Змінюємо Україну разом. Судова реформа. Чи залишиться Феміда сліпою?

Змінюємо Україну разом. Судова реформа. Чи залишиться Феміда сліпою?
Конституція України.Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.«Революція Гідності»: законодавча –з 26 жовтня 2014 року – нова Верховна Рада, виконавча – з 25 травня 2014 року – новий Президент, судова - ? Чи бути судовій реформі?

Кожен з нас хоча б раз у житті мав справу з судами, одні оформляють спадщину, інші – ділять землю, або незгодні із звільненням з роботи, підприємці ж – скасовують рішення фіскальних органів, пенсіонери – перераховують свої «мізерні» пенсії, автомобілісти – скасовують постанови ДАЇ, комунальні підприємства – банкротують…і все це відбувається у судах.

Будете сміятись, але судова є якраз найголовнішою владою в Україні.Чому?

Аргумент 1.

Відео дня

У головному законі України – Конституції цілий розділ передбачає права, свободи та обов'язки людини і громадянина, які є непорушними…нібито, але…стаття 29. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як … за вмотивованим рішенням суду.  Також можна порушувати недоторканість житла, оприлюднювати таємницю листування, прослуховувати ваші телефонні розмови, розганяти мирні мітинги та демонстрації, конфісковувати ваше власне майно… виключно за рішенням суду.

Аргумент 2. Пригадайте вибори Президента 2004-2005 років. Верховний суд України анулював результати виборів Президента Януковича та призначив повторні вибори у яких переміг Ющенко.

Аргумент 3. Верховна Рада України. 2013 рік. Вищий адміністративний суд зобов'язав Центральну виборчу комісію провести повторні вибори у 11 і 71 округах. За позовом Юрія Кармазіна, Євгенія Угля і Анатолія Дацка до ЦВК, суд визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах № 11 (Вінниця) та № 71 (Закарпатська обл.), де обрані відповідно Олександр Домбровський та Павло Балога. Нагадаю, Домбровський і Балога на той час вже стали народними депутатами, прийняли присяги і приймали участь у голосуваннях по законах України.

От і виходить що за рішенням суду можна «порушувати» або просто змінювати під себе Конституцію, міняти Президента та розганяти Верховну Раду України, тому судова влада повинна бути незалежною, неупередженою (сліпою як Феміда) до всіх.

Реформа. Всі ми спостерігали у 2014 році формування нової коаліції у Верховній Раді України та з острахом чекали які зміни задекларує ця парламентська більшість. Дочекались. У коаліційній угоді розділом  ІІ  прописано проведення в Україні Судової реформи. Термін – ІІ квартал 2015 року, тобто вже зараз.

То що ми маємо на сьогодні. За даними Центру ім.Разумкова недовіра до судової влади в Україні складає 81%!!! Тобто чотири з п’яти громадян України не довіряють суддям.

Верховною Радою було прийнято закони «Про відновлення довіри до судової влади» та «Про очищення влади», «Про забезпечення права на справедливий суд» виконання яких не принесло очікуваних результатів, але можна впевнено говорити про початок реформи. Але на жаль, не працює Вища рада юстиції, яка розпущена ще рік тому, а нову так і не вдалося сформувати, зокрема й через блокування в судах. Основними функціями якої є призначення та звільнення суддів, а це прямий вплив на всіх суддів в Україні. Відповідно до Конституції України Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. По три члена ради обирається Верховною Радою України!, Президентом України!, інші ж за професійними якостями з’їздом суддів України, з’їздом адвокатів України, і т.д. тобто присутня політична складова, що є неприпустимим.

Далі. Однією з найбільших проблем судової системи є корупція. У тому, що вона існує в суддівстві, переконані 94% українців. Як зазначають експерти, механізми подолання корупції у судах є, але наразі вони ще не працюють – поки що не сформовано Національне антикорупційне бюро України.

Як показує світова практика, суддя повинен бути незалежним не тільки від політики але й фінансово, тобто офіційно отримувати високу зарплатню щоб не брати хабарі, а зарплатня помічників судів, секретарів не повинна бути мінімально встановленою Законом, як є зараз.

