Субсидії по новому. Що є і що буде?

З першого квітня жителям України буде не до сміху!

Різко, в декілька разів, зростають ціни за користування природнім газом. Вартість електроенергії теж збільшується. Про воду — всі чули… На фоні майже двократного зростання цін на товари і послуги, “заморожених” зарплат і пенсії наших співгромадян, не те, що сміятися, а й просто посміхатися не тягне.
Однак, урядовці запевняють, що введений у дію надійний “запобіжник” проти різкого зниження рівня життя: поновлені субсидії. А міністр соціальної політики пан Розенко в численних доповідях і інтерв’ю інформує, що нова система соціального захисту вже працює. Вона проста, ефективна і найголовніше: охопить значно ширше коло населення, ніж до цього.
Швидка і якісна реалізація цієї “подушки безпеки” покладена на місцеві управління соціального захисту. В зв’язку із цим редакція звернулась до керівника цього підрозділу в місті Козятин Ігоря Лівшиця.
— Ігорю Йосиповичу, на скільки Козятинське міське управління праці і соціального захисту населення готове до нарахування субсидій по новій методиці?
— На даний час ми до цього не готові. Справа в тому, що ні наше управління, ні колеги в інших регіонах ще не мають інструктивних матеріалів щодо механізмів нарахувань “по новому”. Ми знаємо лише про загальні тенденції, але без роз’яснень.
Зрозуміло, що це викликає певне напруження і роздратування громадян. Адже вони чують з телевізійних екранів про те, що “все готово” і “тепер усі проблеми будуть розв’язуватись буквально за лічені хвилини”. Народ масово йде у відповідний відділ… А ми, поки що, не можемо з ними працювати. 
Тому звертаюсь до жителів міста: сьогодні ще зарано звертатися в управління! Як тільки механізм стане відомим, ми того ж дня знайдемо змогу оповіщати населення і організувати прийом громадян! При потребі будемо, навіть, влаштовувати виїзні прийоми в квартальних комітетах (така домовленість уже досягнута). 
— Значне підвищення комунальних тарифів приведе в “субсидійну категорію” додатково велику кількість родини городян. За вашими підрахунками: на скільки збільшиться кількість козятинців, які будуть претендувати на субсидії?
— На цей момент субсидії на компенсації вартості житлово-комунальних послуг у Козятині отримують більше тисячі родин. Звертаю увагу цієї категорії громадян на те, що їм взагалі не потрібно “напружуватись”! Субсидії вам будуть донараховані в автоматичному режимі! 
А щодо “поповнення”, то за дуже приблизними підрахунками, кількість таких родин може сягнути трьох  — трьох з половиною тисяч. Підкреслюю, що підрахунки дуже приблизні, бо  невідома динаміка доходів населення (вона може бути від'ємною). До  того ж, не все зрозуміло в основоположному понятті “фактичний дохід родини”. 
— Чи розширюється за новими правилами коло осіб, які можуть претендувати на субсидію, за рахунок тих громадян, яким раніше державні компенсації не пердбачалися в принципі?
— Коло таких осіб дійсно розширюється, оскільки знято ряд обмежень, які діють на даний час. Зокрема, тепер не вимагається, щоб непрацюючий член сім’ї обов’язково знаходиться на обліку в Центрі зайнятості. Не заважає отриманню субсидії наявність у власності іншого житлового приміщення чи автомобіля (якщо, звичайно, вони не придбані цього року!). Оплата навчання дитини у вищому навальному закладі більше не вважається “купівлею товару великої вартості” (був і такий нонсенс!) Наявність земельного паю чи великого городу теж перестала бути перешкодою. Лібералізовані і ряд інших моментів. Це, з моєї точки зору — правильно!
— Отже, як тільки всі роз’яснювальні документи надійдуть — проблем не передбачається?
— На жаль, проблеми будуть. І, хоча вони мають суто внутрішній характер, але меншими від цього не стають…
Внаслідок багаторічної неузгодженості між Мінфіном і Укрзалізницею в питанні оплати пільгових перевезень пасажирів електропотягів — рахунки нашого управління заблоковані рішенням суду. Зрозуміло, що ряд проплат “зупинилися”. Відсутні проплати — відсутні і послуги… Якщо в управлінні буде відключений Інтернет і телефони (а це може статися будь-якої хвилини!), то проблеми в процесі нарахування субсидій — неминучі. Поки що, шляхів подолання цієї кризової ситуації не знайдено… 
Але, які б складні умови не були, працівники управління зроблять все можливе (і, навіть, неможливе!) аби справитися з наявними завданнями.  

Підготувала Вероніка ЛЮБІЧ

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дубченко Михаил

    Твари. Заставляют людей на коленях приползти за милостыней в виде субсидий.В аду будет гореть жидовская кагала в месте с их америкАй.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up