Заради посади керівника «Опозиційного Блоку», екс-очільник вінницької Партії регіонів показово зриває реформи в області

  • Павло Синчук
Заради посади керівника «Опозиційного Блоку», екс-очільник вінницької Партії регіонів показово зриває реформи в області
Ситуація, немислима рік тому, потрохи стає реальністю: екс-«регіонали» гуртують лави і готові до повномасштабного реваншу. Мета визначена – повернути собі владу в області на місцевих виборах восени цього року. Стратегія досягнення – підбурення населення та місцевих чиновників. Тактика – нагнітання історії у ЗМІ.

Проаналізуємо невеликий фрагмент з публічного виступу одного з колишніх лідерів Партії регіонів на Вінниччині Сергія Татусяка і спробуємо зробити з нього висновки.

У деяких райдержадміністраціях Вінниччини не дотримуються принципу добровільності при об’єднанні територіальних громад і нав’язують місцевим головам власні варіанти укрупнення,– наводить слова С. Татусяка офіційний сайт Асоціації місцевого самоврядування Вінниччини.

Подивимося уважно на «речові модулі» - словосполучення, які визначають загальну тональність тексту. «Не дотримуються», «нав’язують». У чому полягає таке «нав’язування» Татусяк не конкретизує. Чи то у забороні сільським головам об’єднуватися, чи то у примусі до подібного об’єднання. Але це і не важливо. Важливо - донести через такий ресурс як Асоціація думку, що нібито реформа місцевого самоврядування – провальна.

Відео дня

Татусяк і його підлеглий - Андрій Кавунець (екс-керівник відділу ідеології Вінницької обласної органіхації Партія регіонів) пропонують у зв’язку із цим:

1) провести «круглий стіл»; 2) напрацювати плани об’єднання по кожному району; 3) тиснути на обласну виконавчу владу, щоб та прийняла варіант, запропонований через Асоціацію; 4) прийняти нову редакцію Закону України «Про місцеве самоврядування», без якого процес об’єднання громад «немає логіки».

Наведені вимоги, як не складно побачити, не можна реалізувати у принципі. Якщо зміни без нової редакції закону безглузді, то навіщо їх ініціювати? А якщо процес децентралізації, нехай і зі складнощами, але триває, то чому питання ставиться так, що обласна влада («погана») буде протиставлена сільським головам, яких опікуватиме Асоціація («добра»)? На чолі з екс-«регіоналом» Татусяком.

Відповідь очевидна – не реформа цікавить «регіоналів», а інформаційна «обробка» представників органів місцевого самоврядування. Якби Партію регіонів цікавив процес децентралізації, вона б його втілила за роки правління Януковича. Але ж той лише посилював владну вертикаль. І про жодну передачу повноважень на місця мова не йшла.

Сьогодні ж, коли реформа стартувала, її нав’язливо пропонується «заговорити» «круглими столами», «напрацюванням планів» та очікуванням нових редакцій законів. Фактично - це означає наступне: Татусяк і його «молода команда» показово почали процес зриву реформи в області, а активний медіа супровід таких дій наводить на висновок, що саме цю «роботу» Сергій Татусяк хоче продемонструвати певним впливовим силам в Києві.

Скоріш за все Сергій Татусяк хоча й пізно, але схаменувся і зрозумів, що якщо в нього і є певні шанси повернутись у політичне життя області, то єдиний шлях, який для нього залишився - це проект екс-регіоналів – «Опозиційний блок». При всіх тісних стосунках з вінницькою «Батьківщиною» та активістами на кшталт Маліновського, припустити можливість присутності в списку наприклад «Батьківщини» до обласної ради керівника Партії регіонів в області важко, навіть за погодження з місцевим керівництвом. Київ цього не дозволить.


Щодо історії взаємостосунків Сергія Татусяка з «Опозиційним блоком», то вона доволі строката і не безхмарна. Так, після Революції Гідності Сергій Татусяк загнав всіх своїх послідовників у політичну партію «ПРУ» - Партія розвитку України – яку «сколотили» коштом Льовочкіна екс-регіонали, а обличчям проекту разом з Сергієм Татусяком стали - Сергій Ларін (заступник Голови Адміністрації Президента Януковича), Юрій Мірошниченко (представник Президента Януковича у Верховній Раді), Юрій Павленко (дитячий омбудсмен за часи Януковича) та інші колоритні представники регіоналів. Але проект не відбувся і напередодні парламентських виборів технічний проект «ПРУ» влився у новостворений «Опозиційний блок». Саме тоді у Вінниці завдяки активній громадськості відбувались гучні люстраційні процеси. Тому відчувши запах палених скатів, Сергій Татусяк не ризикнув у черговий раз нагадати про власні політичні уподобання і фактично самоусунувся від «Опозиційного блоку», але політичну франшизу все ж використав. І послав на політичну амбразуру найближчого соратника Олексія Гаврилова. І не аби куди, а у виборчий список «Опозиційного Блоку» у Верховну Раду під номером 44!

https://www.youtube.com/watch?v=Y3nRAjH5WeI

Є в екс-очільника Партії регіонів на Вінниччині і конкуренти, які напередодні початку виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування, захочуть керувати «Опозиційним блоком» в області. Адже це не лише можливість залишитись у політичному човні області і перечекати революційний шторм в надії повернення до влади олігархів-регіоналів, це ще й неабиякий фінансовий ресурс на виборах, на якому можна непогано підзаробити.

Можливі претенденти – це сам Татусяк, ще один екс-«регіонал» мільярдер Григорій Калетнік та, можливо, хтось із представників «старих» «регіоналів» - Аксельрод, Антонець чи Антемюк. Але в цієї партії вже є місцевий керівник – це депутат обласної ради Сергій Чорноокий, який в найнесприятливіший момент для екс-регіоналів ризикнув взяти штурвал «ОБ» в свої руки і вже просто так ним не поступиться.

В контексті такої внутрішньої боротьби між «регіоналами» кожна з груп буде посилювати власну активність, що й демонструє останнім часом саме група Татусяка, не шкодуючи для цього ні сил, ні грошей на ЗМІ, розраховуючи на суттєву капіталізацію власних витрат вже восени 2015 року.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up