Нові способи покарати порушників правил паркування

Нові способи покарати порушників правил паркування

Штрафи не збільшуються, зате поліцейські отримають більше повноважень для складання постанов. А ще почнуть працювати інспектори з паркування, які зможуть навіть евакуювати авто

У грудні 2017-го Верховна Рада прийняла закон № 5364 про реформування сфери паркування. 28 березня його підписав президент. А з 27 вересня закон почне діяти.

Нові правила покликані врегулювати хаотичну парковку в заборонених місцях.

Відео дня

Захист своїх прав

Власнику авто. Можуть траплятися ситуації, коли людина, яка продала своє авто, наприклад, за довіреністю, може почати отримувати «сюрпризи» у вигляді штрафів. Що робити? Нічого. Рано чи пізно авто буде затримане на одному з постів поліції, обладнаних радаром «Рубіж» або його аналогом. Автомобілем та її фактичним власником займатимуться виконавці. Пошукати користувача. Попередити його про штраф, попросити його переоформити авто на себе або внести відомості про належного користувача до реєстру власників транспортних засобів.

Користувачу авто. Розшукати власника й за його згодою внести відомості про себе як про належного користувача до реєстру власників. На спеціальному сайті можна буде подивитися всі дані про своє порушення, яке зафіксували в автоматичному режимі: постановою про притягнення до відповідальності, матеріалами фіксації обставин порушення, квитанцією з реквізитами для сплати штрафу. Ключем доступу до цього електронного кабінету буде збіг державного номера автомобіля та номера свідоцтва про його реєстрацію — технічного паспорта. Крім цього, як власнику, так і користувачу авто потрібно буде звернутися до сервісних центрів МВС і повідомити номер телефону або адресу електронної пошти для безкоштовних повідомлень про випадки фіксації правопорушень.

Інспектори з паркування. Це будуть посадові особи виконавчих органів місцевих рад. Їх правовий статус визначатиме закон «Про службу в органах місцевого самоврядування», а на роботу їх прийматимуть за конкурсом. Крім поліцейських, право проводити евакуацію отримають інспектори з паркування, а обставини евакуації будуть обов’язково фіксуватися на фото чи відео. Впроваджується також окрема стаття про відповідальність інспекторів за отримання від водіїв грошей як плати за паркування «поза касу». Мінімальний штраф для інспектора за такі дії становитиме 850 грн і 1 700 грн при повторному порушенні. У вінницькій «муніципальній поліції» поки що не коментують створення інституту інспекторів із паркування.

Штрафи. Штраф, зафіксований в автоматичному режимі, при сплаті 50% протягом 10-ти днів вважатиметься повністю погашеним. При фіксації порушень у режимі фотозйомки чи відеозапису пільгових десятиденних періодів буде два. Перший — з дня вчинення порушення правил зупинки, стоянки або паркування, другий — з дня набрання постановою про адміністративне правопорушення чинності. Також поліцейський або інспектор із паркування буде зобов’язаний залишити на лобовому склі копію постанови. Штраф за порушення правил паркування встановлюється у 20-кратному розмірі вартості однієї години користування тим платним майданчиком, на якому відбулося порушення.

Для «євробляхарів». Якщо автомобіль на іноземній реєстрації ввіз в Україну громадянин України — резидент, то штраф за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки, буде надіслано на його адресу в Україні. У разі несплати штраф буде стягнуто в примусовому порядку. Якщо ж транспортний засіб ввіз іноземець-нерезидент, постанова про адміністративне правопорушення буде вручена йому прикордонниками при виїзді з України. У разі відмови виконати накладене стягнення іноземцю буде заборонений подальший в’їзд до України.

Микита Панасенко

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up