Бюджет Козятинської громади — таємниця за сімома замками

Бюджет Козятинської громади — таємниця за сімома замками
Фото зі сторінки Козятинської міської територіальної громади у Фейсбук
  • Традиційно на початку року ми аналізуємо наш бюджет, та цьогоріч публікація опинилася під загрозою зриву.
  • Коли ми звернулися до міської ради з проханням надати відповідні документи, отримали не всю інформацію. Та нам вдалося знайти необхідні дані.
  • Тож розповідаємо, на що спрямують наші податки цьогоріч

За півтора тижні до Нового року обранці на 30 черговій сесії міської ради прийняли бюджет територіальної громади на 2023 рік.

«Депутати відповідально поставилися до статей бюджету, попередньо детально вивчили усі деталі та результативно пропрацювали їх на засіданнях депутатських комісій, що передували сесії, тому активно обговорювали та сперечалися з приводу окремих пунктів. В результаті — прийняли головний фінансовий документ 2023 року для Козятинської громади», — написали на сайті міської ради.

Попередні роки інформація про бюджет була у відкритому доступі, адже всі без винятку рішення сесій публікували на офіційному сайті Козятинської міської ради. Втім, починаючи з квітня 2022 року, публікують виключно результати голосування, натомість рішення, які приймають депутати, не оприлюднюють.

Відео дня

Щоб отримати інформацію про скарбницю територіальної громади на 2023 рік, ми подали запит на ім’я козятинського міського голови. Попросили надати копію рішення про бюджет разом із додатками. Саме у додатках та пояснювальній записці до бюджету міститься та інформація, яка нас найбільше цікавить, адже у цих документах розписано, скільки коштів мають спрямувати на кожну галузь. Втім у відповідь на інформаційний запит ми отримали лиш копію рішення, де вказано загальний обсяг нашої скарбниці, яку суму коштів передадуть нам з обласного бюджету, а скільки грошей маємо віддати ми до державної казни. Натомість додатків та пояснювальної записки не надали.

У Відділі з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю нам пояснили, що міський голова дала вказівку надати лише копію рішення про бюджет, без додатків. Проте завдяки власним джерелам нам вдалося отримати додатки та пояснювальну записку до бюджету, які готували до сесії.

Додамо, що у Вінниці подібної проблеми не було — тамтешня міська рада оприлюднила проєкт бюджету на офіційному сайті і навіть проводила громадські слухання, на яких обговорювали майбутній кошторис Вінницької територіальної громади на 2023 рік.

Скільки доведеться віддати

Тепер перейдімо до головного питання — яким буде бюджет Козятинської міської територіальної громади у 2023 році. Його прийняли в обсязі 284,1 мільйона гривень. Цьогоріч наша скрабниця буде дещо більшою, ніж торік, адже минулорічний бюджет приймали в обсязі 262 мільйони гривень.

Із обласного бюджету до нашої скарбниці спрямують 65,1 тисячі гривень. Ці кошти спрямують на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, компенсаційні виплати особам з інвалідністю на пальне, ремонт, техобслуговування автотранспорту та транспортне обслуговування, а також встановлення телефонів особам з інвалідністю І та ІІ групи.

Натомість ми зі своєї скарбниці маємо передати до державної казни 10,9 мільйона гривень.

Куди піде найменше

Тепер подивимося, як ці фінанси мають розподілити. Позаяк ми користувалися додатками до проєкту рішення, можемо навести лише приблизні цифри, адже на сесії депутати могли вносити корективи у різні статті бюджету.

Найменше коштів виділили на «Іншу діяльність» — орієнтовно 5 мільйонів гривень. Левова частка від цієї суми — це резервний фонд (приблизно 4,2 мільйона). Решту спрямують на утримання міського радіо «Погляд», а також на заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха, заходи із захисту від підтоплення і затоплення територій громади, а також екологічний податок.

Передостаннє місце — спорт. На цю галузь передбачили орієнтовно трохи менше 6 мільйонів гривень. Із цієї статті фінансується дитячо-юнацька спортивна школа, басейн та стадіон, тож левову частку коштів спрямують на оплату праці працівників цих закладів.

