Першочергово — людський капітал. Це освіта, культура, медицина, наука

Першочергово — людський капітал. Це освіта, культура, медицина, наука
Населення України за 2015 рік скоротилося на 180 тисяч. Роком раніше — на 145 тис. Народилося — на 50 тисяч менше, ніж у 2014 році. Попри вади офіційної статистики, тенденція очевидна і вона загрозлива. Що робити, щоб цю тенденцію зламати? Як у нинішніх умовах не допустити депопуляції української землі, деградації і зменшення стандартів життя? Як створити базу для розвитку?

Світовий досвід свідчить: на переломних кризових станах, коли у світі небезпечно і на ринках не стабільно і безпрограмно (на рівні держави і на рівні родини), потрібно вкладати в людський капітал — це освіта, культура, медицина, наука, проривні технології. Пізніше, коли буря стихне, це дасть поштовх для прискореного розвитку на стратегічну перспективу.

Таке бачення ситуації має лідер партії Громадянська позиція Анатолій Гриценко.

Саме таким пріоритетним завданням присвятив півгодини із свого годинного виступу у зверненні  до Америки Президент Обама. Про державу він говорив набагато менше, лише третім пунктом, перші ж два — про людину і родину, її безпеку і розвиток на основі виваженої державної політики і впровадження проривних технологій.

Відео дня

У двогодинній прес-конференції Президента України йшлося не про людину і родину — про державу і владу. А такі слова, як освіта, культура, наука, проривні технології — із вуст Петра Олексійовича — навіть не прозвучали. “Це принципова стратегічна помилка”, — підкреслив Анатолій Гриценко.

Згадаймо британського прем’єра Черчіля. Під час війни, коли дізнався, що міністр фінансів хоче скоротити видатки на освіту, науку, культуру і медицину Черчіль запитав: “А за що воюємо тоді?” І змусив мінфін внести до бюджету корективи і не списувати все на війну. “Так що нашим політикам варто уважно переглянути виступ Обами. Не завадить, точно. А то й допоможе”, — підсумував Анатолій Гриценко.

Я особисто знаю три основні професії. Це учитель, лікар і юрист. Учитель дасть науку. Нація з освітою — велика нація. Лікар забезпечить здорове суспільство. А юрист потурбується, щоб усе було в межах закону. От, коли так буде, то й Обама не потрібний. А поки Анатолій Гриценко правий. А ще, як професійного військового, його болить стан українського солдата і дякує волонтерам за підтримку всього війська.

Дякую журналістам, які проводять розслідування, надають докази і передають матеріали своїх розслідувань у правоохоронні органи, виконуючи їхню функцію...

В'ячеслав ГОНЧАРУК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up