Марії Яківній Тронц виповнюється 90 років!

Марії Яківній Тронц виповнюється 90 років!
Народилась вона 5 серпня 1924 року (по паспорту 27 серпня 1925 року) у селі Флоріанівка Козятинського (на той час Самгородокського) району Вінницької області в багатодітній сім'ї Якова і Ганни Лавренюків

Мала братів Петра, Григорія і Віктора (нині покійних), діти та онуки яких мешкають у цьому ж селі та містах Києві і Москві. Має двох синів Василя і Володимира, доньку Надію, шестеро онуків і двох правнуків Романа і Єву, яких завжди чекає в гості з міст Вінниці, Києва та Пскова (РФ).
Марія Яківна добре пам'ятає важкі роки дитинства і юності, на які випали колективізація, голодомор, Велика Вітчизняна війна, німецько-фашистська окупація, самовіддана праця в тилу на благо Великої Перемоги, відбудова народного господарства. За її спогадами можна писати книги. На нелегку долю свою не скаржиться. 
Було дуже важко, але усі діти сім'ї Левренюків вижили в голодомор, отримали освіту. Батько та старші брати Петро і Григорій повернулись живими з війни. Як і на початку війни, так і після окупації, вона разом з односельчанами копала окопи на околицях села під обстрілами фашистських літаків. Від відправки на роботи в Німеччину з окупованого села Флоріанівки дівчину Марію врятували земляки, які записали її на рік молодшою. 
Після звільнення села від німецько-фашистських окупантів працювала з раннього ранку до пізньої ночі на колгоспних полях ланковою бригади з вирощування зернових і бурякових культур, як тоді казали "для фронту і перемоги". Усі роботи виконувались руками та ручним інвентарем, оскільки технічних засобів не було.
За доблесну і самовіддану працю в період Великої Вітчизняної війни  Марія Лавренюк указом Президії Верховної Ради СРСР від 6 червня 1945 року нагороджена медаллю "За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.". 

За Указами Президії Верховної Ради СРСР і Указами Президента України нагороджена багатьма ювілейними медалями Перемоги у Великій Вітчизняній війні та медаллю "Захиснику Вітчизни". Має посвідчення учасника війни.
Пані Марія згадує, як у післявоєнні роки вийшла заміж за молодого сільського активіста і гармоніста Миколу Тронца. Його шанували в селі, як майстра на всі руки (займався електрифікацією села, фотографував, ремонтував односельчанам радіо-телеприймачі та інші побутові прилади, працював монтером дистанційного зв'язку на залізниці, радистом колгоспного радіовузла, електромонтером, кіномеханіком, головою сільради, секретарем парторганізації колгоспу, завідувачем МТФ). 
— Він був просто доброю і чуйною людиною, — згадує з посмішкою Марія Яківна. — Мріяв бавитися з онуками, але не довелось, бо тяжка хвороба позбавила його життя. З 4 лютого 1982 року я залишилась вдовою... Поки мала здоров'я, працювала в колгоспі на бурякових полях, потім вихователькою у дитячому садочку…
Тепер пенсіонерка пані Марія живе одна вже 32 роки. Її старенька хатина побудована ще у 1957 році. Марія Яківна займається своїм маленьким господарством: доглядає за курочками, працює на городніх грядках, де вирощує овочі, цибулю, часник, укріп та петрушку.
— Для того, щоб пригостити дітей та онуків, які часто навідують мене, — каже вона. — Вони доглядають за садом і городом. Адже до міста їхати не хочу, бо нема на кого залишити своє господарство і хату...
Пані Марія Тронц — одна з найстарших жителів у селі Флоріанівка. З її слів, вона дуже вдячна за увагу до себе односельців. Щорічно до Дня Перемоги отримує вітання та подарунки від Флоріанівської сільської Ради (голова - Віктор Нагорний) та колективу місцевого господарства "Пролісок" (керівник - Анатолій Зозулюк). Особливо зворушена вона поздоровленнями з Днем Перемоги, надісланими від керівництва Головного Управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією СБ України, де працює її старший онук - підполковник Олексій Тронц. Гордиться тим, що її велика родина Лавренюків-Тронц працює на благо держави України за різноманітними професіями, в тому числі 10-ма юридичними і 3-ма військовими.

 

Відео дня


Редакція газети “RIA-Козятин” від щирого серця вітає шановну Марію Яківну Тронц з 90-річчям! Вдячні Вам за участь у трудовому фронті, важку працю в тилу, яка наближала перемогу у Великій Вітчизняній війні. Бажаємо Вам міцного здоров'я, бадьорості духу, душевного тепла і родинного затишку. Хай здоровими і щасливими ростуть Ваші онуки та правнуки. Честь Вам і слава! Миру і злагоди Україні!
До речі, бабуся Марія є постійним читачем газети "RIA-Козятин", яку їй щотижня привозять діти. Сьогодні вона передала зі своєї пенсії 200 гривень на допомогу воїнам української армії, збір якої ініційовано редакцією.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука Від читача 14:27 Маленьким козятинчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up