Безпека руху: нововведення

Безпека руху: нововведення

З перевищенням швидкості та горе-перевізниками будуть боротися

За останні тижні український інформпростір сколихнули тривожні новини про трагічні аварії з багатьма загиблими. Відповідні служби зреагували, оголосили про низку нововведень, покликаних убезпечити українців від аварій на дорогах. Щоправда, частина з цих нововведень не такі й нові.

У поліції назвали головні причини аварій на українських дорогах, найпоширеніші — перевищення швидкості (у 35% випадків), порушення правил маневрування — у 21%.

Контроль над швидкістю

Першим кроком у боротьбі за безпечність дорожнього руху стало повернення швидкісного контролю на дорогах. Спочатку цим контролем займатимуться патрульні з радарами. Однак Верховна Рада має проголосувати за закон про автоматичну фіксацію порушень ПДР. Міністр інфраструктури Володимир Омелян зазначив, що в міністерстві вже передбачені кошти на закупівлю необхідних пристроїв.

Відео дня

У МВС також заявили про посилення заходів безпеки дорожнього руху та збільшення кількості контрольних пунктів на дорогах.

Координатор з національної роботи Асоціації велосипедистів Києва, експерт Української Кліматичної Мережі Вадим Денисенко розповів, що перевищення швидкості — найкривавіша з причин смертності на дорогах. Сучасні авто настільки комфортні, що у водіїв складається хибне враження повного контролю ситуації навіть на дуже високих швидкостях. При цьому, фізика руху невблаганна. На те, щоб зреагувати на зміну дорожньої ситуації, необхідно витратити певний час. На великих швидкостях цього часу значно менше. Поки сигнал від очей опрацьовується головним мозком і переходить в сигнал гальмування, авто може проїхати 70-80 метрів.

Міністерство інфраструктури обрало коректну проблему і коректний метод її вирішення. Запровадження контролю швидкості — це одна з прямих рекомендацій ВОЗ зі зменшення смертності, зауважив експерт.

Не зручні дороги для лихачів

В комплексі з контролем швидкості повинен діяти ще один захід — інженерний. Вулиці та дороги повинні бути незручними для перевищення водіями швидкості. На це наголосив Денисенко.

— Мінрегіон затвердив нові будівельні норми (ДБН В.2.3-5:2018), які регламентують створення такого "дискомфорту". За новими стандартами смуги руху на дорозі повинні бути звужені на 75 см (з 3,75 м до 3 м), а це означає, що авто будуть знаходитись ближче одне до одного. Норми також регламентують обов’язкове влаштування острівців безпеки на пішохідних переходах. Острівці — це перешкода посеред проїзної частини. Навіть якщо на переході немає пішохода, водій підсвідомо скидає швидкість на під’їзді до нього. Інженерні прийоми з контролю швидкості водія називаються "заходами з заспокоєння руху", — розповів Вадим Денисенко.

Контроль над маршрутками

ДТП за участі маршрутки на Житомирщині, що призвела до загибелі щонайменше 10 людей, стала чи не останньою краплею, коли безлад у сфері пасажирських перевезень більше не можна ігнорувати. Більша частина міських, приміських, міжміських внутрішньообласних та міжобласних автобусних перевезень в Україні здійснюється в умовах, які важко назвати комфортними і безпечними для пасажира. Середній вік "маршруток" — понад 10 років, автобусів середньої та великої пасажиромісткості — понад 20 років і більше. Частина автобусів, які називаються "маршрутками", переобладнані з вантажних транспортних засобів. Часто такі транспортні засоби не відповідають ані вимогам безпеки, ані вимогам комфорту. І — можуть стати причиною ДТП.

Міністр Володимир Омелян запевнив, що з 1 січня 2019 року маршрутки, які були переобладнані з вантажних транспортних засобів на пасажирські, не будуть використовуватися для перевезення пасажирів. Такі автобуси будуть евакуйовуватися на штрафні майданчики і потім йтимуть на брухт.

П’яні,  без документів водії

Також "Укртрансбезпека" разом із Національною поліцією зобов'язались посилити контроль за ринком в частині боротьби із нелегальними перевізниками.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий розповів про відпрацювання "Перевізник" — з 17 квітня працівники поліції вже оглянули понад 185 тисяч автобусів, з них 7 625 використовуються для організованого провезення груп дітей. Виявлено близько трьох тисяч технічно несправних автобусів.

Поліцейськими було зафіксовано більш ніж 26 тисяч порушень правил перевезення пасажирів та дорожнього руху, які були допущені водіями автобусів. З них найпоширеніші: керування транспортом у стані алкогольно-наркотичного сп’яніння, створення аварійної обстановки, перевезення пасажирів понад встановлену кількість, порушення правил руху через залізничний переїзд, керування без необхідних документів, керування автобусами, які не пройшли обов’язковий технічний контроль.

"Прозорі" перевізники

Не буде  несанкціонованих автовокзал ів.  А з 1 серпня в Україні запроваджують електронний кабінет для пасажирських перевізників. Це база даних із зазначенням ліцензії  перевізника, маршрутів, штрафів чи стягнень. На першому етапі кабінет працюватиме для самого перевізника і "Трансінспекції" – для включення перевізника до бази Нацполіції, аби всі ці дані були онлайн.

Наступний етап — з 1 січня обіцяють запровадити електронний квиток, GPS-тректер та тахограф.

Як зробити дорогу безпечною

Член Правління міжнародної спілки "Інститут національної політики" Марина Багрова відзначила, що першочерговими причинами дорожньо-транспортних подій є незадовільний стан дорожнього покриття більшості автомобільних доріг України, елементарна відсутність на багатьох ділянках доріг дорожньої розмітки і дорожніх знаків.

Контроль за ринком автобусних перевезень та швидкісним режимом на дорогах є лише одним з багатьох елементів Програми, передбачених на період до 2020 рр.

Порушення запише відеокамера!

Експерти погоджуються – якісний та ефективний контроль за дотриманням правил на дорогах має забезпечувати автоматична фото- відеофіксація правопорушень на дорогах. Порушення мають бути зафіксовані та оплачені, аби наступного разу у водія не виникало бажань перевищувати швидкість, виїжджати за свою смугу або лишати авто в недозволеному місці. Відповідний закон було прийнято ще у 2015 році. Залишається його ввести в дію.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up