Бюджет Козятинської ОТГ-2022: куди спрямують наші податки?

Бюджет Козятинської ОТГ-2022: куди спрямують наші податки?
  • На останній у попередньому році сесії міська рада прийняла бюджет громади на 2022 рік.
  • Під час розгляду питання розгорнулася ціла дискусія і зовсім не через цифри.
  • Як розподілять кошти з міської скарбниці, скільки доріг планують капітально відремонтувати і на яку статтю видатків заклали всього 4 гривні?
  • Розповідаємо про бюджет простими словами

Почнемо з того, як бюджет приймали. Його розглядали у другій половині пленарного засідання, яке відбулося 24 грудня. У депутата Олексія Каратєєва виникло питання стосовно пункту №10 проекту рішення, де вказано, що начальнику фінансового управління дозволено класти тимчасово вільні бюджетні кошти на депозит за погодженням з бюджетною комісією.

— Цей пункт прямо суперечить статті 16 Бюджетного кодексу, де дозвіл на розміщення коштів дає відповідна місцева рада, а не комісія, суперечить постанові Кабінету міністрів №6 від 12.01.11, де умовою розміщення коштів на депозитах є рішення відповідної ради, — сказав Каратєєв.

— Зараз буде рішення ради, — відповів на це Павло Холковський, начальник фінансового управління.

Відео дня

— Ми ж голосуємо за це, — додала міський голова Тетяна Єрмолаєва.

— Почекайте, — продовжив Каратєєв. — А також заперечує пункту 27 статті 26 закону України «Про місцеве самоврядування», де передача коштів з місцевого бюджету здійснюється виключно сесією міської ради. У поточному році в період з лютого по липень було розміщено 24,6 мільйона гривень на депозитах. На підставі чого і за чиїм погодженням це було зроблено?

— Я дякую вам за запитання, — відповів Холковський. — Протягом року ви чотири рази зверталися з письмовими запитами до фінансового управління, щоб ми вам надали відповідь, на підставі чого. Ми вам чотири рази доповідали — на підставі рішення сесії №68 від 24.12 2020 року. Точно так само в пункті 10 рішення сесії, всі проголосували, депутатська комісія проголосувала і надала право начальнику фінансового управління класти гроші на депозит. Точно так само як і в 2020 році, коли ви були головою бюджетної комісії і ми спільно з вами клали гроші на депозит.

Після цих слів частина депутатів почала аплодувати. Розгорнулася дискусія з приводу того, чи треба міняти пункт 10 і які у ради повноваження. Олексій Каратєєв запропонував у пункті №10 прописати, що тимчасово вільні кошти розміщуються на депозиті за рішенням сесії, але пропозицію не підтримали. Тож за бюджет проголосували у тому варіанті, який був у проекті рішення.

Менше чи більше?

Тепер перейдімо до цифр. Депутати затвердили бюджет у розмірі трохи більше 262 мільйонів гривень. Це без врахування коштів, які нам дадуть з державного та інших бюджетів. Про них ми розкажемо трохи згодом.

Загалом нинішній бюджет на цілих два десятки мільйонів більший, ніж торішній. І це гарна новина. Але є одне але. Існує ціла низка чинників, через які поповнення нашої скарбниці може зменшитися. І мова йде не лише про коронавірус, який негативно впливає на економіку. Як зазначено у пояснювальній записці, одним із бюджетних ризиків є те, що «Укрзалізниця» перебуває на межі дефолту. За приблизними підрахунками, цьогоріч збитки компанії можуть скласти мільярд гривень, а то й більше. І це погана новина №1 для Козятина, адже більшість козятинчан працюють саме на залізниці.

Крім того, «Укрзалізниця» останні декілька років віддає громадам зі свого балансу нерухоме майно. Це, у свою чергу, призводить до того, що в нашу скарбницю надходитиме менше податків, а саме вони — основне джерело наповнення бюджету.

Ще один чинник, через який бюджет може «схуднути» — тенденція до зменшення кількості працівників. Мабуть усі пам’ятають, що наприкінці минулого року півтори сотні працівників лікарні потрапили під скорочення і опинилися на вулиці. Так от, через це у 2022 році наш бюджет недоотримає цілих 1,8 мільйона гривень, адже із зароблених грошей нині скорочених працівників вираховували податок на доходи фізичних осіб, який наповнював міську скарбницю.

Від нашого столу вашому

Як і в попередні роки, цьогоріч наша скарбниця отримає субвенцію. Це — кошти, які нам дадуть з інших бюджетів — державного та місцевих. Цього року ми отримаємо субвенцій на суму 101,1 мільйона гривень. Переважну більшість цих грошей спрямують на освіту.

Але дечим доведеться поділитися. У бюджеті є таке поняття як реверсна дотація. Це ті кошти, які спрямовуються з місцевих бюджетів до державної казни. У нас заберуть 22,8 мільйона гривень - саме такий обсяг реверсної дотації заклали до бюджету. Торік цифра була майже на п’ять мільйонів більшою. Тож цього року з нашої скарбниці в державну віддамо трохи менше. І це — гарна новина №2.

Скільки піде на концертні виступи?

