Сесію Козятинської райради зірвали депутати-бюджетники. Існує припущення, що з ними домовився голова козятинської РДА Оркуша. Адже питання стосувалося його зв’язку з “бандою” самооборони

Сесію Козятинської райради зірвали депутати-бюджетники. Існує припущення, що з ними домовився голова козятинської РДА Оркуша. Адже питання стосувалося його зв’язку з “бандою” самооборони
Замість сесії райради відбулося робоче засідання депутатів та правоохоронних органів. Кворуму не було

Позачергова сесія Козятинської районної ради мала розпочатись у четвер о 10 годині. На порядку денному було всього одне питання — інформація голови райдержадміністрації Олега Оркуші про відносини Козятинської райдержадміністрації з формуванням “Козятиська самооборона”. 
Проект рішення складав 5 пунктів:
1. Визнати порушенням Козятинською райдержадміністрацією п.1 с.13 Закону України“Про місцеві державні адміністрації” в частині забезпечення законності, правопорядку, додержання прав і свобод громадян. 
2. Роботу голови райдержадміністрації з громадськими об’єднаннями та взаємовідносини з формуванням “Козятинська самооборона” вважати незадовільним.
3. Рекомендувати райдержадміністраціївжити заходів по забезпеченню законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян в районі.
4. Звернутись до правоохороннихорганів щодо правової оцінки бездіяльності адміністрації та протизаконної діяльності формування “Козятинська самооборона”.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань депутатськоїетики, зміцнення законностіта правопорядку,захисту прав людини.

У проекті рішення засідання районної ради зазначається, що формування “Козятинська самооборона”, яка розміщувалась у будівлі райдержадміністрації, порушила декілька норм Конституції України, зокрема статті 27 “Право на життя”, 39 “Право на мирне зібрання без зброї”, 43 “Право на безпечні умови праці”.  Цим рішенням повинні були З інформацією мали б виступити депутат районної ради Микола Мельник, голова рда Олег Оркуша, міжрайонний прокурор Олег Кордон, начальник Козятинського відділу управління безпеки Віталій Федорович, начальник Козятинського РВ УМВС Геннадій Ткачук та голова районної організації “Союз — Чорнобиль України” Юрій Городченко.

Але сесія не відбулась, тому що не було кворуму

Відео дня

А з кишеньковими ЗМІ мало чи не цілувався в губи

 

Винуватець зібрання позачергової сесії заходячи до сесійної зали демонстративно вітався з деякими депутатами потиском руки. Сесія розпочалась із запізненням — головуючий, голова районної ради Сергій Лановик очікував на кворум. Але не судилося. Хоча із 66 народних депутатів були присутні 35, але двоє — сам Олег Оркуша і Валентин Іванюта (начальник відділу правової та кадрової роботи Козятинської районної ради) відмовились реєструватися.

Після того, як оголосили, що нема кворуму, третина депутатів швиденько залишили сесійний зал. Інша частина (більш відповідальних) залишилась, мовляв, раз ми тут зібралися, то давайте поговоримо. І поговорили.

Це все можна назавти “цирком на дроті”
Першим виступив депутат Микола Мельник. Він висловив обурення тим, що із попереднього засідання координаційної ради голова райдержадміністрації просто втік і не звітував про події в районі. Він наголосив, що у залі відсутні депутати, які працюють у бюджетній сфері. Микола Васильович озвучив переконання, що якби підрозділ “Альфа” не зупинив діяльність”самооборони”, то розгул беззаконня в районі був би не обмеженим.

 

 


— Чи було б підгрунтя для існування такої кримінальної структури в районі, якби в ньому був нормальний керівник? — запитав депутат. — Як можна говорити про ведення серйозної господарської діяльності в районі, де панує криміналітет? 
Він нагадав присутнім про те, як 6 березня п’яна орава увірвалась в кабінет голови районної ради і почали там дебош. Тоді, за його словами, ситуація була залагоджена тільки завдяки присутності в кабінеті голови начальника міліції і начальника СБУ. Депутат зазначив, що він, якби був на місці голови РДА, то в той же день, коли “Альфа” здійснювала спецоперацію, подав би у відставку. 
Наступним виступав голова організаціїчорнобільців Юрій Городченко. Він сказав, що не розуміє, чому новоствореній організації “Ніхто крім нас” та самообороні було одразу надане приміщення в РДА, в той час, як ГО “Союз-Чорнобиль України” багато років у цьому відмовляють. Він, як колишній військовий, із жахом говорив про зброю в цивільному приміщенні. Потім поставив питання про відкликання тих депутатів, які не ходять на засідання районної ради. І запевнив, що його громадська організація відправить звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України відносно того, що в РДА знайшли гранату і нікому до цього немає діла.


