На Винниченка пропонують зробити односторонній рух

На Винниченка пропонують зробити односторонній рух
  • Днями у міській раді відбувся круглий стіл, на якому обговорювали організацію дорожнього руху вулиці Винниченка.
  • Представили два варіанти: односторонній рух із влаштуванням велодоріжки, або ж залишити двосторонній рух, але заборонити автівкам паркуватися з одного боку.
  • Розповідаємо, що з цього приводу думають учасники круглого столу

Про такі вулиці, як Винниченка, кажуть «ні пройти, ні проїхати». Пройти важко, бо тротуари, хоч і подекуди поремонтовані, вузькі настільки, що заледве можуть розминутися дві людини. Проїхати важко, бо, з одного боку, асфальт поперезаний ямами так, що автомобіль починає трусити, наче літак у зоні турбулентності. Та окрім вузьких тротуарів та вибоїн є ще одна біда — припарковані автомобілі. Машини залишають просто вздовж узбіччя, часом одразу з двох сторін, а дорожнє полотно доволі вузьке, тож вдень на Винниченка рух транспортом перетворюється на їзду з перешкодами.

Ця проблема не нова і стосується не лише Винниченка. Подібна ситуація із вулицею Грушевського. Її теж перетворють на парковку, особливо в «базарні дні». Та якщо Грушевського поки не зачіпають, то за Винниченка, схоже, планують взятися — міська рада замовила проект організації дорожнього руху цієї вулиці. Його представили на круглому, столі, який відбувся у четвер, 30 квітня.

Що може змінитися

До круглого столу долучилися міський голова, секретар міської ради, перший заступник міського голови, керуюча справами виконкому, депутати міської ради, поліцейські та мешканці Козятина. Попри те, що про дату та час проведення круглого столу повідомили публічно на сайті міської ради та офіційній сторінці у Фейсбук, від громади було лише два представники.

Відео дня

Начальник Управління житлово-комунального господарства Іван Вовкодав показав присутнім два можливих варіанти проекту організації дорожнього руху вулиці Винниченка. Перша пропозиція: влаштування одностороннього руху на ділянці від вулиці Куликівського до Пилипа Орлика, де свого часу була заправка «Дукан». У такому разі із лівого боку вулиці заборонять зупинку транспорту, а з одного боку вулиці поруч із пішохідною доріжкою облаштують доріжку для велосипедистів.

Другий варіант: без влаштування велосипедної доріжки. У такому разі організація дорожнього руху кардинально не зміниться, але на ділянці від пішохідного мосту до вулиці Склярова заборонять зупинку транспорту з одного боку. У такому разі велодоріжки на Винниченка не буде, тому що її фізично не буде змоги облаштувати. Як проїжджа частина, так і тротуари в існуючих межах завузькі, а розширити пішохідну зону не за рахунок дорожнього полотна немає можливості.

Опитування

Який варіант організації дорожнього руху буде кращим для вулиці Винниченка?

За словами міського голови, після проведення усіх розрахунків експерти порадили зробити на Винниченка саме односторонній рух.

«Біля «Нової пошти» просто Клондайк»

Вислухавши обидві пропозиції, депутат Євгеній Малащук запропонував заборонити паркувати автомобілі з одного боку вздовж усієї вулиці, але залишити на Винниченка двосторонній рух.

— Навіщо з людьми воювати, якщо вони паркуються там роками, — сказала міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Для них це зручно і це оптимально і там завжди є автомобілі. Просто заборонити парковку від мосту до вулиці Склярова.

— Односторонній рух — це також війна з людьми, — заперечив Малащук.

— В історії Козятина на Винниченка завжди був односторонній рух, — сказала на це Тетяна Єрмолаєва. — Раніше завжди було так: по Винниченка їхали в один бік, по Грушевського — назад. А зараз маємо біля лікарні щільне паркування, біля переходу через залізницю і закінчується це паркування аж після перехрестя з вулицею Склярова.

— Найекстремальніша точка біля «Нової пошти», — підключився до обговорення мешканець вулиці Винниченка. — Це просто Клондайк, особливо коли після 16 години привозять пошту. Там ходити немає де. Ви зробіть, якщо є така можливість, односторонній рух і з одного боку зробіть парковочні місця, щоб люди залишали машини. Їм дійсно на роботу ходити і щоб вони знали своє місце. Тому що коли приходиш і кажеш їм, що тут не паркуються, вони кажуть: «А де тут написано, що не можна паркуватись?» Хоча там ніде не написано, що вони мають там паркуватися. Те місце, куди я заходжу в подвір'я (це в’їзд навпроти «Нової пошти»), вони там перегороджують повністю проїзд. Якщо є ще можливість, поставте дві напівсфери, щоб загородити виїзд.

— Цього не можна робити, — заперечила міський голова. — Там житлові будинки. Як туди буде заїжджати «швидка»?

Начальник Управління житлово-комунального господарства зауважив, що на проїжджій частині заборонено влаштовувати такі конструкції.

Проблеми із водовідведенням

— Якщо робити паркомісця для автомобілів, там ширина дороги не дозволить робити двосторонній рух, — каже мешканець Винниченка. — Нехай буде односторонній рух, але з паркомісцями.

Зауважимо, що ширина проїжджої частини на Винниченка всього сім метрів, тобто по 3,5 метри на смугу, а на деяких ділянках дорога ще вужча. 

— А праворуч якщо робити велодоріжку, вона впреться у море біля магазину «Екран», — продовжив мешканець вулиці Винниченка.

