«Мертвий» будинок культури має «ожити»

 

«Мертвий» будинок культури має

 

У нашому рідному Козятині є три заклади культури: міський та районний, та будинок культури залізничників. На перший погляд, все виглядає просто чудово. Значить молодь має широкий вибір, де і як провести дозвілля та куди спрямувати свій творчий потенціал? А людям середнього та похилого віку є де відпочити, заповнивши свій вільний час тим заняттям, якого потребує душа? Виявляється — ні

Раніше містяни дійсно мали вибір, бо функціонувало аж два кінотеатри (міський і біля залізничного вокзалу) та будинок культури (тепер районний). Місто набуло статусу обласного значення і культура розділилась на районну та міську. Козятинський міськвиконком заплатив 374 тисячі гривень за «реконструкцію існуючого кінотеатру під міський будинок культури в м. Козятин». Створився штат: заввідділу культури, директор БК, спеціалісти. Журналістам  “RIA-Козятин”  довелося двічі приходити до закладу, щоб оглянути приміщення та поспілкуватись із директором. Спочатку ввічливо попросили покинути приміщення. Пояснили, що директор відсутня (пішла на якийсь культурний захід). Виявляється, без її дозволу не можна ні оглядати приміщення, ні фотографувати. А якби це був житель міста, який прийшов, щоб спробувати наповнити своє дозвілля чимось цікавим,  то йому те саме відповіли б, чи, може, щось інше  запропонували б? Для кого цей будинок культури?

Будинок привидів

1 Фойє приміщення… Стає страшно «від побаченої краси». Половина стелі  прикрашена чи завішена чудернацькими, схожими на новорічні, «дизайнерськими витворами мистецтва». Інша половина «роззявила свою страшну пащу» дірками в стелі. Підлога добре пам’ятає тисячі ніг, які ступали, шаркали та тупотіли по ній, бо давно не тільки не мінялася, але й не ремонтувалася. Усе знаходиться  в страшному запустінні і зубожінні та справляє дуже гнітюче враження.  Ніякої «реконструкції існуючого кінотеатру під міський будинок культури в м. Козятин» так і не відбулося?  Радше було б назвати це приміщення «Будинком привидів», а не  «Будинком культури», бо тоді б людина емоційно була б готова до того, що побачить.

2 Директор БК — Наталія Козачук :

    У нас працює  три гуртки: вокальний, хореографічний та театральний. Загалом охоплено роботою понад 130 осіб. В основному, до нас приходять дітки (від 4 рочків), дорослих зовсім мало. Найбільша  наповнюваність у вокальному та хореографічному гуртках — всі хочуть співати та танцювати. Керівник театрального гуртка готує виставу «Сорочинський ярмарок», тому залучає до роботи гуртка як дітей, так і дорослих людей, в більшості молодь. Усі гуртки у нас безкоштовні, тому кожен бажаючий може прийти і почати розвивати свій талант під керівництвом фахівця, — так розповіла про роботу закладу пані Наталя.

3 Готують звіти та фотографії. На запитання чим займався колектив БК протягом останніх кількох тижнів, директор  розповіла, що основна її робота  та колективу (8 працівників, з них 6 працюють на півставки)  — це підготовка масових заходів, акцій, концертів та урочистостей.

— Нещодавно ми проводили ряд  заходів, присвячених  Дню міста, — каже пані Наталія. — Зараз — період затишшя. Усі керівники гуртків  пішли у відпустку. А ми готуємо звіти про проведену роботу та оновлюємо стенди. На них розміщуємо фотографії, щоб люди бачили, що у нас проводиться.

4 Мрія — дочекатися реконструкції. Про це повідало нам керівництво будинку культури.

    Директором БК я працюю з 2008 року, а в культурі з 2004 року, — розповіла директор. — Найбільша наша мрія — дочекатись реконструкції даного закладу, адже ми, по суті,  працюємо лише у трьох кімнатах, бо всі інші непристосовані.

5 Влада забула, що будинок культури створений, в першу чергу, для громадян і його діяльність має відповідати потребам людей? Якщо діяльність таких центрів не буде кардинально змінена і наповнена новим змістом, то вони так і залишаться нікому не потрібними.

Від “будинку жахів” до “будинку зустрічей”

1 Для того, щоб перетворити міський будинок культури на центр активності жителів міста, слід докорінно змінити модель роботи, якою керуються працівники культури на даний час. А ще слід, перш за все, з’ясувати, наскільки вони готові до таких змін. І що роблять на даному етапі для того, щоб міський будинок культури перетворився  з «Будинку жахів» на «Будинок зустрічей».

