Залізнична лікарня стане обласним закладом відновного лікування

Залізнична лікарня стане обласним закладом відновного лікування
Головний лікар про вирішення долі медичного закладу

Головний лікар Козятинської відділкової (поки ще) лікарні Олександр Кравчук, розповів газеті “RIA-Козятин” про новини у вирішенні подальшої долі закладу .
— На сьогодні є більш чітка концепція щодо реформування медицини у Вінницькому регіоні, де діє пілотний проект реструктуризації галузі, — говорить пан Олександр. — Зокрема, залізничні лікарні перейдуть у комунальну власність відповідних громад. Нажаль, більшість населення не сприймають зміни, що відбуваються в галузі медицини. Але життя не стоїть на місці. Зі змінами в політичному і економічному устрої держави в цілому неможливо уникнути змін на місцях.
Нажаль, у якись момент в процеси що відбуваються із відділковою лікарнею, втрутились не фахівці. Містом поширилась недостовірна інформація. Не варто було політизувати ситуацію навколо закладу заради підвищення популярності окремих депутатів.
Головний лікар розповів, що суть реформи в медицині країни така: у нас є первинний рівень — це сімейні лікарі і фельдшерські пункти, де амбулаторно працюють з хворими. Далі в разі потреби хворі направляються у лікарні інтенсивного, планового і відновного лікування. Наступне — вищий рівень спеціалізованої допомоги у лікарнях при інститутах. Важається, що така структура є економічно доцільнішою, ніж радянська.

Зараз стуація така:
В лікарню надійшли відповіді із різних інстанцій на звернення колективу і громадськості міста щодо скрутного фінансового становища і подальшої долі лікарні. У вирішення проблеми закладу втрутились народний депутат України Петро Юрчишин, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та голова обласної ради Сергій Свитка. На спільній нараді керівників Вінницької області, її міст і районів було чітко висловлено бачення подальшої долі Козятинської і Жмеринської відділкових лікарень.
Формат реформування — створення на їх базі обласних лікарень відновного лікування вторинного рівня надання допомоги. Це високоспеціальна медична допомога. У таких закладах не надається екстрена допомога, але проводиться відновне лікування, що включає в себе медикаментозне, фізіотерапевтичне, реабілітаційне.
Це було розглянуто на комісіях облради і винесено на наступну сесію, яка вдбудеться в червні. Повинно бути прийняте звернення до Кабінету міністрів і Міністерства інфраструктури України про згоду на передачу закладу і в його складі майнового комплексу, у спільну власність громади Вінницької області. Після прийняття рішення на сесії обласної ради і відповідного розпорядження Кабінету міністрів почнеться процедура передачі закладу з балансу міністерства інфраструктури, яка займе певний час.
В проекті розвитку закладу передбачене створення госпрозрахункового відділення для проведення профоглядів за рахунок підприємств. Зараз залізниця винна лікарні 1 млн. 400 тис грн. Але завдяки залізничникам, по мірі того як вони з нами розраховуються, ми погашуємо заборгованість по зарплаті.

Підготувала Софія КОВБІЙ

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up