Проблема безпритульних тварин? У нас є рішення!!!

У Європі є прислів’я: “Якщо на вулицях немає безпритульних тварин, то немає і безпритульних дітей”, адже ставлення до тварин є індикатором гуманності та цивілізованості суспільства. В Німеччині, яка має для нас бути прикладом гідного існування, штраф за викинуту на вулицю собаку чи кішку становить 25000 (!) євро.

Нещодавно у газеті RIA Козятин пройшла інформація про випадки агресії безпритульних тварин до людей. Звичайно, коли на вулицях знаходиться така кількість тварин, яку ми спостерігаємо у Козятині, то випадки неадекватної поведінки тварин цілком ймовірні.

Очевидно, що проблема безпритульних тварин для Козятина стоїть надзвичайно гостро і потребує негайного вирішення. Світовий досвід країн, які успішно вирішили цю проблему, доводить, що тільки зусилля громадських активістів-зоозахистників, помножені на підтримку місцевої влади, дають справді ефективний результат.

На щастя, у місті Козятині з'явилась група активних і небайдужих громадян, які готові взяти на себе відповідальність за ефективне та цивілізоване вирішення проблеми безпритульних тварин міста.

Відео дня

Мова йде про зоозахисну громадську організацію “ХатіКо”. За словами засновниці та директора “ХатіКо” Катерини Янович, організація має декілька основних напрямків діяльності: по-перше, це просвітницько-виховна робота, направлена на підвищення рівня свідомості громадян, виховання відповідального і гуманного відношення до тварин. А по-друге, це практичне вирішення проблеми безпритульних тварин міста за європейськими стандартами, яке включає в себе програму масової стерилізації
безпритульних тварин та організацію притулку.

З такими ідеями активісти “ХатіКо” звернулись до міської влади і не знайшли підтримки у особі мера та інших високопосадовців. В тісному тандемі громадськості та міської влади в Козятині розпочинається акція масової стерилізації безпритульних тварин.

В деяких ЗМІ міста вже вийшли критичні матеріали, які не безпідставно і мотивовано осуджують такі заходи мерії та зоозахисників, тому розглянемо детально сутність явища безпритульних тварин та можливі методи вирішення цієї проблеми.

Не секрет, що в суспільстві поширюється думка, що єдиним правильним шляхом вирішення проблеми безпритульних тварин є їх фізичне знищення (розстріл або отруєння). Здавалось би, так просто, немає тварини, немає проблеми. Але насправді це надзвичайно спірне питання. Ну по-перше, це абсолютно варварський метод, негідний для країни, яка обрала європейський шлях розвитку. Згадаймо, скільки було жахливих випадків в різних містах нашої країни, які викликали великий суспільний резонанс, коли тварин розстрілювали або вони помирали в страшних муках від отрути прямо на очах дітей, які звикли вважати тваринок своїми друзями та виносили їм їжу. Як наслідок, велика психологічна травма на довгі роки. А ви хочете, щоб ваша
дитина побачила таке жахливе видовище? Я сподіваюсь, що охочих знайдеться небагато.

Очевидно, що з морально-етичної точки зору метод вбивства тварин є неприйнятним для цивілізованого суспільства. Але навіть якщо відкинути емоції, то світовий досвід доводить, що метод фізичного знищення тварин є абсолютно неефективним. Кількість тварин суттєво не зменшується, адже ареал проживання знищених тварин заселяється мігруючими собаками та котами, до того ж на людську жорстокість тварина відповідає підвищеною обережністю та агресивністю.

Майже всі країни світу до 80-х років 20 ст. йшли шляхом знищення безпритульних тварин і не досягли бажаних результатів. І тільки коли під тиском зоозахисної громадськості та наукових доводів була кардинально змінена система впливу на цю проблему (проведення масової стерилізації та будівництво притулків), тоді ситуація почала змінюватися на краще.

І тепер деякі провідні країни світу, такі як Німеччина, Великобританія, Нідерланди та ін. можуть гордо звітувати про повну відсутність безпритульних тварин у своїх містах. Може Козятину також варто йти шляхом успішного світового досвіду?

Тепер запинимось детально, що ж таке стерилізація і в чому переваги цього методу регулювання чисельності тварин.

Стерилізація — це хірургічна операція з видалення органів розмноження тварини. Отже після стерилізації:
– тварини не мають здатності розмножуватися, відповідно їх чисельність неухильно скорочується;
– тварини стають більш спокійними та лагідними;
– не виникає скупчення тварин, так званих “собачих весіль”, які несуть потенційну небезпеку для оточуючих.

Ще раз наголошуємо, що на даний момент світовий досвід доводить, що масова стерилізація - це єдиний ефективний метод скорочення чисельності безпритульних тварин, аж до повної їх відсутності на вулицях міста протягом 5-7 років.

А звідки взагалі беруться безпритульні тварини? Шановна громадо, треба визнати, що тварини-безхатченки з'являються на вулицях міста через людську жорстокість та безвідповідальність.

У Європі є прислів’я: “Якщо на вулицях немає безпритульних тварин, то немає і безпритульних дітей”, адже ставлення до тварин є індикатором гуманності та цивілізованості суспільства. В Німеччині, яка має для нас бути прикладом гідного існування, штраф за викинуту на вулицю собаку чи кішку становить 25000 (!) євро.

