Козятинські адвокати “зшибають бабки”

Вимагають 30 тисяч гривень за поїздку до суду

Мати діло з “людьми закону” — справа серйозна. Одна річ, якщо вони тебе захищають, інша — обманюють і вимагають за роботу захмарні гроші. Довести свою правду нелегко. Бо як підеш проти юридично підкованого працівника? 
З подібним випадком зіткнулася козятинчанка. Жінку спіткало лихо — її сина підставили і засудили. Для оскарження такого вироку необхідний правозахисник. Як за останньою надією йшла вона до відомого в місті адвоката. Заплатила за послуги немалі гроші — 1300 доларів. Думала, що все вирішено. Але не тут-то було.
— Адвокат розслідував кримінальну справу мого сина, — каже жінка. — Уклали з ним договір. Але на руки він мені його не дав. Та й тоді він мені був не потрібний. Адвокат сказав заплатити 1300 доларів, 1000 за послугу, а 300 — на роз’їзди. Я відразу заплатила 500. А решту домовилися віддати потім. Але він тлумин робив. Донька змушена була зателефонувати до своєї знайомої, яка в терміновому порядку завезла йому ще 800 доларів. Тобто розрахувалися повністю.
Після цього родина, як -то кажуть, зітхнула з полегкістю. Мовляв, гроші заплатили — діло зроблене. Ніяких претензій до роботи пана адвоката не мали. Все йшло своєю чергою. Адвокат їздив по справі і все робив. Але потім почалися грошові казуси.
—  Спочатку він  сказав, щоб ми дали 20 тисяч доларів і він усе зробить, — продовжує стурбована козятинчанка. — Далі захотів 10. Але в нас таких грошей немає. Я розумію, що він тричі їздив у Київ по справі і один раз у Житомирську області. Але ми йому за все заплатили!!! За кілька днів до суду він просто ошелешив. Заявив: “Давайте 30 тисяч гривень, бо інакше я на суд не поїду”. 10 тисяч йому за винагороду, а 20 — на хабар. Ми були шоковані...
Бажану суму грошей адвокат не отримав. На суд не з’явився. Родина потерпілих змушена була найняти київського адвоката (відповідальнішого і набагато дешевшого).  А це знову тяганина. 
— Укладали договір без скандалу, щоб він віддав документи, щоб не нашкодив справі, — говоритьмати. — Донька написала заяву, що претензій до нього не маємо. А що ще залишалось робити? Після цього я сказала йому, щоб повернув нам 500 доларів. Адже 800 він заробив, а решту хай віддає. Але він відмовився. А що я  можу зробити йому? Він же юридично підкований. Де справедливість?
За словами жінки, вони зверталися у всі відповідні інстанції. Були і у відділі по правах людини, і в МВС. Всюди радили писати на адвоката скарги.
— Йому треба зіпсувати репутацію і відібрати ліцензію, — розповідає далі вона. — Хочемо добитися справедливості.  Адже сьогодні він обманув нас, а завтра обдурить інших.
Очима того ж юриста — це не правда
Козятин — місто маленьке. Відшукавши юриста, мова про якого йшла у звинуваченнях, газета попросила прокоментувати ситуацію. Текст роз’яснення подаємо нижче без змін.
“Як юрист, можу пояснити, що в Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено поняття договору про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат) зобов’язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором. Клієнт зобов’язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.
Договір про надання правової допомоги може бути достроково припинений за взаємною згодою сторін або розірваний на вимогу однієї із сторін на умовах, передбачених договором. При цьому клієнт зобов’язаний оплатити адвокату гонорар (винагороду) за всю роботу, що була виконана чи підготовлена до виконання. Адвокат зобов’язаний повідомити клієнта про можливі наслідки та ризики, пов’язані з достроковим припиненням (розірванням) договору.
Гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. 
При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.
Моя колишня клієнтка визнає, що договір був укладений з нею у відповідності до закону, претензій до мене, як до адвоката з приводу виконаної роботи у неї не було. Договір розірваний за взаємною згодою сторін, про що вона написала відповідну розписку. Проте, чомусь нею значно «занижено» кількість моїх відряджень та дещо викривлено і іншу інформацію. Ця скарга не має здорового глузду, автор повідомляє, що адвокат вимагав спочатку 20 000 доларів, потім 10 000 доларів , а «снизошел»  до 30 000 гривень. Дане звинувачення це жорстокий наклеп, за який законодавчо  встановлена відповідальність. 
Кажучи відверто, без усіляких прикрас і юридичних термінів, я не вбачаю ні своєї вини, ні боргу перед своїми клієнтами. Я чесно виконав роботу, яку ми обумовлювали з клієнтами, зробив усе, що від мене вимагали і обставини, і мій підзахисний який жодних претензій до мене не має. 
Я ніколи не обіцяю своїм клієнтам чудес, намагаюсь пояснити реальний стан справ і можливий результат. Я розумію їх стан, адже важко бути об’єктивним і неупередженим по відношенню до своїх найрідніших людей. 
Тому вважаю, що і цей наклеп на мене про вимагання хабара вони також роблять під впливом емоцій, оскільки їхні нічим не аргументовані очікування щодо перебігу справи не виправдались . 
З усією відповідальністю заявляю, що дане звинувачення - це наклеп. Автор скарги відверто вказує свою мету - шантаж адвоката. З якою метою? А мета також вказана чітко і неоднозначно : щоб «витягнути» з мене 500 доларів під загрозою зіпсувати репутацію, позбавити юридичної практики. 
Якщо автор даного звинувачення вважає, що я не в повному обсязі виконав свою роботу, то він має повне право звернутись до суду з позовом, а не займатись підлими наклепами та шантажем. Також хочу нагадати, що Законом і мені надається право захищати свої честь, гідність і ділову репутацію. І за потреби я обов’язково реалізую це своє право.”

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Отдай людям деньги!!! Гнида ты у людей забрал последнее, и даже на суд не явился. 1300 $ этого что мало?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up