Про що змовчала депутатка-директриса Раїса Юр-Кирилюк?

“Класична відписка” — з 4 запитань про три забула

Хоча голова постійної депутатської комісії з питань законності, регламенту, депутатської етики і топоніміки Раїса Юр-Кирилюк відписалася у газету, але — саме “відписалася”. З чотирьох поставлених перед нею абсолютно конкретних запитань, Раїса Петрівна про три взагалі “забула”, а на одне відповіла, м’яко кажучи, не надто точно. Вважати це відповіддю якось не виходить. Тому дозволю собі прокоментувати ті аспекти, які обійшла своєю увагою шановна депутатка.
Більшість депутатів не має своєї думки
“З досвіду роботи інших рад ми знаємо, що пропозиції тієї чи іншої профільної депутатської комісії є вирішеннями для прийняття рішення на сесії. Козятинські ж депутати часто-густо голосують всупереч пропозиціям комісії. Чому? Причина у неякісній підготовці пропозицій, чи в чомусь іншому?”
— Причина не в тому, що “кожен депутат має власну думку” (як стверджує Раїса Петрівна), а прямо протилежна: більшість депутатів власної думки взагалі не мають! Точніше, їхня думка намагається співпасти з позицією міського голови, яку Олександр Георгійович не соромиться висловлювати максимально відверто.
Причина такого співпадіння по-людськи зрозуміла: надто високий відсоток осіб в сесійній залі так чи інакше залежний від міського голови. Побіжний аналіз показує, що дев’ять депутатів отримують (чи отримували) зарплату з міського бюджету, четверо — мають з бюджетом прямі економічні стосунки, двоє — “провели” через сесію земельні ділянки, шестеро — однопартійці мера. Так що комісії можуть готувати які завгодно проекти рішень. Все одно більшість рук піднімається догори (чи навпаки, не підніметься) лише за вказівкою, отриманою з президії.
Якби сплачували штрафи за неправові рішення...
“За останні декілька років міська рада програла досить багато судових процесів з різних приводів (захист честі і гідності, поновлення на роботі, визнання незаконними дій окремих посадових осіб і т.п.)”. Чи виникали, у зв’язку із цим, у вашої комісії питання до якості юридичної служби міської ради? ”
— Які там ще питання до якості”?! От якби за різноманітні судові збори, накладені штрафи, інші фінансові наслідки неправових рішень депутати міської ради і чиновники сплачували з власної кишені, тоді б якість роботи міськрадівських юристів (і їхніх начальників) безсумнівно зацікавила б комісію. А так: “ЧОГО ПАРИТИСЬ”? А сором від неякісно виконаної роботи? Тут усе в порядку. Не випадково ж народ склав приказку: “Сором — не дим, очі не виїсть”.
Майже всі підтримують вакханалію самовправства
“Часто на сесіях можна почути претензії з боку депутатів щодо порушення регламенту роботи з боку керівників ради (голова, секретар). Що зроблено комісією для запобігання виникнення таких конфліктів?”
— З боку комісії нічого не робиться. “Начальство” може скільки завгодно порушувати регламент роботи ради, а “профільні” депутати навіть “не муркнуть”!
Буває, що окремі народні обранці — коли їх вже занадто “допече” — можуть почати “кочевряжитись” прямо у сесійній залі. Найчастіше таку ”нетолерантність” проявляють депутати Кальноокий, Пузир, Дацюк, Довгаль, Боровський (коли з’являється у залі). Інші ж, або мовчать, або “хіхіканням” підтримують вакханалію самовправства, яка панує на сесіях.
Та що там регламент?! Коли козятинский міський голова під час виступу запропонував депутату (жінці) “цілувати нижче пояса мого заступника”, більшість присутніх у сесійній залі змовчали. А деякі навіть підтримували цей “високоетичний заклик”!.. І що — комісія розбирала цей ганебний випадок? Та нічого подібного... 
Провести поіменне голосування неможливо
“Закон зобов’язує вести під час засідання постійної комісії протокол. Чи ведуться протоколи під час засідання депутатських комісій у Козятинській міській раді? Де їх можна побачити?”
— Хоча закон це дійсно передбачає, але протоколи під час засідань постійних депутатських комісій (в тому числі і тієї, якого керує Раїса Петрівна) — не ведуться. І побачити їх, відповідно, неможливо. За наслідками роботи комісії складаються лише “рекомендації”, визначити за якими ні зміст обговорення питання, ні позицію окремого депутата неможливо.
Якщо до цього факту додати інший: провести “поіменне голосування” під час сесії практично неможливо (хоча Регламент передбачає це робити навіть на вимогу одного депутата), то Козятинська міська рада з органу “колективної відповідальності” давно перетворилася на орган “колективної безвідповідальності.

Підготував Сергій ФІЛІПОВ

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Зпитайте в неї що таке (БФ Розквіт Козятина)!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up