Козятинських слуг народу на кожній сесії веселять

  • Козятин післявиборний
  • Автор: Козятин післявиборний
  • Блог для розміщення всіх матеріалів надрукованих в газеті "RIA-Козятин" відносно роботи нової влади на чолі з новим міським головою Олександром Пузирем 

  • access_time

 

Сценаристів можна зрозуміти — хоча б трішки відволікти від проблем насущних


У четвер 14 січня відбулася третя позачергова сесія Козятинської міської ради 3 скликання. Було весело. На порядку денному стояло питання внесення змін до міського бюджету на 2016 рік.

 

 

Батька мера зробили депутатом

Сесія розпочалась з оголошення про те, повноваження депутата Олександра Павлова достроково припинені за наданою ним заявою. Замість нього депутатом визнано Дмитра Пузиря, лікаря. Це сталося на підставі рішення територіальної виборчої комісії.Так зрозуміли журналісти.

 

 

Результати голосування будуть оприлюднювати

Згідно змін у законодавстві рішення ради повинні прийматись на основі поіменного голосування із його обов’язковим оприлюдненням. За словами секретаря міськради пана Марченка, процедура виконання цього нововведеня ще в розробці. Поки що оприлюдення буде відбуватись через сайт ради.

 

Вище міжрегіональне виявилось безпомічним без бюджету громади

Фінансування училища — більше 13 мільйонів. Одноголосно прийняли рішення таке, як запропонував пан мер Пузир на засіданні бюджетної комісії. Заклад буде профінансовано на перший квартал 2016 року в обсязі, передбаченому кошторисом, попередньо затвердженими обласним департаментом освіти. На 2, 3 та 4 квартали фінансове управління Козятинської міськради має передбачити фінансування училища з міського бюджету.

Після першого кварталу депутати здійснять огляд діяльності училища і можливе коригування сум фінансування.

Відомо, що впродовж цього терміну в Україні мають розробити і оприлюднити механізм внесення державних ПТУ в мережу комунальних навчальних закладів. Щоб прискорити цей процес, Козятинська міська рада, як і багато інших по Україні, надішле лист до Кабміну, Верховної Ради та Президента із вимогою надати субвенцію на фінансування ПТУ. Адже, за чинним законодавством, додаткові видатки місцевих бюджетів, які є результатом змін у Законах України, мають фінансуватись із держбюджету.

Директор училища Андрій Стецюк (вже не депутат, зате член виконкому) подякував усім присутнім депутатам, і через них усім городянам за підтримку і небайдужість. Не дарма він всіх “посівав”, як тільки прийшов на сесію.

 

 

Виділили гроші на лікування пневмонії

Пан мер Пузир зачитав лист від головного лікаря районної лікарні. В ньому йшла мова про те, що з початку 2016 року госпіталізовано 72 (!) хворих на грип та ГРВІ. Грошей не вистачає навіть на екстренну допомогу важкохворим. Депутат Радогощина, лікар за фахом, довела до відома писутніх, що п’ятиденне лікування хворого на грип, ускладнений пневмонією, обходиться в 6-7 тисяч гривень. Народні обранці одноголосно ухвалили виділити з резервного фонду 50 тис. грн. ЦРЛ і 10 — ЦПМСД. Щоправда, депутат Рожук зауважив, що в ЦРЛ хворих на грип та ГРВІ кладуть поряд із вагітними жіками, бо немає інших місць. Його слова підтвердила радниця мера депутат Якимова. Виходить потрібно було дочекатися, щоб вже двоє людей померло, аби прийняти таке рішення.

 

 

 

Замість головного комунальника відповідали пан мер та його секретар

Для обговорення і прийняття двох Програм, під які “Відродженню” і ЖКГ будуть виділені бюджетні кошти, до трибуни запросили начальника відділу міського господарства (вже є така посада?!) Івана Вовкодава. На жаль, почути, що він говорить, присутнім було практично неможливо. По перше — Пан Іван дуже тихо оголошував свою промову. По друге — на питання депутатів відповідали чомусь міський голова Олександр Пузир та його секретар (колишній начальник управління ЖКГ Костянтин Марченко.

 

Депутат Мисляковський виступив із зауваженням, що йому не зрозуміло, на підставі яких розрахунків видають бюджетні гроші комунальникам міста. Він вніс пропозицію ЖКГ і “Відродження” зробити юридичними особами і обов’язково включити в порядок денний наступної сесії фінансовий звіт про роботу цих двох комунальних служб міста в 2015 році.

Ця пропозиція залишилась поза увагою. Як і запитання депутата Василя Пилипчука, чи є кошториси на суми, закладені ЖКГ у бюджетний запит? Як і вимога депутата Бернатовича показати звіт про косіння трави у минулого року. Ніхто не хотів чути вимог депутата Радіної показати кошториси на виконання ремонтів, питання депутата Панчука, як розраховували вартість зрізання одного дерева у 953 гривні (це майже одна пенсія). Не відповіли і на те, як розраховували вартість ремонту доріг.

