Як відсудити гроші за ремонт авто у «Автодору»: детальна інструкція і поради експерта

Як відсудити гроші за ремонт авто у «Автодору»: детальна інструкція і поради експерта

- Водії жаліються: через погані дороги можна потрапити у аварію, а за ремонт машини віддати десятки тисяч гривень

- І ще дуже пощастить, якщо обійдеться без постраждалих

- Але хіба у кожному ДТП винен водій?  

Активіст "ДК Вінниця" Юрій показує, як через вибоїну пошкодив диск
Журналіст «Дорожнього Контролю» Денис Климов розповів, як уночі 7 березня він їхав по Немирівському шосе, приблизно за три кілометри від Вінниці, і потрапив у яму. Потім за ремонт BMW віддав 250 «зелених». — Яма з’явилася раптово, — каже Денис. — Часу пригальмувати не було. Через цю вибоїну отримав тріщину розміром з 10 сантиметрів на диску, пошкоджену ходову. Спочатку хотів подавати до суду, щоб відшкодували збитки, але, знаючи наших суддів, зрозумів, що це нічого не дасть. 

Журналіст «ДК Вінниця» Денис Климов показує авто, на якому в’їхав у яму. За ремонт віддав 250 доларів. У чесний суд не вірить
Через тиждень на цій же машині власник BMW Юрій знову пошкодив диски авто. На тому ж самому місці, через ту ж саму яму. На ремонт пішло ще 200 доларів. У соціальних мережах ми попросили вінницьких водіїв розповісти про випадки, коли вони потрапляли у аварію через погане дорожнє покриття. Знайшлося таких чимало.

Відео дня

Питання до водіїв: розкажіть нам, будь ласка, про випадки, коли ви потрапляли у аварію чи ваша машина зазнавала пошкоджень через погане дорожнє покриття. Наприклад, в'їхали у яму, а потім віддали купу грошей за ремонт, тощо.
Нам цікаво все: де це сталося, яка була машина, що спричинило аварію (яма, вибоїна...), скільки коштувало відремонтувати машину? І головне: чи намагалися ви "збити" гроші з автодору чи Шляхового управління за ремонт?
Будемо вдячні, якщо напишете свої історії у коментарях і додасте фотографії пригоди

Вінничанин з ніком Олександр Македонський скинув фотографії, як він пошкодив вантажівку на дорозі, де кілька метрів траса була присипана камінням.

Олександр показав фотографію схеми огляду місця аварії. Її малюють для того, щоб скласти протокол на представника автодору. На наступній світлині, що скинув чоловік, ділянку дороги вже очищають від каміння.

