Благодійність чи обов’язкова плата за навчання? Вирішити має кожен сам

Офіційний сайт Козятинської міської ради  опублікував наступне:

«На базі комунального закладу «Навчально-виховний комплекс І-ІІІ ст. «Ліцей-школа» Козятинської міської ради відбулося засідання колегії управління освіти та спорту міської ради.

Порядок денний передбачав розгляд актуальних питань освітянської галузі, проте домінуючою темою зібрання стало обговорення практики благодійних внесків у дошкільних навчальних закладах.

Начальник управління освіти та спорту Олена Білянець проінформувала про те, що два роки поспіль при управлінні освіти працює благодійний фонд «ІНВЕСТ ОСВІТА», через який сплачуються і використовуються батьківські кошти. У спеціалізованих закладах міста (спеціалізована школа №1 та ліцей) уже декілька років поспіль існують свої благодійні фонди. Слід відмітити, що такий формат надходження та використання благодійних внесків є єдиним на теренах Вінниччини.

У 2015 році через «Інвест освіту» надійшло 118 516 грн, в тому числі на розвиток дошкільних закладів - 70 411 грн, загальноосвітніх – 31 745 грн, позашкільних – 16 360 грн.

Аби уникнути спекуляцій на дану тему і так званих «громадських обговорень», вирішено відпрацювати чіткий механізм оприлюднення звітів про фінансову діяльність благодійних фондів, а при видачі направлень до дошкільного навчального закладу інформувати батьків про добровільність внесків у письмовому вигляді.

Керівництво управління освіти та спорту міської ради вкотре підкреслює: щоразу, проводячи наради із завідуючими та директорами козятинських навчальних та дошкільних закладів, вони наголошують, що усі внески до фондів садочка, школи, групи та класу сплачуються лише на добровільних засадах, а класні керівники та вихователі не повинні мати справу зі збором та використанням коштів – це прерогатива батьківського комітету. У жодному із навчальних закладів міста благодійні внески не є обов’язковими – це воля і бажання батьків: створити якнайкращі умови для перебування своїх дітей. У випадку фінансового тиску на батьків начальник управління освіти та спорту радить одразу ж звертатись до них в управління.

Олена Анатоліївна роз’яснює: капітальні ремонти, придбання обладнання і предметів довгострокового користування вони намагаються здійснювати за бюджетні кошти, які виділяються залежно від нагальних потреб навчальних закладів. А ось на поточні ремонти у групах і класах бюджетних коштів не вистачає. «Тому ми вітаємо, якщо батьки виявляють ініціативу й вирішують облаштувати своїм дітям групу чи клас, – зізнається посадовиця. – Але це має бути виключно добровільно».

Наочне використання благодійних коштів на прикладі дошкільного навчального закладу №4 продемонструвала його завідувачка Валентина Сушко, яка фінансові витрати добровільних внесків підкріпила відповідною відеопрезентацією.

Аби в подальшому уникнути чуток про «примусові» внески, прийнято рішення інформацію про благодійні надходження та їх використання оприлюднювати в куточках для батьків та в ЗМІ.

Під час колегії міський голова Олександр Пузир наголосив, що фінансування освітянської галузі на 2016 рік дає змогу зменшити матеріальне навантаження на батьків.»

 

З виступу міського голови Козятина на освітянській колегії, можна зробити висновок, що навантаження на батьків все-таки є, оскільки воно зменшилось на “енну” суму.

 

Хотілося б знати, з яких підстав це навантаження взагалі виникло? У законодавстві України не зазначено таке поняття, як плата за навчання в загальноосвітних та дошкільних закладах. Звідки міський голова-юрист взяв, що він може цю плату зменшувати, чи збільшувати — не зрозуміло? Заборонити – так. Вчинити по Закону, як це зробили керівники інших міст України. І тоді зникне сама можливість  корупційних дій у навчальних закладах.  Сума зібраних коштів  118,5 тис. грн — не є критично великою для міського бюджету, враховуючи суми, що виділені на інші цілі, наприклад, на озеленення (336 тис. грн).

 

Обов’язковість плати за навчання має ображати морально всіх. Будь-яке беззаконня, що поєднується з нашими дітьми, недопустимо, адже діти - це наше майбутнє. Немає необхідності коментувати це все.  

 

Головне — платити не обов’язково. Влада виправдовується та щось пояснює. Особисто мені приємно, що хоча б у такий спосіб заворушилися.                               

І ще — невиконання своїх повноважень чи обов’язків, це також порушення Закону. Не ганьбіться, відмініть так звану «благодійну» допомогу і все. Не потрібно нічого пояснювати. Влада — для людей, а не люди для влади.

Слава Україні.

Тетяна Лозінська партія «Громадянська позиція»

 
Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up