Щоб поїхати з Пиковця в Козятин треба викласти 350 гривень на таксі, бо автобуса немає

Щоб поїхати з Пиковця в Козятин треба викласти 350 гривень на таксі, бо автобуса немає
  • У четвер, 20 квітня, депутатка Козятинської міської ради Наталія Щербатюк звітувала про виконану роботу більш, як за 2 роки своєї каденції, у селі Пиковець.
  • Розповіла громаді про те, що вона зробила.
  • Що казали люди депутату та які проблеми їх найбільше хвилюють — у нашій розповіді

Проти звіту депутата перед громадою була староста села Олена Борщаківська. Вона звіт депутата сприймала, як зібрання громади, що заборонено проводити під час військового стану в Україні. Але зустріч з громадою все оно відблася.

Ще до поїздки в Пиковець ми запитували у опозиційних депутатів, чому вони перестали ходити на сесії міської ради. 

Відео дня

— Я йшла в депутати, щоб в кращу сторону щось змінити для людей. За Пиковець я навіть не знала, де це село і люди мене там не обирали. Мене туди призначили. Ще до ковіду, коли я перший раз туди поїхала, я познайомилась в селі з молоддю, які хотіли розмалювати автобусні зупинки. Виділила їм на фарбу власні кошти і вони розфарбували їх з знання справи.

Вирубували порослі в низинах біля ставків, чим покращували природній ландшафт села. Потім ковід і війна. Протягом двох років я не пропустила жодної сесії, вносила слушні пропозиції. Але мене, як депутата від опозиції, ніхто з депутатів провладної більшості не слухав. Коли не чують на сесії — то навіщо тратити час? Ми хочемо донести до міського голови, що треба рахуватися з думкою опозиції. А звіт, де мене призначили депутатом, я маю зробити тому, що прозвітувати перед громадою — то .святе. Депутат чи депутатка місцевої ради не може просто сидіти, склавши руки, і чекати, коли в неї закінчиться каденція. Навіть у військовий стан звітувати перед громадою є обов’язком депутатів місцевих рад і про це варто пам’ятати, — наголосила Наталія Щербатюк.

Підтримати свою колегу по депутатському цеху приїхав у Пиковець начальник ЖКГ минулого скликання Євген Малащук

Саме він порадившись з громадою погодив, в якому форматі буде проходити звіт.

— Оскільки ініціатива звітувати належить Наталі Василівні, то почнемо з неї, а я потім доповню, — сказав Євген Малащук.

Під час звіту депутатки адна з присутніх жінок сказала: «Ми не знаємо, звідки взялася Наталія Щербатюк». Між жінками громади почалися суперечки, поки ще одна з жінок не сказала: «Давайте послухаємо, чи комусь хочеться зірвати зустріч з депутатами?» Після такого заклику громада села стала слухати Наталю.

— Це мій перший звіт і я трохи хвилююся. Мене обрали на округу, де мене знають люди. Перед ними я звітую. До вас мене призначили і я перед вами також хочу прозвітувати. Насамперед хочу довести до вашого відома, що я не претендую ні на які посади і я за свою роботу не отримую зарплату, на відміну від  сільського старости. У депутати пішла тому, що хочу щось зробити для громади

Щодо проведеної роботи, то на прохання пиковчан мною була організована в селі два рази на тиждень виїзна торгівля. Хто з сельчан звертався до мене з заявою виділити з депутатського фонду матеріальну допомогу, я її надавала. Перед новим навчальним роком за власні кошти купила набір приладдя для першокласників. Сприяла, щоб громада села отримала гранд на 45 тисяч гривень. Гранд ми виграли, приїдьте подивитесь, що зроблено в Залізничному і порівняйте, що зроблено у вас… У нас з вами ще є три роки часу і я готова працювати над рішеннями, які будуть на користь громади.

Коли депутатка завершила звіт, громада села стала вислювати те, що наболіло. Найперше — це дороги, по яких не хоче їздити перевізник громадського транспорту.

 — Щоб поїхати в Козятин, треба викласти 350 гривень на таксі, —  кажуть селяни. На що депутат відповіла:

— Більш, як за 2 роки я не отримала жодного звернення від сільського старости, що щось треба зробити. Про всі біди, які є в громаді я знаю їх тільки від вас, —  зазначила Наталія Щербатюк

По питанню доріг відповів депутат міської ради Євген Малащук.

— Коли ми їхали до вас, я виміряв відстань «вбитої» ділянки дороги. Це тисячу сто метрів. На це потрібно близько шести мільйонів гривень. — казав Малащук. — Два мільйони у вас вже є. Це ті два мільйони, які міська рада хоче виділити на вуличне освітлення в селі. 

З депутатом не погодилась староста села Олена Борщаківська.

— Яке освітлення? У нас першочергове питання — дороги. 

Тоді депутат показав старості села перелік питань, які мали виноситись на квітневу сесію. 

— Про дороги у вашому селі — жодного слова, — сказав він і показав пані Олені, що це порядок денний квітневої сесії 2023 року. Побачивши цифру «2», сільський староста засумнівалася, що то позначені 2 мільйони, а 2 тисячі. 

— Я добре розуміюся на бухгалтерських термінах, — відповів пан Євген і довів старості села, що у порядку денному сесії під цифрою 2 значаться мільйони гривень, на що вона принаймні в написаному погодилась.

Колишній начальник ЖКГ Євгеній Малащк доповів, чим жила громада цих два з половиною роки. Розповів, що депутати не ходять на сесію, щоб до їхніх пропозицій дослухались і не було спроби залишкові кошти, спочатку більше 60 мільйонів, а потім майже 40 мільйонів, кинути на ремонт вулиць Героїв Майдану та вулиці Винниченка

Не відкидала громада питання про освітлення, але зауважила, що спочатку потрібно замінити стовпи, що тримаються дротами електроліній. Депутати в свою чергу пообіцяли, що будуть сприяти, щоб 2 мільйони, які планувалися на освітлення пішли на дороги. Можливо, щось виділить автодор. Тільки щоб ремонтувати вулички в селі, за словами Євгена Малащука, треба спочатку щоб їх міська рада взяла на баланс. Будуть в селі добрі дороги перевізник сам буде мати бажання перевозити пасажирів. Перевізника завжди влаштовує хороші дороги і пасажиропотік.

Запитали ми думку селян після звіту депутата Наталії Щербатюк та доповіді Євгена Малащука.

— Нам вибрали сільського старосту і призначили депутата Наталію Щербатюк. Тепер комусь хочеться їх стукнути лобами. Такі зустрічі з громадою треба проводити не тільки під час звіту, а хоча б один раз на квартал. Громада повинна розвиватися, — казали люди.

Депутата запитали чи поновить вона приїзд до села магазину на колесах. Просили, щоб чимось допомогли у здачі молокозаводам молока, кажуть: «5 гривень за літр молока, що це за ціна, коли в селах інших громад ціни вищі?» Згадали, що в ставку гребля валиться і з нею щось потрібно робити.

На завершення зустрічі громада подякувала депутатам, що знайшли час приїхати і прозвітувати. Наталя Щербатюк та Євген Малащук погодились, що такі зустрічі корисні для громади. Тільки було б краще, коли депутати їдуть зі звітом до громади не в супроводі поліції. Бо комусь дуже хочеться посилатися на військовий стан і чекати змін.



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up