А у нас вважається за норму викинути на вулицю тваринку, яка набридла, чи винести десь до базару чи магазину коробку з небажаним потомством, прирікаючи живих безпорадних істот на жалюгідне існування та ранню смерть.

Саме такі викинуті тваринки та підкинуті цуцики та кошенята регулярно поповнюють чисельність безпритульних тварин міста. Своїми жорстокими діями безвідповідальні господарі заплямовують свою совість, порушують суспільну мораль та наносять шкоду оточуючим людям, поширюючи проблему безпритульних тварин.

Зоозахисники міста Козятин звертаються до всіх мешканців міста — будьте відповідальними господарями для своїх домашніх тваринок! Взяти в свій дім собаку чи кішку — це має бути продуманий крок, варто добре зважити, чи є у вас можливість та бажання гідно дбати про тварину протягом всього її життя ( середньому 10 років). Тварина — це на забавка в людських руках , це жива істота, яка повністю беззахисна перед зовнішнім світом без піклування свого господаря.

А що ж робити з небажаним собачим або котячим потомством? Знову ж таки звернемося до провідного світового досвіду, який радить стерилізувати всіх домашніх тварин, які не мають племінної цінності.

Отже, якщо ви є власником безпородної собачки або кішечки, або не маєте наміру займатися племінним розведенням, завчасно стерилізуйте свою тваринку. Це є єдиним правильним рішенням проблеми непотрібних нікому цуценят та кошенят, та збереже ваш час та нерви. До того ж, всі ветеринари одностайні у думці, що стерилізація покращує якість та продовжує тривалість життя тварини. В цій ситуації виграють всі — і власник, і тварина.

Висока свідомість та відповідальність суспільства, зусилля зоозахисної громадської організації “ХатіКо” та допомога місцевої влади — ось запорука ефективного, довготривалого та гуманного вирішення проблеми безпритульних тварин нашого міста. ГО “ХатіКо” закликає всіх небайдужих мешканців Козятина долучитися до цієї важливої та благородної справи.


Разом ми зможемо зробити багато добрих і корисних справ для міста Козятин!

Ірина Осипенко,
активіст зоозахисту, м. Київ,
співпрацюю з ГО “ХатіКо”

Коментарі (5)
  • Анонім

    Саме в тему якраз новини



    Спеціально для "ХІТІКО" і мерії — в центрі міста Козятина зграя бродячих собак напала на жінку. Вона так кричала, що це наводило жах



    Близько 13.00 біля магазину "Еліта", що по Комсомольській, бездомні пси атакували городянку



    На "гарячу лінію" протягом півгодини надійшло більше десяти дзвінків про те, що в районі магазину "Сонечка" - все в тому ж мікрорайоні - бродячі собаки напали на жінку. Емоції переповнювали кожного, хто розповідав про цей жах. Жінка їхала на велосипеді і на неї накинулись більше п'яти псів. Вона з переляку голосно кричала і впала з велосипеда. Сталося це біля оптики. Одні розповідають, що жінка лежала на тротуарі з закровавленим стегном (!) Їй викликали "швидку"... Більш детальну інформацію читайте в наступних публікаціях.

    Привіт меру Г., ГО "Козятинське товариство захисту тварин "ХітіКо" (як зазначено в листі), всім коментаторам, що пишуть про "надуману" проблему небезпеку від бродячих собак.



    До уваги читачів відповідь міського голови О. Гвелесіані нашій редакції та Громаді міста ще в листопаді минулого року. Нагадаю, що запит -звернення "забрати з вулиць міста безпритульних собак" було надіслано від "RIA-Козятин" з сотнями підписів городян ще на початку осені минулого року.  





    Поки що городяни так і залишаються заручникми ситуації, яка погіршується. Я звернулася до нового Козятинсього прокурора Олега Кордона з одним запитанням: "Чи може він стати на захист громади?". За словами Олега Володимировича, це питання не його компетенції, існують відповідні міські відділи і чиновники, які мають займатися цією проблемою. Після повернення міського голови з відпустки та начальника міліції, який також і відпустці, пан прокурор пообіцяв "визвати їх на коврик".

    Взагалі ціює серйозною проблемою в місті має займатися не "Хітіко", як його називає мер Г., а влада міста.

    Anonymous reply Анонім

    Ви так ненавидите "Хатіко" через те, що вони співпрацюють з Гвелесіані? Але ж це мер нашого міста. Іншого у нас немає, який є, з таким і вимушені співпрацювати. Чому через ваше протистояння з мером повинні страждати і гинути тварини?

    Анонім reply Anonymous

    наш Гвел використав хатіко і самоусунувся, а вони, бідненькі хатіківці не розуміють цього

    Anonymous reply Анонім

    У вас претензії до Гвела? Будь ласка, розбирайтеся з ним. А причому тут тварини і волонтери, які їм допомагають?

    Анонім reply Anonymous

    бо Л. - сама ненажерлива тварина! хоче хапанути мерське крісло - от і "електорат" собі знайшла в особі безпритульних собак, що гавкають та кусають саме тоді, коли поруч є "писака"! непоганий у них "тандем" ))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Козятина за сьогодні

keyboard_arrow_up