Питання до водіїв: розкажіть нам, будь ласка, про випадки, коли ви потрапляли у аварію чи ваша машина зазнавала пошкоджень через погане дорожнє покриття. Наприклад, в'їхали у яму, а потім віддали купу грошей за ремонт, тощо.
Нам цікаво все: де це сталося, яка була машина, що спричинило аварію (яма, вибоїна...), скільки коштувало відремонтувати машину? І головне: чи намагалися ви "збити" гроші з автодору чи шляхового управління за ремонт?
Будемо вдячні, якщо напишете свої історії у коментарях і додасте фотографії пригоди :)
Неправильна кваліфікація
Зазвичай, поліцейські пишуть у протокол, що «водій не вибрав безпечну швидкість з урахуванням дорожньої обстановки» або «не зупинився при виникненні небезпеки для руху».
— Подібні формулювання не завжди відповідають дійсності, — зазначає автор книги «100 аргументів проти ДАІ», законотворець у сфері безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв. — Обов'язок щодо зниження швидкості аж до зупинки виникає лише у випадку виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій здатний об'єктивно виявити. А на те, чи можливо завчасно виявити небезпеку, правоохоронці закривають очі.
Разом з Караваєвим RIA підготувала «рецепт», як відсудити в автодору гроші, якщо через погану дорогу сталася аварія.
Викликати поліцію і скласти протокол на автодор
- Якщо ваш автомобіль став учасником аварії, бо його занесло на слизькій дорозі або потрапив у яму, перше, що потрібно зробити — викликати поліцію. Вони мають оформити матеріали на представника дорожньо-експлуатаційної служби. Якщо у ДТП ніхто не постраждав — це буде адміністративний штраф. Якщо потерпілі таки є — справа стає кримінальною.
- У момент виклику поліції вкажіть — у результаті ДТП транспортний засіб отримав пошкодження (лопнула шина, розбитий диск тощо) саме через поганий стан дороги. Вимагайте, щоб поліцейські викликали на місце представника автодору чи іншого власника вуличної мережі. Його участь потрібна у складанні акту обстеження ділянки дороги.
Фотографуйте та знімайте відео
До моменту прибуття поліції на місце ДТП час не втрачайте — фіксуйте усіма доступними методами найдрібніші подробиці дорожньої обстановки: стан дорожньої розмітки та знаків, покриття; наявність або відсутність спеціальних огороджень в районі ями, розміри самої ями та рівень її видимості. Важливо також знати, чи нормальна оглядовість дороги, чи освітлена вона.
- Усі відзняті матеріали, навіть на мобільний телефон, стануть доказами у суді.
- Також самостійно складіть акт обстеження місця аварії. Його можна писати у довільній формі, але мають бути свідки. Укажіть дату і місце його складання, список присутніх свідків, спитайте їхні номери телефонів та адреси. Запишіть все побачене на дорозі. Не соромтеся залучати для складання акту випадкових перехожих або інших водіїв. Адже на вашому місці міг опинитися кожен з них.
Ями не потрібно «поважати»
- Після приїзду поліції можете отримати два варіанти розвитку подій. Бажаний варіант — ви зібрали докази вини дорожників у аварії, надали їх правоохоронцям і вони склали постанову за статтею 140 КУпАП. Тепер можете розраховувати на відшкодування збитків.
- Другий варіант — доказів у вас немає і ви не змогли переконати поліцейського у своїй невинуватості. Тоді нарікайте на себе. Протокол за статтею 124 КУпАП складуть на вас, а суд накладе на вас штраф або позбавить «прав», щоб надалі ви з більшою повагою ставилися до дорожніх ям.
Якщо дорожники не приїхали?
- Що буде, якщо представник автодору не приїхав на місце аварії і поліцейський не зміг його штрафувати? Нічого страшного, зробити він це зможе і пізніше. Головне, щоб був складений акт обстеження ділянки дороги, і в оформлених матеріалах були зафіксовані докази відсутності вини водія.
- Навіть якщо поліцейський склав протокол на вас, то ви ще можете довести свою правоту у суді. Головне, щоб ви мали докази: фото, відео та акт огляду дороги. Суд може змінити статус водія з обвинуваченого на потерпілого. У такому випадку ви ще можете відсудити не тільки компенсацію за ремонт авто, але й моральні збитки.
Чотири десятки протоколів та постанов
Від початку роботи у Вінниці, патрульні виписали 43 постанови та протоколи за погані дороги або порушення організації безпеки руху (відповідно до статті 140 КУпАП). У межах міста таких матеріалів було 34. Зокрема, чотири матеріали були складені через випадки, у яких автомобілі отримали пошкодження. Цю інформацію ми отримали у відповідь на інформаційний запит.
Чи заплатили організації, які відповідають за ділянки доріг, штрафи, невідомо, бо патрульні не ведуть таку статистику.
Ми зателефонували до підприємства «Шляхове управління», щоб дізнатися, чи платили вони хоч раз штрафи за те, що погано обслуговують вулиці Вінниці. Проте начальник установи у коментарі журналісту RIA відповів, що на них взагалі жодного разу не складали такі протоколи.
Микита ПАНАСЕНКО
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up