Дерево скоро впаде просто на дорогу

Дерево скоро впаде просто на дорогу
  • На Білоцерківській трасі за кладовищем стоїть аварійне дерево.

  • Люди бояться, що ще трохи — і воно обвалиться і в такому стані воно вже декілька місяців.

  • Хто має його зрізати — розбиралися наші журналісти

До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Таїса. Жінка повідомила, що на узбіччі Білоцерківської траси росте аварійне дерево.

— Десь з кінця листопада я його побачила, — каже Таїса. — Воно там висіло на одній гілляці, та гілляка вже обломалася і воно на інший висить. І так ніхто і не зрізав. Ми з чоловіком під’їжджали до патрульних, казали їм, вони два рази приїжджали, дивилися і наче казали, що будуть дзвонити, але бачимо, що досі це дерево є.

Жінка надіслала нам фото, на якому видно, що дерево похилилося і стовбур в двох місцях вже почав братися тріщинами.

Відео дня

— Фотографія зроблена десь перед Різдвом, — продовжує наша співрозмовниця. — Якраз тоді ми і зверталися. Яке вже сьогодні число і ніхто його не приїхав і так і не зрізав. І там далі від цього дерева ще одне дерево стоїть сухе. Теж тополя. Вона вже зовсім така — крижнів немає, вже видно, що вона також буде хилитися. Там же ж люди їздять з дітьми, автобуси. Ми щодня їздимо на Козятин. Щоб біди не наробило! Це дуже страшно. Воно як впаде! Там люди на велосипедах добираються на роботу по тому узбіччю, навіть якщо не на дорогу впаде, то на якусь людину, не дай Бог, звісно. Просто ми не знаємо, куди звернутися. Ми питали поліцію, вони казали, що кудись будуть дзвонити. Але так я і не бачу результату. А зараз такий вітер. Йому скільки там треба? Тополі крихкі, їй вже більше 70 років. Вони вже своє відслужили, ці тополі.

Аварійне дерево розташоване з лівого боку траси, як їхати в бік Білої Церкви, перед Талимонівським поворотом, неподалік від знаку «Козятин», що стоїть перед ділянкою дороги, яка веде на Сокілець. За кілька метрів від цього дерева є ще одне, воно поки не провисає, але теж скоро стане аварійним. Таїса каже, що друга тополя вже також струхлявіла і в неї відпадає кора.

— Може щоб у вас в газеті було написано з приводу таких випадків, щоб люди бачили хоча б номери, куди дзвонити, — додає жінка. — Бо ж не знаємо, куди дзвонити. Потрібно знати, куди звертатися, щоб можна було подзвонити, попередити. Бо дуже небезпечні ці дерева. Була ожеледиця, ми думали, що воно з ожеледицею впаде, але ожеледицю воно витримало. Це сьогодні чоловік возив дитину до школи, каже, воно ще стоїть. Але хто його знає, коли воно впаде.

ЖКГ цим не займається

Одразу після нашої з Таїсією розмови ми зателефонували до Управління житлово-комунального господарства, аби повідомити про аварійне дерево на Білоцерківській трасі. Втім попри те, що дерево розташоване в межах Козятинської ОТГ, виявилося, що наші комунальники його зрізати не можуть. А все тому, що Білоцерківська траса перебуває на балансі Калинівської дорожньої експлуатаційної дільниці Вінницького облавтодору, а не Козятинської міської ради.

Тож ми звернулися до Володимира Полічковського, начальника дільниці філії Калинівської дорожньої експлуатаційної дільниці і повідомили про аварійне дерево на Білоцерківській трасі. Володимир Полічковський приїхав до дерева, оглянув його, але виявилося, що і Калинівська ДЕД не може його зрізати.

— Ми не власники автодоріг, ми тільки експлуатаційники, — сказав Полічковський. — Ми тільки те, що впало можемо забрати, а різати ми не маємо права. Є власник доріг — Вінницький облавтодор.

Ми зателефонували до облавтодору, втім виявилося, що і вони не можуть нам допомогти.

— Власником доріг є держава в особі Укравтодора, на місцях це так звані Служби автомобільних доріг (САД у Вінницькій області). Вони опікуються державними дорогами. Це — дорога державна. Всі роботи, які ми виконуємо як підрядна організація — це з їхнього замовлення. З їхнього відома тільки ми можемо щось зробити. А з деревами ще складніше, тому що щоб зрізати дерево, треба, щоб нам видали лісорубний квиток. Тобто, все зводиться до того, що ви спочатку маєте звернутися до Служби автомобільних доріг, вони нам дадуть завдання і ми це можемо зробити. Інакше це буде самоуправство, — сказали нашим журналістам у Вінницькому облавтодорі.

Ми тричі телефонували до Служби автомобільних доріг, втім жодного разу слухавки ніхто не підняв.

Куди звертатися з приводу аварійних дерев?

Якщо ви помітили аварійне дерево, яке розташоване у межах територіальної громади Козятина (це — місто Козятин, смт Залізничне (в народі другий Козятин), а також села Сокілець, Титусівка, Сигнал, Кордишівка, Махаринці, Сестринівка, Прушинка, Рубанка, Флоріанівка, Королівка, Пиковець, Пустоха, Іванківці та село Козятин), можете повідомити про це:

старосту, якщо аварійне дерево розташоване в межах села;

Управління житлово-комунального господарства, якщо дерево розташоване в межах Козятина чи смт Залізничне.

Телефони Управління житлово-комунального господарства: (04342) 2–22–41, (04342) 2–01–81, (04342) 2–02–08, (04342) 2–03–53.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач15

    Вкотре за нагодою звертаюся до міської влади. Зверніть увагу на трухляві тополі на кладовищі. Там може статися трагедія. Людині, яка проходитиме між могил, навіть не буде куди відскочити. Здорові чоловіки відтягували гілля, що попадало, воно не під'ємне. Страшно подумати, коли рухне 30-метрова тополя. Якщо обійдеться без людських жертв, то пам'ятники знищить повністю. Але ж деякі люди останні кошти віддають, щоб поставити хрест або пам'ятник близьким. Є ж якісь служби.
  • Артём Ващук

    Чисте місто забере,як не буде чим полити
  • Олександр Шумський

    Та влада живих дерев нарізала, а дійсно аварійні їх не хвилюють, бо вони трухняві і погано горять!

    Геннадий Ткачук reply Олександр Шумський

    Tatyana  Rasnyanskaya ну чого ви такі сердиті ,влада за вас тоді помилиться 🤣.Хверніться до низ з заявою,щоб у вас була письмова відповідь,на випадок щоб було видно хто потім залежно від наслідків нести відповідальність

    Albina Hirskaya reply Олександр Шумський

    Олександр Шумський також по Грушевського за старою ляльою по вулиці також є дерево яке небезпечне...з дитиною коляскою страшно пройти особливо коли вітер гілки падають на голову,а зимою сніг,льдинки...

    Tatyana Rasnyanskaya reply Олександр Шумський

    Олександр Шумський заява та дозвіл від лісопатолога на зрізку тополі по вулиці Грушевського 64 лежить "мертвим грузом" у міській раді вже рік. Кажуть, що треба спеціальну техніку. Тополя виросла вище самої п'ятиповерхівки і ймовірність того, що скоро впаде у вікна людей ой велика. А ми чекаємо "спеціальну техніку із скалолазами". Доречі, дерево знаходиться на території міської ради.
  • Тетяна Русанівська

    Короче,пока не доведи Боже нікому біди не наробить,винних не знайдеш

keyboard_arrow_up