Дині по 60, качан по 30 і тюк соломи —450: що по чому на ринку?

Дині по 60, качан по 30 і тюк соломи —450: що по чому на ринку?

 Огляд цін. Вже півліта пройшло, минає ягідний сезон, мають дешевшати овочі. Але цього року все не так, як було раніше. Помідори тримаються у ціні, а за буряк, який традиційно в цю пору коштував кілька гривень, зараз треба віддати більше сорока. До вашої уваги традиційний огляд цін

Цього разу ми цікавилися цінами на «хитрому базарчику» і на ПРБ. У АТБ практично немає сезонних ягід. Кинулось у вічі, що на гривню дешевша цибуля і майже на 10 дешевша в АТБ морква. На «кругу» базару, який був, практично вже немає. Ще окремі продавці м’ясної продукції, якось вкрадаються за будівлю старого училища.

— Але це не торгівля, коли ти розклався, а тобі майже ввічливо кажуть: збирайтеся, торгівля тут заборонена, — кажуть вони. В кожному мікрорайоні для зручності людей повинен бути свій окремий базарчик, де влада може заробляти гроші в бюджет, якщо такі базарчики облаштує і узаконить.

Відео дня

На вулиці Василя Земляка у вівторок, 27-го липня, в центрі уваги покупців були не малина, вишня чи смородина, а дині по 60 гривень за кіло і кукурудза по 30 гривень за качан. 

Малину і смородину продавали на банки і на кілограми. Літрова банка цього вітамінного продукту тягнула на 30-40 гривень. Хто продавав ягоду на вагу, то виставив ціну 60 гривень за кілограм. Чорниці — 120 гривень, лохина від 140 до 180 за кілограм.  Вишні і шовковицю продавали літровими банками по 20-25 гривень.

Щодо фруктів, то  слива — 50 гривень, персик від 50 до 75, мандарини — 80-90 гривень за кілограм.

Огірки вже з’явилися у місцевих власників земельних ділянок, тому вони стрімко впали в ціні. У вівторок, 27 липня, їх продавали від 20 гривень за салатний до 35 (ті, що на закрутку.) Помідори ще в ціні. Рожеві — 75, червоні — від 55 до 45 гривень за кілограм, кабачки — 20, баклажани — 40.

Стабілізувалися в ціні продукти борщового набору — червоний буряк за ціною  порівнявся з помідорами. Його продавали від 45 до 50 гривень за кілограм. Морква — 40, цибуля — 30 гривень. Капуста протягом всього сезону то додає, то втрачала в ціні — від 40 до 65 гривень. У вівторок її продавали від 35 до 40 гривень за кілограм.

Кавуни більш як за місяць скинули в ціні 5 гривень. В перший раз, коли ми їх побачили, вони коштували 33 гривні за кіло, у вівторок на ціннику було 28. До речі, нам з цього приводу розповіли випадок, який стався в одній торговельній точці нашого міста. Жінка молодих років замовила кавун вагою близько 7 кг. Щоб покупчині кавун було зручно нести, його помістили в пакет та, як іноді буває, він не витримав ваги. Кавун випав з пакета, дав тріщину, свідки цього не побачили соковитої червоної серцевини. На землю полилася сірого кольору вода. Можна уявити діалог між жінками покупцем і продавчинею, які розуміють, що вони втратили  

Крупи стабільно дорогі. На хитрому базарчику за гречку правили 98 гривень. Рис і булгур по 50, пшоно — 22 гривні за кілограм.

Ціни на свинину і яловичину трохи опустилися. Кілограм гарного сала — 130-140 гривень, за філейну частину правили 150. Передня і задня частина на 10-20 гривень дешевше.   

З риби карась і 300-грамовий короп — 50 гривень за кілограм. Невеличкі судаки — 80.

 Незважаючи на те, що молочна продукція в країні додала в ціні, на продукцію від своїх корівок молочниці цін ще не піднімають, хоча вони вже не такі оптимістичні, як минулого разу. 

— На осінь є два варіанти. Перший — це підняти ціни, тому що для годівлі самої скотини у всьому ціни підняли. Тюк соломи, який коштував 150 гривень, тепер коштує 450. Сухий жом тепер —150 гривень мішок. Сіно заготовили тільки з першого укосу. Другого укосу не було, а на третій розраховувати не варто, —  кажуть продавчині молочки. — Другий варіант — це вже вихід із безвиході, коли корови йдуть на убій. Продавати молочку за цінами довоєнного періоду, то вже буде працювати собі у збиток. 

Півторачка молока коштує 30 гривень. Сепараторна сметана 85-90 гривень за півлітра. Сир коров’ячий 100-120 гривень за кілограм. Масло домашнє — 300 гривень за кілограм. У магазинах масло упаковка 200 грамів  —  58-72 гривні.

►На базарчику на ПРБ було тільки двоє продавчинь. У них ціни були такими ж, як на вулиці Василя Земляка

Ціна яєць за неповний місяць додала гривню — 26 гривень за десяток, за яйця від домашньої курки правлять — 35, віддають по 30 гривень за десяток. 

М’ясо птиці на «хитрому» базарчику: філе курки від 110 до 129 гривень за кілограм.

Як на початку місяця спостерігається пожвавлення покупців біля ємностей з курчатами. Одні птахолюби вагаються, чи не пізно курчат купувати.

— Ще добрих 2 місяці літа є — заспокоюють птахолюбів продавчині. — Курчата виростають за три місяці, — кажуть вони. — На Різдво у вас будуть і яйця, і м’ясо. 

Читайте також:

Марку «Доброго вечора, ми з України» можна купити в Козятині

«Датчани всі посміхаються і там є чому радіти». Як козятинчанки живуть у Данії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    ❗Як каже моя знайома :
    як рашисти не вб'ють,
    то свої доконають .😏

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Тетяна Костюк-Канєвська

    Коля Мадай
    ❗Ціни непомірні. По всій Україні .
    Люди вигадують, викручуються хто як може .😔

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Тетяна Костюк-Канєвська

    Козятин Вело
    ❗😏 Так і є .
    В даному виразі  ,,свої "-- це всі , які ніяк не нажеруться.

    Коля Мадай reply Тетяна Костюк-Канєвська

    Тетяна Костюк-Канєвська Ціни такі самі,як у вас,помідори навіть пішли догори 40-50 кг.але на ринку треба шукати,бо там хто як може здерти.А в АТБ і Сільпо ше дороще !

    Козятин Вело reply Тетяна Костюк-Канєвська

    Тетяна Костюк-Канєвська в залежності від того хто для вас свої. Ті хто біля корита?

keyboard_arrow_up