— Не питання, — сказала на це Тетяна Єрмолаєва. — На обговоренні депутатів замовлений проект на водовідведення по вулиці Винниченка, вартістю 70 тисяч гривень. Попередньо ми знаємо, що на це підуть мільйони і виводити воду треба до ливневої каналізації біля пам’ятника Грушевському. Ми чекаємо, що депутати проголосують за виділення коштів, тому що це окремий проект. У нас є три таких «моря».

Опитування

Чи доцільно робити велодоріжку на вулиці Винниченка?

— Для того, щоб вулиця Винниченка залишилася з двостороннім рухом, у нас єдина перешкода — це вузьке місце біля двоповерхівок, — каже Євгеній Малащук. —  На ділянці біля мосту і після ринку ширина дозволяє залишити двосторонній рух.

— Навпроти «Господарочки» тротуар шириною метр, — зауважила міський голова. — По лівій стороні неможливо пройти. А до базарчика доходиш, там тротуару взагалі немає. На Винниченка ще треба тротуар додавати, якщо робити двосторонній рух.

Парковка біля мосту

Тетяна Єрмолаєва сказала, що на Винниченка є можливість влаштувати парковку із правого боку біля пішохідного мосту. Тоді у людей, які приїжджають до лікарні, буде місце, де залишити автівку.

— Це може бути вирішенням проблеми, — каже Євгеній Малащук. — Можна просто заборонити парковку вздовж вулиці і зробити одну велику парковку навпроти лікарні, другу — навпроти першої школи. А пройтись 30 чи 40 метрів, думаю, не буде проблемою.

— Ви там живете, скажіть свою думку, — звернулася міський голова до мешканця вулиці Винниченка.

— Люди не привчаться, — каже чоловік.

— Поліцейські привчили навпроти «Ощадбанку» не паркуватися, — сказав на це депутат Сергій Матвіюк.

— У нас була проблемна ситуація на вулиці Героїв Майдану навпроти лікарні, — долучився до обговорення поліцейський. — Ми її вирішили шляхом створення службових завдань. Це коли направляються чергові наряди, вільні від реагування, виявляють порушників і складають постанови. Я також вважаю, що слушніше було б зробити дві парковки і розвантажити вулицю. Одні й ті самі автомобілі паркуються. Люди зрозуміють, якщо до них звернутися правильно.

— Спочатку не виписувати штрафи, а попереджати, — каже Матвіюк.

«Машин буде ще більше»

— Скільки б у нас фактичного місця не було вздовж бордюда по вулиці Винниченка і по іншим також, велика парковка, як мінімум та, що до моста, може вмістити, я думаю машин 40-50, — каже Євгеній Малащук.

— Двадцять дві машини, — зауважила міський голова.

— Дайте я договорю, я вас вислухав, — сказав Малащук. — Є ще місце біля першої школи, ми їх можемо розділити. Де є місце і де дозволяють правила і відстані, ми  можемо зробити ще по вулиці парковки, але рухатисяся в цьому форматі, а не за рахунок вулиці зробити парковку. Тому що через місяць, через рік, через три машин буде ще більше і нам доставляти їх не буде куди. Це як альтернативний варіант, а не просто зробити вулицю з одностороннім рухом.

— У такому разі є можливість зробити парковки біля перехрестя з вулицею Січових Стрільців, там є п’ять місць, і біля першої школи, більше ніде, — сказав на це начальник Управління ЖКГ.

— Парковки на кожній вулиці — це маст хев, але окремі парковочні місця, які розташовані на відстані 100 метрів, тим паче, що у нас є можливість, мають бути також, — продовжив Малащук.

— Ми говоримо про парковочні місця, коли люди ставлять автомобіль на певний час чи про стаціонарні парковочні місця? — уточнила Тетяна Єрмолаєва.

— Половина машин на Винниченка — це залізничники, які приїжджають на роботу і їм не буде складно поставити машину біля мосту, — відповів Євгеній Малащук.

— Люди паркуються на 12 годин і якщо ми поставимо двосторонній рух, ми ще більше будемо ставити людям обмеження, — сказала на це міський голова. — Наше завдання не в тому, щоб ми когось чимось обмежили. У нас завдання в тому, щоб зробити комфорт для людей. Якщо ви їдете по Куликівського по правій стороні і далі буде стояти знак «Односторонній рух», ви просто заїжджаєте на Винниченка і знаєте, що у вас односторонній рух. По праву сторону можна паркуватися, по ліву сторону — тротуар і велодоріжка.

По закінченню круглого столу голосування з приводу організації дорожнього руху на Винниченка вирішили не проводити, позаяк під громади було замало представників. 

 

Читайте також:

Із понеділка дорожчає проїзд в автобусах по Козятину

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (14)
  • Lyudmila Iskra

    А водовідведення буде, чи на байдарках? Зате в одну сторону. Може краще поставити знак "Паркова заборонена?
  • Ріта Гордійчук

    Мало віриться,не вірю, не смішіть людей з вашими рішеннями
  • Катерина Бальшанек

    Дуже добре, що всі думають за машини!
    А як за велосипедистів - то тільки клясти, що їздити не вміють!

    В нас біля кожного магазину є парковка для велосипеда, не те що в Вінниці
  • Ali Nka

    Зробіть нормальну парковку для авто щоб вони не стояли вздовж дороги з обох сторін.

    Тетяна Костюк reply Ali Nka

    Алінка Сугак проект передбачає що нормальну парковку!

keyboard_arrow_up