Бюджет-2021: на що спрямують наші податки?

Бюджет-2021: на що спрямують наші податки?
  • На передноворічній сесії депутати прийняли бюджет Козятинської громади на 2021 рік.
  • Аналізуємо цифри з головного фінансового документу.
  • Скільки мільйонів планують витратити на зарплату працівників міської ради, на що виділили у 10 разів менше коштів, ніж минулого року, а на що, навпаки, врази більше?

Щороку наша міська рада напередодні Новорічно-Різдвяних свят приймає для Козятина бюджет на наступний рік. Проте цьогоріч є одна вагома відмінність. Скарбниця на 2021 рік розрахована не лише на місто, а й на усі села нашої громади. Нагадаємо, що відповідно до адміністративно-територіальної реформи громади укрупнюються. Відтак, до Козятинської міської ради приєднуються сім сільрад згідно із перспективним планом, який розробило Міністерство розвитку громад та територій. Тож тепер наші фінанси будуть розподілені на місто, смт Залізничне та ще 14 сіл.

Чому бюджет може «схуднути»

Депутати затвердили нашу скарбницю у розмірі 239,3 мільйони гривень. Це без врахування коштів, які ми отримаємо з державного, обласного та районного бюджетів, так званих субвенцій.

Ця цифра — прогноз за оптимістичним сценарієм, який передбачає, що загальнонаціональний карантин завершиться до 1 квітня. А це означає, що бюджет насправді може «схуднути» до кінця 2021 року і доведеться врізати видатки. Усе залежить від того, якою буде епідеміологічна ситуація. Адже пандемія коронавірусу впливає на економічні показники.

Відео дня

Наш бюджет в основному формують різні види податків. Відповідно, чим більше податків сплачується, тим більша міська скарбниця. Але через запровадження карантинних заходів частина людей залишилася без роботи, тож, відповідно, зменшилися і податки.

Окрім коронакризи на наш бюджет негативно може вплинути ще один фактор — скорочення кількості робочих місць через адміністративно-територіальну реформу. Пояснимо це на простому прикладі. У нашому місті є Козятинська районна державна адміністрація. Оскільки Козятинський район ліквідували, РДА скоро реорганізують. Це, знову ж таки, мінус надходження від податків працівників.

Крім того, Хмільницька районна рада може ліквідувати деякі установи та організації, які були районними. До прикладу, ще до Нового року «під ніж» вже потрапили районний терцентр, Козятинбуд та радіо «Промінь». А там теж працювали люди, які сплачували податки зі своїх заробітних плат, які поповнювали міську скарбницю.

За прогнозами, наведеними у аналітичній записці до бюджету, у 2021 році кількість штатних працівників може скоротитися на 450–1000 осіб. Звісно, мова йде не лише про тих, хто працює у бюджетній сфері чи комунальних установах, а людей, які задіяні в різних галузях.

Скільки дадуть нам і скільки віддамо ми

Додатково наш бюджет отримає субвенцію. Як ми вже згадували, це гроші, які надійдуть у нашу скарбницю від держави, області чи району. Планується, що у 2021 році ми отримаємо таку субвенцію у розмірі 104,7 мільйонів гривень. В основному це кошти для галузі освіти.

Проте не лише державний бюджет дає кошти нам. Частину доведеться віддати із власної скарбинці державі. Планується, що ми перерахуємо з нашого бюджету у державний 27,2 мільйони гривень.

На що витратять найменше

Тепер подивимося, як бюджетні кошти розподілили по різних галузях. Найменший шмат бюджетного пирога отримала культура та спорт. На обидві сфери планують витратити по 5,8 мільйонів гривень.

Більшість цих коштів підуть на заробітну плату працівників будинків культури, музею, басейну, стадіону «Локомотив», дитячо-юнацької спортивної школи. Ще частина передбачена на оплату комуналки. Решту витратять для інших потреб. Зокрема, на організацію культурних заходів цьогоріч передбачено 412 тисяч гривень.

А от житлово-комунальному господарству перепаде вдвічі більше коштів. На цю галузь планують витратити 11,9 мільйонів гривень. Із цих коштів 1,1 мільйона передбачено для видачі одноразової допомоги ОСББ. На вуличне освітлення планують витратити 4,1 мільйона гривень і ще пів мільйона на придбання баків для сміття.

Залізниці віддамо в 10 разів менше

На соціальний захист планують витратити 15 мільйонів гривень. Дві третини цих коштів, тобто, 10 мільйонів піде на забезпечення соціальними послугами людей з інвалідністю, пенсіонерів та хворих, які не здатні самі себе обслуговувати. Ще два мільйони планують виділити на матеріальну допомогу, пільги та відзначення громадян до пам’ятних дат. Решту розподілили на інші потреби. Зокрема, кидається в очі стаття видатків на компенсацію проїзду залізничним транспортом. Якщо у минулорічному бюджету на це заклали аж 1 мільйон гривень, то цьогоріч — у 10 разів менше.

Медицина орієнтовно одержить 18,1 мільйони гривень. За ці кошти фінансуються Міська лікарня та Міська сімейна медицина. Зокрема, на ремонт покрівлі останньої у бюджеті заклали 1,9 мільйонів гривень. Проте видатки за цією статтею можуть зазнати змін, адже у комунальній власності міської ради тепер буде ще один заклад охорони здоров’я — Центральна районна лікарня. Її місто «взяло під своє крило» на сесії, проведеній перед Новий роком.

Трійка лідерів

На третьому місці за видатками — державне управління. На цю сферу планують витратити 27,7 мільйонів гривень. Із цієї статті фінансуються виконавчий комітет та чотири управління міської ради. Із цієї суми 25 мільйонів підуть на заробітну плату працівників міської ради.

За крок до першого місця опинилася стаття бюджету під назвою «Економічна діяльність». На це заклали 33,6 мільйонів гривень. Сюди входять зокрема виготовлення проектів землеустрою, інвентарних справ, проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, членські внески до асоціації міст України, утримання доріг. На останній пункт в бюджеті заклали всього 4 мільйони гривень. Тоді як минулого року планували витратити на дороги аж 10,7 мільйонів.

Найбільше коштів із статті «Економічна діяльність» виділили на програму «Питна вода» — це 28,6 мільйонів. Ще 50 тисяч заклали на виготовлення проектної документації для реконструкції площі. Тож, можливо ми таки дочекаємося упорядкування центральної площі у найближчому майбутньому.

Бюджетним рекордсменом цьогоріч є освіта. На цю галузь планують витратити майже 200 мільйонів гривень. Щоправда, це з урахуванням субвенцій, які складають половину цієї суми. Із цих коштів будуть фінансуватися заклади освіти. Зокрема школи, яких стало вдвічі більше: минулого року за кошти міського бюджету утримувалися 6 шкіл, а цьогоріч їх буде вже 14.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up