Спірне питання: чи потрібен обов’язковий техогляд для малотонажних авто

Спірне питання: чи потрібен обов’язковий техогляд для малотонажних авто

Вінничанин Юрій Євстігнєєв каже, що часто їздить на Ford Transit Сonnect по Україні. І часто стикається з тим, що поліцейські, крім «прав», техпаспорту та страховки просять показати свідоцтво про проходження техогляду. Це законно чи ні?  

— Два тижні тому мене зупинили поліцейські за проїзд на жовте світло, — розповідає Юрій. — Почали розбиратися. Дійшли до того, що ніякого порушення немає. Тоді вони попросили у мене документи. Я показав посвідчення водія, техпаспорт і страховку. Патрульні сказали, що у мене ще має бути свідоцтво про техогляд. За словами Євстігнєєва, «копи» заявили, що його Ford Transit Сonnect — вантажне авто. А відтак воно має проходити обов'язковий технічний контроль. Юрій почав з ними сперечатися. — У мене у техпаспорті навіть написано, що тип автомобілю: фургон малотонажний, — говорить чоловік. — І водійська категорія «В». Значить авто легкове.
 

«Копи» не стали виписувати штраф Юрію. Але чоловік не заспокоївся. Він зробив запит до Головного управління Нацполіції з проханням пояснити, чи має його авто проходити техогляд. Відповідь на лист не змусила на себе довго чекати. Але його зміст здивував Євстігнєєва. Поліцейські повідомили, що авто — вантажне і кожні два роки має проходити технічний огляд. Тоді розібратися у ситуації Юрій попросив журналістів.

Відео дня

Що каже закон?

Проходження техогляду регулює стаття 35 Закону України «Про дорожній рух» (goo.gl/6Cv5d8). Там написано, що контролю підлягають усі автомобілі, які перевозять людей чи вантажі. Юрій говорить, що його машина є саме такою — він не таксує та не возить вантажі для прибутку. Журналіст RIA направив одразу два запити для роз'яснення ситуації: до ГУ Нацполіції області та до Управління патрульної поліції. Питання було таке: «Чи підлягає автомобіль марки «FORD TRANSIT CONNECT», (тип – фургон малотоннажний - В), обов’язковому технічному контролю, зважаючи на те, що автомобіль не переобладнаний, не використовується для перевезення вантажів з метою отримання прибутку, має два місця для сидіння?». Невдовзі ми отримали обидві відповіді. Точки зору патрульних та ДПСників зійшлися — водій не правий. Тобто має пройти технічний огляд. У поліції журналісту розповіли, що тип кузова Ford Transit Сonnect є вантажним, відтак і огляд потрібен.

Кілька років тому експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв спитав у Володимира Резника, колишнього заступника начальника Державтоінспекції України, чи потрібен техогляд для таких авто. Представник МВС відповів, що не потрібен. Дивіться з (таймкод) 46:08


 

Володимир Черкас, голова ГО «Комітет безпеки руху»

Закон вимагає ТО для вантажного і комерційного транспорту. Якщо цей Ford Transit Сonnect підпадає під одну з цих категорій - то проходити техогляд повинен. Водї плутають категорію В з типом і конструкцією кузова. Якщо автомобіль призначений для перевезення вантажів за своєю конструкцією та типом, то він є вантажним. Про це є відмітка або в техпаспорті, або в базі даних НАІС. І техогляд повинен проходити. Категорія «В» не визначає тип автомобіля, вона вказує категорію водія, який має право керувати цим автомобілем. Тобто, по допустиму масу даним автомобілем може керувати водій з категорією «В», але сам автомобіль призначений для перевезення вантажів і за своїм призначенням є вантажним, тому підпадає під вимоги закону. Але це не означає, що аналогічно все такі ж автівки повинні проходити ТО. В залежності який тип і призначення вказана в реєстраційних документах.

Микола Панасенко
 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up