Пан мер наголосив, що Програма, під яку ЖКГ буде виділено понад 2 млн. 100 тис. грн. — це програма прибирання міста, а не капітального ремонту. Її треба прийняти терміново, щоб забезпечити фінансування посипки і прибирання вулиць.

А секретар Марченко в свою чергу спантеличив присутніх реплікою:

— У нас дві програми для поточного ремонту доріг, - сказав він.

І озвучив ще суму 2 млн. 270 тис.грн., за яку депутати голосуватимуть іншим разом.


 

Депутат Панчук, досвічений податківець, наполягав усе ж таки, на можливості ознайомитись із розрахунками вартості робіт, на підставі яких міська рада віддає більше двох мільйонів бюджетних коштів.

Депутат Ясний “заспокоїв” присутніх, що таких програм, як вони зараз приймають, може бути багато…


 

Чи впустити щедрувальників, голосували поіменно (?!)

Під час сесії можна було спостерігати, як пан мер Пузир весь час “підганяв” депутатів. Він наголошував, що депутатів пришли привітати учасники хору ветеранів, які вже давненько стоять під дверима. Врешті, перерваши обговорення, поставив на поіменне голосування: “Хто за те, щоб депутатів привітав хор ветеранів?” Із 28-ми присутніх депутатів проти був один і четверо утримались. Ймовірно, саме ця п’ятірка прийшла цього дня в міську раду не на концерт. Під час мініконцерту ветеранів радниця мера пішла витанцьовувати гопака із артистом, перевдягненим у козу. Вона, вірогідно, отримала найвище культурне задоволення — безкоштовно і в робочий час. Танцювати тільки в неї розуму вистачило. Усім іншим було просто весело.

 

Комунальників фінансово задовольнили

Після “культурної програми” повернулись до теми благоустрою міста. Приймали Програму фінансової підтримки комунального підприємства “Відродження”. До доповіді запросили чомусь того ж таки пана Вовкодава, а не керівника “Відродження” пана Теодоровича.

Іван Володимирович намагався щось сказати про невідповідність існуючих тарифів реальній вартості комунальних послуг. Але, знову ж таки, почути щось було неможливо. Мабуть тому пан мер Пузир звів весь його виступ до фрази: “Шановні колеги, або ми змушені будемо піднімати тарифи, або компенсувати різницю з бюджету”.

Голосування почалось без попереднього розгляду розрахунків. Ніхто не озвучував, скільки коштує певна послуга, на яку кількість мешканців, чи квадратних метрів житла, скільки відсотків вартості комуналки покриває міський бюджет. Проти проголосували депутати  Панчук, Радіна і Тремба. Радогощина утрималась. Іншим слугам народу, напевно, було не цікаво, на що підуть гроші козятинчан. А може після щедрівки так розщедрились?

До речі, тільки після оголошення результатів цього голосування стало зрозуміло, що в залі вже не 28, а... 30 депутатів.

 

 

Збільшили свій апарат без проволочок

Доповідач з наступного питання працівник міської ради пан Паламарчук (кадрова служба) не з’явився. Замість нього доповідав секретар Марченко. Виявилося, що у зв’язку зі збільшенням повноважень місцевого самоврядування, відділ державної реєстрації тепер стане структурним підрозділом міської ради, яка буде фінансувати його потреби. Хоча пан Марченко двічі наголосив на тому, що це прибуткова структура, яка за останній місяць 2015 року заробила більше 200 тис. грн. і проголосувати треба просто за збільшення штату міськради на 5 (!) посадовців. Депутати одностайно проголосували “за”.

 

Місто надасть 2 квартири вдовам загибих в АТО

Депутати одноголосно проголосували за прийняття в комунальну власність двох квартир в Козятині для родин загиблих воїнів АТО. Так забезпечать житлом сім’ю Олександра Москалюка (дружина — Ірина Москалюк) та родину Юрія Осаулка  (дружина — Олена Осаулко)

 

“Рупор” міськради — “13 округ”

Депутат Пилипчук підняв питання про те, що  вся діяльність міської ради повинна бути висвітлена в засобах масової інформації. Тому він пропонує ввести головного редактора газети “RIA-Козятин”, громадського діяча Тетяну Лозінську до складу конкурсної комісії по заміщенню вакантних посад у міській раді. Депутат Панчук довів до присутніх, що згідно законодавства у цій комісії не повинно бути жодного депутата. Секретар Марченко повідомив присутніх, що вони прогаяли свій шанс обрати конкурсну комісію на минулій сесії. Тому тепер її склад одноосібно обирає і затверджує сам пан мер. Відразу ж пан мер запропонував депутатам проголосувати за те, щоб доручити йому затверджувати склад конкурсної комісії. Не проголосували тільки знову ж п’ятеро депутатів. Вони запитували присутніх, який сенс в тому голосуванні, коли за законом так повинно бути і без голосування.