Що маємо у Козятині. Для Козятина,наприклад, можна назвати рейтингове опитування серед мешканців міста та району газетою Ріа-Козятин в плані довіри суддям Козятинського міськрайсуду: найвищі бали довіри (якщо взяти голоси «за») отримали судді : Слободяний О.Є., Сєчко В.Л.,Навроцький А.П..

А проведене опитування на сайті Ріа- Козятин з питанням «Чи довіряєте Ви козятинським суддям?» показує загальний рівень довіри до Козятинського міськрайонного суду: «ТАК» - 6.51%, «НІ» -78.70%, «ІНКОЛИ» -14.79% (проголосувало 169 чоловік), результати схожі з загальнонаціональними.

Справедливості заради. Варто зазначити, що біля 80% рішення або вироку які виносяться суддею або колегією суддів, наприклад у справах про корупцію або хабарництво (а їх у Козятині було декілька) залежить від доказової бази яку зібрали слідчі міліції або прокуратури, тому через низький фаховий рівень працівників прокуратури та міліції (а може й якісь інші причини були?) судді Козятинського суду у 2014-2015 роках не змогли винести вироки деяким козятинським хабарникам, але дамо новому прокурору Кордону О. В. час показати свою роботу а тоді будемо оцінювати.

Шляхи реформи. При обговореннях шляхів судової реформи зі своїми колегами  - юристами, адвокатами та простими мешканцями міста найбільш важливими є:

Аполітичність суддів, повністю виключити участь Верховної Ради України, Президента України та органів виконавчої влади при призначенні, переведенні, притягненні до дисциплінарної відповідальності та звільнення суддів;

Прозорий кар’єрний ріст суддів, конкурсні засади добору суддів, їх переведення до інших, у тому числі вищого рівня, судів;

Суддівське самоврядування, призначення суддів на адміністративні посади на зборах суддів;

Посилення відповідальності за вплив на суддів, у тому числі кримінальну, відповідальність за незаконний вплив на суддів у будь-який спосіб, у т.ч. за пропозицію хабара;

Фінансова незалежність, підвищення рівня фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності судів, встановити високий рівень заробітної плати для суддів та працівників канцелярії;

Громадський контроль, можливість громади міста обирати шляхом виборів до міських, районних, міськрайонний судів кандидатів, які відповідають фаховим критеріям; декларування та оприлюднення декларацій суддями та членами їх сімей у місцевих ЗМІ або на сайті судів.

Отож. Загалом основним завданням судової реформи є досягнення незалежності суддів та запровадження механізмів їх відповідальності за нечесну поведінку судді. А також — оновлення суддівського корпусу. Ідея звільнити всіх і набрати натомість нових, хоч і звучала, але особливої підтримки не здобула -відсутній фаховий кадровий потенціал. Замість цього всі судді пройдуть переатестацію.

Що робити ? Я не даремно згадав у цій статті Закон «Про забезпечення права на справедливий суд».Адже він передбачає кваліфікаційне оцінювання всіх суддів, починаючи від Верховного суду. Судді складатимуть іспит, а за результатами їхньої діяльності буде сформовано «суддівське досьє». Також передбачено конкурс на усі суддівські посади. Крім того, запроваджено оцінювання суддів різними суб’єктами. Оцінку даватимуть тренери: під час навчання та регулярної підготовки в школі суддів, колеги по суду, громадські організації і навіть прості люди.

На даний час збором такої інформації про оцінку роботи суддів, порушення, поведінкою суддів займається підкомітет Верховної ради України з питань судоустрою та статусу суддів. Результати роботи підкомітету– люстрацію суддів, можна спостерігати у новинах.

Ви стали жертвою судового свавілля? Корумпований суддя – порушив Ваші права на справедливий суд? Обов’язково напишіть нам! В межах люстрації судової системи, ми перевіримо ваші данні і допоможемо Вам!

Ваші заяви, звернення можна приносити до редакції газети РІА-Козятин, наші журналісти допоможуть оформити електронну заяву на сайті підкомітету.

З повагою до громади міста!

За дорученням Депутата ВРУ, Члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Македона Ю.М. депутат Козятинської міської ради , юрист Пузир Олександр

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up