В Козятині найродючіша земля.Тут навіть кришка підземної комунікації дала врожай

В Козятині найродючіша земля.Тут навіть кришка підземної комунікації дала врожай
  • Безлад. Час від часу ми об’їжджаємо наше місто у пошуках цікавих фото.
  • Цього разу звернули увагу на відкриті, привідкриті чи закладені дошками, гілляками кринички підземних комунікацій. А в одній з них виросло ціле дерево

У Козятині, мабуть, немає людини, що не бачила криничку підземної комунікації без люка. Їх закривають не тільки стандартними металевими, а й щитами різної конструкції, чи бетонними плитами. Де кришка люка відсутня — не байдужі люди ставлять у криничку звичайну гілку. Скільки по нашому місту стирчить подібних гілок, достеменно не відомо. Ми проїхались центром міста, побували в районі залізничного училища і на ПРБ.

Почали свій рейд від панельного будинку, що на вулиці Грушевського.

Відео дня

На тротуарі з правої сторони, як йти до ринку «Хлібодар», люки закриті щитами з дерева. Спробували їх на міцність, ще будуть служити не менше ніж вже прослужили.

Біля приміщення центру дитячо-юнацької творчості помітили люк, з якого стирчить  гілка. Це за кілька десятків метрів від ЖКГ, то є надія, що комунальники відсутність люка помітять і закриють небезпечне місце біля будівлі дитячої установи. У Козятині вже був випадок, коли дитя провалилося у недіючу криничку, що була в парку відстою вагонів. Ту криничку закрили, але тільки після того, як це трапилося. 

Вулицею Володимира Великого діти ходять до ліцею. Там над дорогою в зарослях бур’янів красуються без кришок дві комунікації. Дати гарантію, що школярі в тому місці не стануть доганяти одне одного, ніхто не наважиться. 

Біля садочка «Лелека» не закритий люк теплотраси. Він не глибокий, дошкільнята ходять біля нього з батьками, то великої тривоги за травматизм дітей стосовно люка немає. Але люк все одно має бути на місці. 

На вулиці Єдності (колишня Катукова) відкриті люки на тротуарах. Про них ми не раз говорили з керівництвом ЖКГ, але вони ділять люки на свої і телекомівські. На думку мешканця вулиці Володимира, за всі люки, які є в місті, має відповідати міська рада, бо що вона на все, що є у місті, має вплив. 

— Як вона то має робити, то вже інша історія, у неї є достатньо важелів впливу, щоб телеком свої люки закрив, — каже чоловік.

 До речі, телекомівці свої люки закривають, тільки не так швидко, як хотілося б.

Унікальне явище ми помітили на вулиці Депутатській. Там із глибини підземки пішов у ріст волоський горіх. Мешканці вулиці горіхом пишаються:

— Вже років 5 у люку росте. Наш горіх така собі своєрідна накривка люка, — кажуть вони.

— От в українців земля, навіть кришка люка врожай дає, — пожартували ще трохи на тему горіха, що виріс у підземці, та й розійшлися у своїх справах. 

Наступною нашою зупинкою була вулиця Благовісна (колишня Суворова). Тут поруч із проїжджою частиною лежала гума від автівки. Ми спочатку подумали, що то накритий люк. Та ні, з люками тут повний порядок. Їх навіть пофарбували в зелений колір, а гума, мабуть, щоб на люк ніхто не наїжджав.

На вулиці Василя Пирогова (колишня 1-го Травня) вже майже всі ебонітові кришки люків замінені на металеві. Ще один залишився, тільки він розсипався в такому місці, що слугує за водовідведення. 

На вулиці Сковороди люк менших розмірів, ніж його криничка. На ту накривку люди ніби не стають, тільки вони кажуть, що й незаряджена рушниця один раз на рік стріляє, хтось таки провалиться.

Ще ми побували на вулиці Артура Венжика (до перейменування О. Кошового) і вулиці Довженка. На вулиці Артура Венжика один провалений люк за метрів 50 від автобусної зупинки. В темну пору доби пройти з вулиці Захисників України (колишня 8-а Гвардійська) на вокзал без ліхтарика — ніяк.

На вулиці Довженка в районі відсипної дороги відсутні накривки лінії водовідведення. Діти в тому районі не граються, малоймовірно, що потрапить туди хтось із дорослих.  Якщо на практиці таке станеться, то відбудеться така особа тільки переляком. Наші земляки в канал водостоку накидали стільки поліетиленових пляшок, що забезпечить м’яку посадку навіть масивній людині.

Нагадаємо,  про фото дня: в центрі міста, поруч з дитячим центром творчості, замість кришки люка стирчить гілляка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up