Визволення Козятина у спогадах очевидців

Визволення Козятина у спогадах очевидців
65 років тому, 28 грудня 1943 року, місто Козятин, завдяки сміливим та рішучим діям 69-го танкового полку 1-ої Гвардійської танкової армії, було звільнене від фашистської окупації. Ця військова операція була хоча і блискавичною, але настільки продуманою до нюансів, що одразу чотири її учасники - офіцери та бійці - отримали звання Героя Радянського Союзу - таке було вперше за всю історію 1-ої Гвардійської танкової армії протягом усієї Великої Вітчизняної війни. Більш того, героїчне звільнення Козятина поклало початок потужного наступу та звільнення від окупації Вінницької області.

Ті історичні події віддаляються з плином часу від нас, сучасних. На жаль, все менше з кожним роком залишається очевидців тих трагічних і героїчних, страшних і піднесених подій. Але це ні в якому разі не значить, що події ті повинні забутися і покритися прахом! Згадаймо знову сторінки нашої історії, завдяки свідченням, спогадам славних визволителів Козятина.
Ось як про визволення Козятина розповідав підполковник Іван Бойко - командир 69-ого танкового полку:
"Перші ж постріли та надзвичайної сили вибух вагону з амоналом викликали у німців страшенну паніку. У них залишився один вихід – відступати через поле на Комсомольське та Бердичів. Фашисти спасалися втечею, кидаючи на вулицях свою бойову техніку. Їх били не тільки танкісти, а також місцеві жителі. Вони приходили до мене групами і висловлювали своє бажання тут же битися зі зброєю у руках в рядах Червоної Армії. Загін таких добровольців я озброїв німецькими гвинтівками і направив його на знищення скупчення німецької піхоти в яру на схід від Козятина. На вулицях міста бій тривав не більше години.
Ворог був знищений. Серед захоплених у полон опинився начальник штабу 25 танкової дивізії фашистів. У цьому бою було знищено 15 ворожих танків, ворог втратив убитими 1500 солдат та офіцерів".
А ось, якими закарбувались у пам'яті ці події ще одного учасника звільнення міста Козятина полковника Василя Батченка у спогадах "Я пройшов від Курська до Берліна", опублікованих у книзі "Подільські портрети":
"Перед Іваном Никифоровичем Бойко, командиром нашого танкового полку двадцять першої бригади, командарм Катуков ставить завдання: хоч би там що, раптово, зненацька захопити Козятин. Зійшлися комбриг Яковлєв, комполку Бойко, інші командири, думають як бути: атакувати Козятин, рухаючись ґрунтовими дорогами чи полями – неможливо: важкі танки по самісінькі башти загрузнуть у болоті! Тоді звідки ж підійти? З повітря, причепивши танкам крила? Бойко висуває шалений план: пустити танки залізницею! Колія якраз уміщується поміж гусеницями, а гусениці котитимуться шпалами!
Відібрали шістнадцять чи сімнадцять танків, але танки танками, а на танки треба посадити піхоту. Якщо танки без піхоти увірвуться до міста, без піхоти нема пуття, це однаково, що кіннота без вершників. Отже нас, перший мотострілецький батальйон, саджають по семеро-восьмеро, скільки вміщається, на танк і - вперед на Козятин!
Вояки козятинського гарнізону лагодилися святкувати Різдво Христове. З фатерланду надійшли різдвяні подарунки, один цілий ешелон стоїть на запасній колії, напакований усілякою смакотою та напоями. Вартові походжають пероном, поглипують на годинник, чекають зміни, коли вже й собі сядуть до святкового столу. У місті – орднунг (порядок) і зокола тихо, не чутно фронтового гулу. Більшовикам не до наступу, настало повне бездоріжжя - ні пройти, ні проїхати, хіба що залізницею. О-о, який поїзд з боку Києва! Сліпить очі фарами! Звідки у паровоза дві фари? І чому з боку Києва? Київ у руках більшовиків! Саме на це Бойко і розраховував. Передній танк ішов з увімкнутими фарами, а задні котилися шпалами у повній темряві, звіддалекі - поїзд.
Перед вокзалом танки звернули з колії, десантники посплигували з броні.
Уже була п'ята або шоста година ранку принаймні вже сіріло. Зчинилася неймовірна паніка. П'яненькі з вечора, напівсонні, вони не могли втямити, що діється на міських вулицях, німці, хто стріляє, звідки, чиї танки гуркочуть. Нарешті очухалися, стали відстрілюватися, поранили одного десантника, другого, третього вбили. Тут ,бачу, мій друг Льонько Медведєв, родом з Горловки, і ще один десантник побігли до вагонів, там, у тих вагонах, напхом напхано наших людей, виловлених по селах, щоб відправити до Німеччини у рабство, і от німці збиралися ті вагони, обливши бензином, підпалити. Лемент стояв до небес. Отож наші метнулися їх виручати, збивають пломби, звідти виплигують чоловіки, просять дати зброю, щоб разом добивати фашистів.
До вечора Козятин був у наших руках.
За цю операцію, за військову кмітливість, мужність і відвагу Івану Никифоровичу Бойкові присвоїли звання Героя Радянського Союзу.
Багатьох танкістів, десантників також нагородили."
Честь і шана хоробрим визволителям нашого міста! Наша пам'ять і повага повинні пережити роки, десятиліття, віки, епохи! А тому ми просто зобов'язані частіше згадувати про них, частіше  повертатися до подій того доленосного періоду нашої історії, до спогадів його безпосередніх учасників. І це буде найкращий пам'ятник, найбільша шана тим, хто в морозні грудневі дні незабутнього 1943 року приніс у наше місто визволення.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Для молодих бійців він був як батько, за всіх переживав, крім себе 18:00 Температура впаде до +12°: синоптик розказала, коли похолоднішає 17:00 Будуватимуть укриття в двох школах — виділили гроші на проєктно-кошторисну документацію 16:39 У нашому районі під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо здетонувала граната Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:34 Молодий Герой, чиє життя забрала війна: Сьогодні друга річниця загибелі Артема Лавровського play_circle_filled photo_camera 14:27 Пожежа в Махнівці: полум’я знищило дах будинку та речі домашнього вжитку 13:28 Козятинські поліцейські взяли в руки пилки, сокири та коси і розчистили хащі попід Водокачку photo_camera 12:11 Загиблі та руйнування: наслідки чергового дня російської агресії проти України 11:10 У Чистий четвер разом із матусями писали писанки photo_camera 10:19 Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 09:07 Цей день в історії, 3 травня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up