Башта в Махнівці, на щастя, впала вночі

Башта в Махнівці, на щастя, впала вночі

Історія одного будівництва

 

 

 

 

ТОВ “Комунар” (м. Вінниця, Визволення, 8, офіс 56, тел. (0432) 67-01-21, контактна особа Повстенюк Д. В.) виграло тендер і провело першу лінію водогону в селі Махнівка у 2015 році. За це платив Український Фонд соціальних інвестицій. Здійсненою роботою і співпрацею всі залишились задоволені. Тому на будівництво другої лінії і зокрема водонапірної башти, знову запросили товариство “Комунар”. Усі матеріали для водогону і башти закупила саме ця фірма. Башта коштувала приблизно 300 тисяч гривень, весь водогін другої лінії — один мільйон сто п’ятдесят тисяч. Кошти на другу лінію водогону були виплачені з сільського бюджету.

Друга лінія водогону обслуговує такі вулиці: Київську, Першотравневу, Набережну, Нікольського, а також провулки південно-східної частини села. Протяжність цього водогону — 3 кілометри 550 метрів.

Башта, про яку піде мова, була скоріше резервною. Договір на її встановлення уклала Махнівська сільрада 31 травня 2016 року. Установили її в листопаді. До квітня 2017-го вона стояла без діла. У середині місяця її пустили в експлуатацію.

Відео дня

У ніч з 10 на 11 червня вона рухнула. Сталося це близько 12 години ночі, всередині споруди була вода, тож гуркіт перебудив усіх мешканців прилеглої до махнівського стадіону території.

Одна з мешканок Махнівки, яка проживає по сусідству з місцем події, пані Ніна каже: “Подумала, що скинули бомбу!”

Ніяких проблем з водопостачанням після падіння башти в Махнівці не відчули. Діють ще дві водонапірні башти і є свердловина з частотним перетворювачем.

Приїхали подивитися на свою “роботу” представники ТОВ “Комунар” і інженер технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд Олександр Ведіщев з Житомира (його телефон (097) 494 38 10). Саме пан Ведіщев контролював будівництво водогону і башти і здійснював нагляд за станом споруди. Через більш як тиждень приїхала вантажна машина і уламки башти забрали у Вінницю на експертизу.

Що з нею було далі, в сільраді Махнівки не знають. За словами сільського голови Павла Кузьмінського, верхня частина башти ремонту не підлягала, а нижню реконструюють.

— Гарантійний термін, який давав “Комунар” на експлуатацію башти, не вийшов, отже відшкодування буде за його рахунок, — сказав голова.

Отож, у Махнівці чекають на нову водонапірну башту. Поки що ні її, ні експертної оцінки не отримали.

До речі, складав цей проект і розрахував, яка повинна бути башта Кооперативно-державний Проектно-вишукувальний інститут “Вінницяагропроект” (м. Вінниця, вул. Келецька, 51, тел. (0432) 51-15-89, директор — Ігор Станіславович Сич).

Зробила експертизу та перевірила проект Вінницька обласна комунальна установа “Служба технічного нагляду за об’єктами житлово-комунального господарства” (м. Вінниця, вул. Порика, 29, тел. (0432) 43-98-34, керівник — Степан Васильович Кізь.)

Тобто авторський нагляд здійснював “Вінницяагропроект”, а технічний нагляд ФОП Ведіщев.

P. S. Інформацію з приводу башти газеті люб’язно і прозоро надали сільський голова села Махнівки Павло Вікторович Кузьмінський (3-21-88) та головний бухгалтер Махнівської сільради Раїса Іванівна Андрійчук (3-22-05).

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша Субота

    Махнівська похила вежа. Розповідь Сергія Цуркана

    Ну й халепа ж вам я скажу.хай воно усе горить!

    Верба гнеться над водою.та не падає- стоїть!

    А як ми за вежу взялись. то в одну критичну мить

    Вона різко нахилилась. глянь уже вона лежить!

       Подзвонив Павло у Пізу .щоб спитати .що робить?

       Там віками вежу гне до низу. а вона усе собі стоїть!

        І відтоді думаю що по безвізу нас таки пошлють у Пізу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up