Переходимо до найцікавішого — як розподілили кошти. Почнемо з тих статей бюджету, на які виділили найменше грошей. На останньому місці — «Інша діяльність». На неї заклали трохи більше 1 мільйона гривень. Ці кошти спрямують на попередження і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, заходи із захисту від підтоплення громади, а ще утримання радіо «Погляд», на що планують витратити 315 тисяч гривень, і резервний фонд, на який передбачили 658 тисяч.

На спорт передбачили 6 мільйонів гривень. Із цієї статті бюджету фінансуються стадіон «Локомотив», дитячо-юнацька спортивна школа і басейн, де загалом 30,5 штатних одиниці, тож більша частина цих коштів піде на заробітну плату. А 390 тисяч із цієї суми планують витратити на проведення навчально-тренувальних зборів і змагань.

На черзі культура. На цю галузь заклали до бюджету 8,3 мільйона гривень. Із цієї статті фінансується музей, централізована бухгалтерія, туалет, дев’ять клубів і шість  бібліотек і тут більшість коштів також піде на оплату праці. Але частина грошей передбачена також і на культурні заходи. Зокрема, у 2022 році планують придбати квітів до державних, професійний і загальноміських заходів, свят та пам’ятних дат майже на 50 тисяч гривень. На таку ж суму планують закупити сувенірів і подарунків. А ось на мистецькі послуги до Дня міста, днів села, професійних і державних свят передбачено 45,1 тисячі гривень.

Ремонтуватимуть котельні

Рухаємося далі. На черзі житлово-комунальне господарство. На цю галузь планують виділити 13,6 мільйона гривень. Зокрема, трохи більше, ніж пів мільйона спрямують на одноразову допомогу ОСББ, 3 мільйони — на прибирання вулиць, 1 мільйон — на утримання доріг взимку, по 150 тисяч на утримання кладовища і парку, ще 3 мільйони на капітальний ремонт котелень. А де ж кошти на ремонт доріг, вуличного освітлення — запитаєте ви. Про це трохи згодом, бо то — інша стаття бюджету.

Наступна сходинка за медициною. На цю галузь заклали 16,8 мільйона. Більша частина цих коштів піде на енергоносії для Центральної районної лікарні (13,5 мільйона), решта — на сімейну медицину.

На черзі соцзахист і соціальне забезпечення. На цю статтю заклали 17,6 мільйона гривень. Ці кошти спрямують на різноманітні пільги, оздоровлення дітей, програми соціальної сфери. Левова частка грошей, а саме 11 мільйонів піде на забезпечення соціальними послугами громадян, які не здатні до самообслуговування через похилий вік, хвороби чи інвалідність. Прогнозують, що таких цьогоріч буде 2,3 тисячі осіб. Більшість коштів піде на оплату праці людей, які за ними доглядатимуть. На компенсацію за пільговий проїзд залізницею планують витратити 1,1 мільйона гривень. А на фінансову підтримку громадських організацій, які мають соціальне спрямування, передбачили кошти у розмірі 100 тисяч гривень. Майже половину цієї суми планують спрямувати на міську раду ветеранів.

На дороги втричі більше

А ми підійшли до трійки лідерів. Відкриває її стаття «Економічна діяльність», на яку заклали 31,9 мільйона гривень. Із цих коштів рівно 1 мільйон планують спрямувати на будівництво каналізаційно-насосної станції, 1,3 мільйона — на будівництво мереж зовнішнього освітлення. Як і торік, до цієї статті видатків потрапила реконструкція площі. Втім, якщо в минулому бюджеті на це передбачили всього 50 тисяч, то цього разу цифра в рази більша і становить 5 мільйонів. Ще 10,7 мільйона планується витратити на будівництво мереж водопостачання. А тепер найцікавіше — дороги. На них заклали 13,4 мільйона гривень. Торік було втричі менше. Очевидно цьогоріч планують провести капремонт чотирьох вулиць у центрі міста — Героїв Майдану, Незалежності, Грушевського і Винниченка. На це заклали до бюджету 11,1 мільйона. Решту коштів спрямують на «ямковий» ремонт автошляхів.

На другому місці — державне управління. На цю галузь заклали 36,3 мільйона гривень. Торік було майже на 10 мільйонів менше. Із цієї статті бюджету фінансується виконком, п’ять управлінь та один відділ міської ради, тож переважну більшість із тих 36 мільйонів спрямують на зарплати. Найбільше піде на оплату праці для виконкому — цілих 20,8 мільйона гривень. Ще 4 гривні передбачили на оренду приміщення для управління соціальної політики. І це — найменша цифра серед усіх статей бюджету.

Хто перший?

А ми нарешті дійшли до галузі, на яку виділили найбільше грошей. Як і попереднього року, це — освіта. На неї до бюджету заклали цілих 208,2 мільйона гривень. Це разом із тими коштами, які нам дадуть із державного та інших місцевих бюджетів. Більшість цієї суми (175,5 мільйона) піде на зарплату працівникам садочків, шкіл, Центру дитячої та юнацької творчості (в народі Будинок піонерів), музичної школи, логопедичного пункту, центру професійного розвитку педагогічних працівників, централізованої бухгалтерії, господарської групи, інклюзивно-ресурсного і сервісного центрів. Загалом у всіх цих закладах трохи більше тисячі штатних одиниць.

На школи спрямують 48,2 мільйона гривень, а на садочки — 35,7 мільйона. Ще 135 тисяч гривень передбачено на стипендії обдарованим дітям.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up