Скільки виділять на заходи

На культуру передбачили орієнтовно 9,5 мільйона гривень. Із цієї статті бюджету фінансуються заклади культури (музей історії міста Козятин, будинки культури та бібліотеки у Козятині та селах), відділ централізованого бухгалтерського обліку, утримання громадської вбиральні, а також проведення заходів.

Найбільше коштів спрямують на зарплату працівників закладів культури. Ще частина піде на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Натомість на проведення заходів передбачили орієнтовно 100 тисяч гривень. Сума невелика і це не дивно, адже повномасштабна війна триває.

Підтримка ОСББ

На житлово-комунальне господарство заклали до бюджету орієнтовно 20 мільйонів гривень. Левова частка цих коштів піде на благоустрій (прибирання вулиць, стерилізація безпритульних тварин, ремонт та утримання мереж зовнішнього освітлення, обрізка і видалення дерев, косіння трави, утримання парку і кладовища). Решта піде на утримання сміттє-сортувальної лінії та каналізаційно-насосної станції, а також на виплату одноразової допомоги ОСББ.

На медицину до скарбниці заклали орієнтовно 24 мільйони гривень. Із цієї статті бюджету фінансується два заклади — Козятинська центральна районна лікарня, а також Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги.

Левову частку коштів спрямують саме на лікарню. Найбільше із цієї суми піде на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, ще орієнтовно 5,4 мільйона мають спрямувати на реконструкцію відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Решта грошей піде на міську «первинку».

Пільги і допомога

На газуль «Соціальний захист та соціальне забезпечення» передбачили орієнтовно 26 мільйонів гривень. Більше половини цих коштів спрямують на оплату праці осіб, які працюють у закладах, що надають соціальні послуги громадянам.

Також із цієї статті бюджету фінансуються різні пільги та компенсаційні виплати, матеріальна допомога. Передбачені також кошти на фінансову підтримку громадських організацій ветеранів і осіб з інвалідністю, діяльність яких має соціальне спрямування і на «Програму підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей та сімей загиблих учасників АТО/ООС».

Скільки піде на зарплати чиновникам

А ми дійшли до трійки лідерів. Відкриває її галузь «Економічна діяльність». На неї спрямують орієнтовно трохи більше 28 мільйонів гривень. Левову частку із цієї суми передбачили на будівництво водогонів у Козятині, Сигналі та Іванківцях. Орієнтовно 5 мільйонів спрямують на поточний ремонт доріг.

На другому місці — «Державне управління». Із цієї статті бюджету фінансується виконком, а також відділи та управління Козятинської міської ради. На цю галузь спрямують орієнтовно 39 мільйонів гривень. Більшість із цих коштів піде на заробітну плату працівників міської ради, найбільша частина — саме на виконком.

Лідер незмінний

На першому місці «Освіта». Традиційно саме на цю галузь до бюджету закладають найбільше коштів і цей рік — не виключення. У 2023 році на освіту спрямують орієнтовно трохи більше 120 мільйонів гривень, а це майже половина нашої скарбниці.

Із цієї статті фінансуються усі ліцеї, гімназії та дитячі садки у Козятині та селах громади, а також Центр дитячої та юнацької творчості, Дитяча музична школа, центр професійного розвитку педагогічних працівників, централізована бухгалтерія, логопедичний пункт, господарська група, інклюзивно-ресурсний центр та сервісний центр. Найбільше коштів спрямують на оплату праці працівників освітньої галузі. Далі за витратами — комунальні послуги та енергоносії, за тим — продукти харчування. Передбачені також кошти на виплату стипендій творчо обдарованим дітям.

 

Читайте також:

Чому деяким людям не дали субсидію за грудень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (11)
  • Загоруйко Володимир

    Шкода наше місто, мабуть на це ми заслуговуємо
  • Загоруйко Володимир

    Це так смішно, як би не було так сумно
  • Загоруйко Володимир

    Підкажіть будь ласка на яких хвилях слухають козятинський погляд,хочу дуже послухати?
  • Galina Galina

    Наш бюджет написаний на фейсах цих двох красунь

    Bew Qurnix reply Galina Galina

    *пейсах

keyboard_arrow_up