Олег Оркуша розпочав свій виступ з того, що виправдовуватись не буде і не збирається. 
— Коли був призначений головою райдержадміністрації, самооборона знаходилася в приміщенні, — поважно вів розповідь пан Оркуша. — Для того, щоб не виникало конфліктів в суспільстві приходилося співпрацювати і з цим підрозділом також. Зараз триває слідство і я вважаю не доцільним звинувачувати людей, які ще не звинувачені судом.

Саме цим він пояснив те, що не зареєстрував свою присутність на сесії.

 


Голова Кордишівської сільради Іван Байда вимагав відповіді на запит значної частини голів сільрад району до голови РДА, що прозвучав на одній із сесій: “На якій підставі в приміщенні райдержадміністрації знаходиться самооборона?!”. Олег Сергійович відповів, що депутатське звернення не було зареєстроване. Зал відреагував нервовим смішком.

Також прозвучало в сесійній залі про те, що гололва РДА чомусь не реагував на те, що ватажок самооборони  їздив на дорогущому авто з донецькими номерами  і показово багатіли
На запитання інших депутатів Олег Оркуша відповідав зверхньо і цинічно, з явною зневагою. Одному із виступаючих заявив, що не буде опускатись до його рівня...

Начальник міліції Геннадій Ткачук відмовився від коментарів, посилаючись на те, що справу розслідує СБУ. 


Представник служби безпеки підтвердив, що з приміщення РДА була вилучена граната. Депутат Віктор Барчук із Безименного попросив голову РДА написати заяву на звільнення і не позорити район на всю Україну. Він припустив,що це могло б зняти напругу серед громадськості району. Останній сказав, що подумає..
Ще трохи поговорили і розійшлися, не прийнявши ні резолюції, ні рішення.

 

 


На прохання газети “RIA-Козятин”  погодився прокоментувати засідання депутат районної ради, всім відомий в місті  Сергій Міклуха:

 


— Сьогодні на позачерговій сесії депутати мали обговорити ситуацію, що склалася з козятинською самообороню та роль у цих резонансних подіях голови РДА. Депутати мали нарешті дізнатися правду про нещодавні події від міжрайонного прокурора, начальна козятинського відділу СБУ та начальника Козятинського райвідділу міліції, виступи яких  були заплановані на позачерговій сесії. Але сесію було зірвано через неявку залежних від влади депутатів-бюджетників та депутатів-держслужбовців. І через те, що не зареєструвалися присутні у залі депутати — голова РДА Олег Оркуша та працівник райради Валентин Іванюта. Їхній вчинок розцінюю, як неповагу до колег депутатів та намагання приховати від козятинців правду про ті неоднозначні події.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • анонім

    Почитав я ці коментарі, тай пересвідчився, що народ дійсно має таку владу, якої заслуговує.
  • Анонім

    БА, які всі херої стали, коли Мішу-афганця закрили!... а де ви були майже півтора року? пани-латифундисти, скільки за цей час "відстібнули" на сомооборону?

    Анонім reply Анонім

    віджала самооборона. це одне а от мер коз.і ломачук то ті кормили з рук.

    Територіальна оборона це також хуйня яка скоро вилизе наружу.
  • Анонім

    А Міклуха-красава.Назвав речі своїми іменами. Сергій, ти розумнічка наш

    Анонім reply Анонім

    Так, саме так, тільки такий розумнічка (цитую), може називати правильно речі і більше ніхто, як то кажуть "ніхто крім нас" - ніхто крім спасітеля Сірожки.

    Доречі, про жидівську хату - то не тільки про Оркушу.
  • Анонім

    Ой тихую.Заспівали ойна срано..

    Анонім reply Анонім

    ПРО ОРКУШУ ТИХУЮ заспіваю я пісню крутую.

    Анонім reply Анонім

    Стидно за район!!! Оркуша йди у відставку! Яка нахалюга! Ти нікчема підла. Мішки Афганця підстилка! Ти підвів газету вісник Козятинщини, яка писала про тебе і Мішку як про героїв, які отримали медалі. Ти підвів народ, який був з тобою на Майдані. Вірніше ти до них приклеївся - до Лени Іванівни та Вікторна Заїчка. Ти -злив Стахова, Віктора Заїчка, ти допомагав Мішці зброєю торгувати. Розумний Фурман, як мент, зразу почув, що смаленим пахне і коли в Житомирі їх взяли і вони відкупились, то він злиняв з горизонту Міші. ну, бл. малаток. Короче напиши заяву і йди фермерствуй. Освободи місце людям, які достойні очолити район. Наприклад В. Слободянюку. А вообще тебе жалко, ти жалкий трус.

    Анонім reply Анонім

    Може їх фурман злив як мент що внідривсь в банду...

    Фурман тоді герой...

    Анонім reply Анонім

    Ворошилов мудак програв фінську війну,Ленін найбільший мадак лежить непохоронений в Москві.Козятинський Ярослав Мудакуватий також впливає на хід історіі Козятина,
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up