2 «Діячам культури» слід перестати чекати «чарівної реорганізації», а почати переймати досвід своїх іноземних колег. Польські будинки культури — це справжні культурні центри,  які ніколи не бувають порожніми. Там розміщені учбові класи, художні галереї, кафе, виставкові зали, кінотеатри, театри тощо. Такі центри абсолютно доступні і відкриті як для молоді, так і для людей старшого віку.

3 Будинки культури нової формації спрямовують свою роботу на те, щоб допомогти молодій людині знайти і реалізувати себе. Хлопці та дівчата можуть створити власну колекцію одягу, записати диск, намалювати плакат і тому подібне. Для цього в центрах є все необхідне: графічні студії, швейні майстерні, сцени та багато чого іншого. Відвідувачі  можуть подавати власні ідеї на розгляд персоналу даного закладу, щоб отримати методологічну та матеріальну допомогу для їх реалізації. Раз на тиждень такі заявки-ідеї розглядаються працівниками центру.

4 В  будинках культури недопустимо, щоб влітку працівники йшли у відпустку. Саме, коли в місто приїздить молодь на канікули. Коли відвідують своїх рідних та батьків рідня з інших міст у період чергових відпусток. Коли не працюють школи та дитячі садки. Щоб кожна людина будь-якого віку змогла знайти заняття для душі і у місцевому будинку культури. Який має вдало поєднати популярні розваги і традиційну культуру.

5 Зміни приходять лише туди, де їх чекають і готують підґрунтя. Я впевнена, що і у нашому місті є безліч ініціативних груп. Вони мають бути готовими  перетворити наш  будинок культури на місце, куди знову почнуть ходити люди — щоб реалізувати себе або просто гарно, змістовно, цілою родиною провести вільний час. Лише потрібно, щоб керівництво нашого міста зрозуміло, що ті методи і форми роботи, за якими працюють у нашому будинку культури, давно і безповоротно  застаріли. І не просто застаріли, а, мабуть, все-таки, уже  залишилися «на узбіччі історії» як  раритет.

Ми запитали у козятинчан

Що б ви хотіли, щоб функціонувало при будинку культури?

Володимир Васьківський ( 22), програміст:

— Хотілося б, щоб у будинку культури працювала спортивна зала з тренажерами, куди можна було б прийти у вільний час і позайматись. Щоб був тренер.

Тетяна Зліпешевтишева ( 47), вчитель початкових класів:

— Щоб почали працювати гуртки, де можна було б навчитись вишивати бісером, плести гачком чи на спицях. Такі заняття добре розвивають у дітей дрібну моторику, а  дорослим заспокоюють  нервову систему. Просто було б чудесно, якби і для дітей знайшлося заняття на той час, коли мама чи бабуся займається у гуртку.

Петро Кравчук (78), пенсіонер:

— Я вже давно самотній, тому хотів би приходити до будинку культури для того, щоб поспілкуватись зі своїми ровесниками. Добре було б, якби був організований “Клуб знайомств”, де б можна було потанцювати, поспівати, за чашкою чаю порозмовляти.

Анастасія Ковальчук ( 15), студентка:

— А мені дуже хотілося б, щоб у будинку культури можна було на спеціальних заняттях вивчати іноземні мови. Це ж так цікаво і в той же час  можна поспілкуватись з ровесниками.

Руслана Кліваденко ( 15), студентка:

— Зараз такий неспокійний час, що кожна дівчина має володіти основними прийомами самозахисту та самооборони. Тому я б залюбки відвідувала спортивну секцію по боксу для дівчат. Такі заняття також дадуть змогу  тримати себе у гарній фізичній формі.

Мирон Яцик ( 62), пенсіонер:

— Так хочеться хоча б іноді зібратися з друзями та влаштувати якийсь турнір по шашках чи шахах. Це дало б змогу гарно провести час та поспілкуватись, бо щоденні клопоти забирають увесь вільний час.

 

Коментарі (2)
  • Ткачук Сергей

    Таке відчуття що люди не розуміють функціі будинку КУЛЬТУРИ. Там і спортом хотять займатися хочу у місті э де займатися спортом і вязанням займатись, хоча в місті э заклад де вже багато років і вяжуть і бісером займаються -це Центр детячоі та юнацькоі творчості
  • Anonymous

    А при чому тут директорка будинку культури??? Тут завкультурою винна

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up