Склалось враження, що 25 депутатів “розвели, як дітей”.

Міський голова запевнив присутніх, що інформація про діяльність міськради орилюднюється у власному ЗМІ міськради — газеті “13 округ”.

Щоправда, де можна придбати хоч примірник того “13-того округу” і хто там “Сойка Пересмішниця” — не повідомив:).

 

На відділкову лікарню так нічого й не дали

Народні обранці розглянули прохання відділкової лікарні виділити кошти для медичного обслуговування 14 тисяч козятинців. Але це питання, як і питання Козятинської медицини взагалі, варте окремої статті. Відповідно і окремого розгляду. Отож, жодних рішень з цього приводу не прийняли. Оприлюднили, що пан мер поїде в область, щоб вияснити в “облздраві”, як правильно діяти. Потім збере профільну комісію і аж потім щось буде відомо.

 

Насамкінець засмутили пана Секретаря

Вже майже “під занавіс” депутат Радіна знову проявила рішучість у бажанні контролювати витрати народних грошей і наполягла поставити на голосування пропозицію депутата Пилипчука включити в порядок денний наступної сесії окремі звіти “Відродження” і ЖКГ про їх діяльність в 2015 році.

— Таїса Миколаївна, Ви хочете, щоб за це не проголосували? — в’їдливо, але поблажливо запитав тогорічний керівник ЖКГ Костянтин Марченко (а зараз права рука пана мера).

Але депутатський корпус проявив громадянську позицію (!). 20 слуг народу проголосували “за” звіти.

Лише члени партії “Сила людей” та ще декілька депутатів проігнорували цю пропозицію.

 

Депутатський коментар

Після сесії один з активних з активних депутатів сесії Геннадій Панчук дав коментарі газеті “RIA-Козятин”

— Відповіді, чи є розрахунки видатків до кошторисів на всі заплановані роботи по благоустрою міста по ЖКГ і Відродженню, депутати так і не отримали, — сказав Геннадій Ростиславович. — І ще такий момент. Ви зверніть увагу: попередня сесія була 18 грудня — перед Днем святого Миколая. Тоді перед нами виступали діти. Сьогодні — на “старий новий рік” виступав хор ветеранів. Якраз між двома питаннями по фінансуванню комунальних Програм. Пан Пузир дуже підганяв депутатів, щоб ми не змушували чекати артистів поважного віку. Наступна сесія призначена на 12 лютого — перед Днем закоханих. Я підозрюю, що буде більш розширений концерт. Якраз між двома звітами — ЖКГ і “Відродження”. В зв’язку із малою кількістю культурних заходів у місті і пошкодженням пожежею будинку культури, запрошую всіх бажаючих на сесію 12 лютого. Вірніше, на концерт.

 
Коментарі (7)
  • Анонім

    Виходить, тепер місто буде "годувати" училище? Тобто, гроші, які держава залишає в місцевому бюджеті, вона ж і забирає. Правильно зробили, що написали звернення керівникам держави. Чого це місцевий бюджет має забезпечувати підготовку нікому не потрібних кадрів.
  • Anonymous

    То шо там з нашими лікарнями? Коли це ця окрема стаття буде? І де на сайті міськради результати голосування? Одне з двох: Або журналісти ваші брешуть, або Марченко (як завжди)
  • Андрей Ткачук

    Старого підора Гіві може хотіти лише сім'я старого підора Гіві. Тому зрозуміло, хто писав комент.

    Анонім reply Андрей Ткачук

    А ОСЬ І НЕ ВГАДАВ!!!
  • Anonymous

    Ну-ну, веселіться! От вибиремо через півтора року Гвелесіані знов - він вам всім нагадає, як треба "Родину любить". Або Рожука - ви тоді самі  станенте і народ веселити, і забаганки "пахана" міського задовільняти. А поки, веселіться, посіпаки Юлькині на наші кревні.
  • Анонім

    Самопоміч - молодці. А ось головний концернтмейсер сесії Якимова-це повний абзац.

    Anonymous reply Анонім

    У тому хорі ветеранів молодших за неї чоловік шість
Така собі стратегія «Стратегії» розвитку Козятина! Чому? Пояснюємо.

28 травня на сесії Козятинської міської ради, досить тихо, з мовчазної згоди більшості депутатів було припинено діяльність...

Міста у  розвинених країнах чисті й ошатні постійно, а до певних подій їх ще святково прикрашають. Жителі міст пострадянських...

Коли кнопки на калькуляторі западають... Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого...

День міста розпочався в Журбинцях

  Другий рік поспіль мешканці Козятинщини свято Купала відзначають в селі Журбинці. Цього року він припав на суботу,...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up