Декомунізація в Козятині підкульгує

Декомунізація в Козятині підкульгує
До музею принесли тільки одну комуністичну дошку

Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні, заборону пропаганди їх символіки” прийняли у минулому році. Усі ми добре пам’ятаємо, як по всій країні пролетів, неначе буря, “ленінопад”. Комуністичні пам’ятники в кожному місті руйнували по-різному. Хтось демонтував їх культурно і тихо. А хтось, “мотузок на шию” і вперед. 
В Козятині містяни довго не думали ˜— звалили вождя комунізму гучно. Також з мотузками. Вдалося знести тільки частину бюсту. Решту постаменту ще довго мучили. Козятинчани, навіть, дали назву руїнам пам’ятника — “ленінські гірки”.
В деяких містах такі демонтовані знаки, як пам’ять про комуністів, почали зносити до музеїв. Наприклад, у внутрішньому дворі Вінницького обласного краєзнавчого музею вже стоять дві демонтовані меморіальні дошки. Адже за рішенням Вінницького міськвиконкому, об’єкти комуністичного минулого мають бути передані  до  краєзнавчого музею до першого лютого.
Яка ж ситуація з подібними пам’ятками в Козятині? В нас вона трохи підкульгує… Як розповіла газеті “RIA-Козятин” директор музею історії міста  Лілія Макаревич, поки що принесли тільки одну комуністичну дошку.
— Це було тоді, коли демонтували пам’ятник Леніну на центральній площі Козятина, — каже Лілія Павлівна. — Один із містян вирішив принести дошку до музею. Я вам скажу, що більше ніхто нічого комуністичного не приносив. Хоча я цікавилася цим питанням. Адже це наша історія, яка б вона не була…
Відносно перейменування вулиць, то у Вінниці навіть вже таблички повісили, а у нас ще немає рішення про остаточні назви. Та і не всі городяни, навіть і не більшість були залучені до обговорення.

Анастасія КВІТКА

 

Відео дня

 

Ми запитали у козятинчан

Скільки вулиць в Козятині буде перейменовано? Які нові назви вулиць Червоноармійська і Комсомольська? Чи потрібна, на Вашу думку, декомунізація?

 

Олександр Пастух (32), монтажник:
— Поки що не знаю, скільки вулиць. Про нові назви не маю поняття. Декомунізація потрібна. Треба щось обновляти — тягнутися до Європи.


 

Олександр Українець (32), електромонтер з сином Олександром (3):
— Не знаю. Не бачу в цьому сенсу. Краще змінили б щось суттєве. Що зміниться від перейменування вулиць?

 

Тетяна Гуменюк (26), тимчасово не працює:
— Знаю, що багато вулиць — і на ПРБ, і в центрі. Нових назв не знаю. Люди звикли до старих назв, не знаю, чи нові потрібні.

 

Надія Олександрівна (72), пенсіонер:
— Чула про це, але скільки — точно не знаю. Червоноармійська буде Симона Петлюри. Я на своєму віку бачила різну владу. Від нової назви вулиць нічого не зміниться.

 

Юлія Хамутовська (16), учениця школи №1:
— Не знаю, скільки. Нові назви бачила в Інтернеті. Точно не пам’ятаю. Перейменовувати треба. Не всі вулиці, але частину — так.

 

Зоя Яковчук (67), пенсіонер:
— Десь 28 вулиць. Читала про це в “RIA-Козятин”. Як Комсомольська буде називатись — не пам’ятаю. А пров. Колгоспний буде Тимка Падури. Я не зовсім згодна з деякими новими назвами.

 


Іван Смолич (78), пенсіонер:
— Близько 20 вулиць. Червоноармійська буде Симона Петлюри. Декомунізація — це спосіб відволікти населення від насущних проблем. Ставлюся до цього негативно.

 

Олександр Василюк (46), будівельник:
— Ні, не знаю. Не чув поки що, які нові назви. Нещодавно приїхав з роботи з Києва. Ще “не в курсі”.  Думаю, що декомунізація потрібна. Ставлюся до неї позитивно.

 

Олександр Басюк (23), техпрацівник:
— Не знаю, скільки. Не знаю, які пропонують нові назви. Але, якщо вже переіменовувати, то на якісь патріотичні українські назви.

 

Людмила Куликівська  (42), вихователь дитсадка:
— Здається, 26. Не знаю, як будуть по новому називатися ці вулиці. Думаю, прогрес потрібен. Зміна назв вулиць — перший крок. Хоч і треба буде змінити документи.

 

Ольга Малішевська (32), провідник:
— Більше 20 вулиць. Мою перейменують з Пархоменка на Зоряну. Кажуть, поки на Україні не впаде останній Ленін — порядку не буде. Тож де він там, останній? Хай вже падає!

 

Світлана Поліщук (77), пенсіонер:
— І чула про це, і читала. Але це не раціонально. У старих назвах вулиць відображалась наша історія. Нові назви, на мій погляд, досить сумнівні.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Приятно видеть, как страна развивается. Улицы вот переименуют... Ну и хватит пока. За два года после свержения злочинной панды - это и так эпическое достижение. Слава Украине, что-ль...

    Анонім reply Анонім

    ми всі повині докласти зусилль щоб в нашій країні щось змінилось!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up