ПриватБанк вимагає квартиру за не оплату кредиту

Сім’ю Борисенків виселяють з помешкання. Суд віддав перевагу банку

До редакції “RIA-Козятин” звернулася Тамара Борисенко. Вона розповіла, що 5 грудня після обіду до неї додому приїхали працівники ПриватБанку та Державної виконавчої служби з вимогою, щоб сім’я (з двом неповнолітніми дітьми) звільнила квартиру через несплату кредиту. За словами Тамари Борисенко, 180 тисяч гривень вона взяла у 2008 році під 15 відсотків.
— Через два місяці прийшов лист, що нам підняли відсоткову ставку до 28 відсотків. — розповідає пані Тамара. — Банк нас про це не повідомив. Протягом усього часу ми платили за кредити близько двох з половиною тисяч в місяць. Але по новій відсотковій ставці мали сплачувати більше п'яти тисяч. У нас таких грошей немає. Якщо б платили, то не мали б за що жити. Наша сім’я ще подала до суду, щоб взяти розстрочку. І ми цей суд виграли. Банк подав на апеляцію і прохання на виселення. Суд надав перевагу банку. Ми звернулись знову до суду на розстрочку щодо виселення. Судове засідання мало б бути шістнадцятого грудня, але його перенесли.
У вівторок пані Борисенко приєдналася до “Кредитного майдану”, який проходить біля Верховної Ради. Як виявляється, в Україні таких сімей, що виселяють, багато. 
Зі сторони Закону України
Керівник Державної виконавчої служби Микола Туранський прокоментував дану ситуацію так:
— Державні виконавиці виконували рішення суду, — говорить пан Микола. — Спосіб та порядок визначений Законом України “Про виконавчі провадження”. Отож здійснення  виселення сім'ї Борисенків з квартири відбувалось за рішенням суду.
ПриватБанк: “Позичальник не реагував на листи”
Як повідомила прес-служба Вінницької філії ПриватБанку, 23 квітня 2008 року між ПриватБанком та вказаною особою був укладений кредитний договір на  суму 180990 грн строком на 20 років. Сторони погодились, що протягом дії цього договору кредитор може змінити розмір відсоткової ставки в сторону збільшення у разі зміни поточних коливань відсоткових ставок або змін у грошовій кредитній політиці Національного банку України.
На початку лютого 2009 року банк направив листа на адресу позичальника про збільшення відсоткової ставки з зазначенням її розміру та дати початку дії. Позичальнику запропонували звернутись у банк, якщо той не погоджуються з такими умовами. Але він ніяк не відреагував на лист.
З того часу позичальник вносив платежі несвоєчасно і в неповному обсязі. Ми неодразово спілкувалися щодо погашення заборгованності чи оформлення реструктуризації. Боржник не погоджувався.
Останній платіж родина внесла 30 листопада 2010 року в розмірі 1520 грн.
У травні 2011 року ПриватБанк подав позов до суду -  стягнення на предмет іпотеки та  виселення усіх проживаючих. Відповідачі подали зустрічний позов на визнання недійсним кредитного договору. Мотивували це підняттям відсоткової ставки.
Три роки продовжувались судові засідання і 23 грудня 2013 року Апеляційним судом Вінницької області були задоволені вимоги ПриватБанку. Відповідачі подали заяву до Касаційного суду, але той відмовив у задоволенні їхніх вимог.
Впродовж судових засідань ми неодноразово спілкувались з позичальником, пропонували різні варіанти вирішення ситуації: сплатити тільки тіло кредиту, а пеню і відсотки банк анулює, реструктуризацію або добровільну передачу квартиру у банк для подальшої реалізації та погашененя заборгованност. Пропонувалось під’їхати у вінницький офіс банку для відстрочки виконання рішення до весни. Але відповідачі не йшли на контакт.
На вимогу адвоката відповідача 16 грудня слухалася справа про відстрочку виконання рішення, але суд залишив  без розгляду.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up