхати нема куди. Це колись, років 15 тому, діти до школи ходили по цій стежці. Зараз дороги нема. Це тільки вони його наздоганяли! А він хотів утекти, знав, що машиною туди не проїдуть.

—  Гвалту наробили своїми мигалками на все село, — додає інший житель Журбинець.

 

Тітка Лідія Григорівна найперше спитала, чи викликали швидку? Правоохоронці сказали, що вже все викликали.

— Вони хотіли втекти, — каже обурена жінка. — Казали, що виїдуть ближче до дороги, щоб зустріти швидку і міліцію. Та я їм не дала, сказала, що сама зустріну, а вони хай тут стоять. На мою вимогу правоохоронці дуже неохоче, але все ж показали мені посвідчення. Це були інспектор ДАІ Богдан Василишин та дільничий Євген Трайдакало. Добре, що син здогадався сам подзвонив у швидку, бо там сказали, що в Журбинці ще виклику не було.

Експерта “витягли з-за столу” на трагедію

За словами очевидців, після виклику лікарі приїхали швидко, перед транспортуванням тричі вкололи знеболювальне. А от експерт, що прибув на місце ДТП, виявився п’яним. На зауваження пані Лідії відповів, що його “витягли з-за столу” на святкуванні дня народження. На місце трагедії прибуло також керівництво: один назвався заступником начальника міліції В’ячеславом Сушко, другий — заступником прокурора Олександром Петровичем. Вони пообіцяли приїхати до сьомої ранку, щоб при денному світлі все оглянути і після цього селяни ще встигли на жнива.

Селяни чекали до 10.00. Потім поїхали в прокуратуру писати заяву про протиправні дії працівників міліції і ДАІ.

 

Страшний діагноз

Потерпілого привезли в травматологічне відділення. Стривожена матір Марія Григорівна знаходиться весь час біля сина. Плаче, не може повірити в те, що сталося…

— Про мого Сашу ніхто нічого поганого в селі не скаже, — розповідає Марія Григорівна. — Чого даішники за ним погналися? Він не зупинився, бо злякався, що без шолома. Поїхав тією стежкою, якою постійно ходив. Про “різаний” погріб він не знав. Ми цього так не залишимо. Викликали прокуратуру, експертів. Коли Саша впав у яму, то вони замість того, щоб надати першу допомогу, почали його нюхати, чи він не п’яний. Це ж на скільки треба бути нелюдами.

 

В Саші переламаний хребет (плаче). Будемо везти сина на Вінницю… Як це пережити...

Переслідування мотоциклістів заборонено

Переслідування мотоциклістів працівниками правоохорониих органів заборонено наказом міністра внутрішніх справ ще з 1993 року. Отож, протизаконні дії правоохоронців спричинили загрозу життю людини і призвели до важких тілесних ушкоджень?

Коментує в.о. начальника козятинського райвідділу, начальник кримінальної міліції Сергій Брянський:

— На даний момент проводиться розслідування. Цей випадок внесений до єдиного реєстру досудових розслідувань. Того вечора пересувна група, у складі Євгенія Трайдакала та Богдана Василишина, здійснювала охорону громадського порядку. Зупинились біля сільської ради і побачили, що по дорозі рухається мотоцикліст. Трайдакало підняв жезл, а Василишин сидів у машині. Мотоцикліст призупинився і раптом почав тікати. Чого тікати? Куди тікати? Пересувна група розвернулася, щоб їхати за ним, але того вже й сліду не було видно. Міліціонери почули якийсь тріск в кущах і знайшли мотоцикліста в ямі, що була неподалік. Якби не вони, невідомо, хто б його врятував. Всі дії правоохоронців зафіксовані на відеорегістраторі.

Пан Брянський завірив редакцію “RIA-Козятин”, що ніхто нікого не переслідував.

 

Коли номер готувався до друку, в редакцію завітав двоюрідний брат потерпілого Сергій. Він розповів, що жителі села вже звернулися на гарячу лінію Міністерства внутрішніх справ та обласне Управління міліції, з вимогою розслідувати дану справу по всіх параметрах Закону. Адже відразу після аварії Василишин і Трайдакало відвідали Олександра в лікарні і обіцяли допомогти коштами на лікування. Але це виявилося пустими словами. Мабуть, вже мають нову версію трагедії...

Софія КОВБІЙ, Зоряна БОГУСЛАВСЬКА

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (48)
  • Боримский Антон

    цікаво,а що б розповідали  чи хто б був винний коли водій мопеду тікаючи збив людину? зупиняють стань.. за їзду без шолома штраф 17 грн.  чи може документів не було? ні водійського посвідчення ні реестрації мопеда?. їздить такий по селі весь білий і пухнастий, не зупиняеться на законну вимогу співробітника МВС. Цікаво це всім так можна?

    Анонім reply Боримский Антон

    Бачу ти сам білий і пушистий

    Анонім reply Боримский Антон

    По-перше це була ніч,а по-друге там вночі люди не ходять!!!
  • Анонім

    не виправдовую міліцію, але чого ж він втікав, якщо не винний ні в чому ? а згідно правил, коли вмикають сирену і проблисковий маячок, треба зупинитись, а не втікати кущами
  • Анонім

    І тут ні з цього ні з сього - не устаю поражаться грамотности журналистов РИА Казатин...Ну а на счет проишествия,я считаю мужик дуроеб сам создал себе проблемы,не надо было ганять по подворотням,менты ведь его в эту яму не сами закинули.

    Анонім reply Анонім

    А чого вони стали його доганяти??
  • Анонім

    Жалко хлопця, просто театр абсурду якійсь! малоймовірно, що переслідувачів покарають. Будуть тягнути резину. А родичі хлопця перетворяться на ще одних шукачів правди з купою паперових справок та отсилань в різні інстанції.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up