Готуйте гаманці: пора збирати дітей до школи

Готуйте гаманці: пора збирати дітей до школи
  • Через два тижні перше вересня і для батьків знову почнеться дев’ятимісячний марафон під гаслом: «Зроби з дитиною уроки, якщо зможеш».
  • Та спершу чекає не менш важлива місія — придбати все необхідне, що знадобиться.
  • Починаючи від ручок і закінчуючи ранцями.
  • Ми поцікавилися, які ціни у нашому місті на товари для школярів і порівняли, наскільки за два роки подорожчали канцелярія та одяг

Перша половина серпня позаду і до початку нового навчального року вже пішов зворотний відлік. Відтак чимало батьків уже купують необхідне до школи заздалегідь. Хто одразу все, а хто — невеликими партіями. А от чи кусаються ціни на приладдя й одяг для школярів? Аби це перевірити, йдемо на ринок. Підходимо до точки продажу канцтоварів. Тут, окрім продавчині Людмили і її колеги з іншої торговельної точки, — нікого.

— У мене немає покупців, всі йдуть в магазин, бо він працює до восьмої години, — бідкається Людмила.

Йдемо до магазину з канцелярією. Поруч з ним просто на вулиці на розкладці продають канцтовари, а на паркані розвішані рюкзаки. Продавчиня привітно посміхається і допомагає підібрати канцелярію жінці. Вона наразі — єдиний покупець.

Відео дня

У самому магазині люду трохи є, але також негусто, черга, як у радянські часи за ковбасою по два рублі — не стоїть. Можливо тому, що час до першого вересня ще є. А можливо й тому, що у людей грошей не так багато. 

Мама з дочкою стоять у відділі зі щоденниками, дівчинка обирає собі той, який найбільше припав до душі. Потім рухаються до каси, де продають ручки, стругачки й гумки.

У магазинах канцелярії, як і на ринку, можна знайти усе необхідне: зошити, обкладинки, ручки та рюкзаки на різний смак. А ще контурні карти з атласами можна знайти тільки тут, на ринку їх не купиш. Останні, до речі, досить не дешеве задоволення, коштують близько 50 гривень. Але це вам загрожує лише у тому випадку, якщо ви тато чи мама учнів, у яких вже почалася географія.

Асортимент канцелярії багатий, лише тільки щоденників — кілька десятків. Тут є простіші й дешевші варіанти з твердою обкладинкою, і з вишуканими обкладинками у м’яких палітурках, більше схожі не на шкільні щоденники, а на датовані планери. Коштують вони, звісно, вдвічі дорожче, ніж звичайні. 

Аналогічна ситуація з ручками. Є зі звичайним оформленням за скромнішу ціну, але знайдуться і ручки-антистрес, вартість яких значно вища.

Враховуючи козятинські ціни, за нашими підрахунками, лише на саму канцелярію треба буде витратити в середньому 1540-1604 гривні. У цей перелік входять набір зошитів на перше півріччя для всіх предметів, речі, необхідні для уроку мистецтва: фарби, альбом для малювання, картон, клей тощо. А також щоденник, пенал, лінійка, коректор, простий олівець, гумка, ручка і портфель. Але сюди ми не додали вартість обкладинок на зошити. Якщо братимете і їх, то приплюсуйте до вищезгаданої суми ще 338 гривень.

Найдорожчим у нашому списку, без сумніву, виявився той аксесуар, куди уся ця канцелярія складається — рюкзак. Ранець в середньому коштує 650-750 гривень. Є, звісно, і дешевші, і дорожчі варіанти. До речі, рюкзаки за останні два роки не надто подорожчали.

А от на пенали ціна злетіла. Якщо два роки тому їх середня вартість складала 40 гривень, то зараз доведеться викласти 155. І це ще не межа, ми бачили пенали навіть за 300 гривень.

Дещо подорожчали фломастери, фарби, стругачки й обкладинки на книжки. А такі товари як ножиці, тека для праці, гумка та зошити на 12 аркушів цьогоріч коштують так само як і два роки тому.

Але ж канцелярія — це лише частина необхідних товарів, бо є ще й одяг. Ціни на шкільні форми та піджаки ми вирішили не дивиться, оскільки зараз носіння форми у школах не є обов’язковим. Тому подивилися лише, скільки коштують спортивне взуття і спортивний костюм, необхідні для уроків фізкультури.

Кросівки на дітей і підлітків коштують в середньому 250-300 гривень. Спортивні костюми можна знайти за 325-409 гривень. Ціни на одяг і взуття ми дивилися на ринку та у дешевих магазинах, де найчастіше купують одяг козятинчани. Додамо, що вартість кросівок і спортивних костюмів за останні два роки не надто змінилася.

У підсумку виходить, що аби зібрати дитину до школи, цьогоріч доведеться викласти, у середньому, 2453-2651 гривню. Звісно, можна знайти й дешевші варіанти. Тоді вкладетеся у меншу суму.

Найдорожчим у нашому переліку виявився рюкзак, адже його ціна вища навіть за вартість спортивного костюма. Тож, якщо у вашої дитини ранець з минулого року у нормальному стані, вам пощастило.

 

Читайте також:

Сезон консервації в розпалі, а ціни на ринку кусаються. Рекордними стали олія та цукор

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Сиваківський

    В Козятині в принципі речі до школи в порівнянні, мені здались не дорогими.
    Вибір був також і шкільного приладдя.

    Сергій Сиваківський reply Сергій Сиваківський

    Олег Чернодуб Нуу, все вірно, але хто ж не пускає)?
    Мій  колишній колега знайшов нову роботу за два дні. Грамотно складене резюме, фото +досвід і от працює.
    Так, в Києві те що заробив мінус аренда житло, проїзд, харчування і вийде не так вже набагато більше ніж на УЗ, але зате без долбоє....му.

    Сергій Сиваківський reply Сергій Сиваківський

    Валерій Сиваківський Мені наприклад просто ніколи їздити по Києву і шукати. Везти в Київ дитину спеціально, а так прийшов і скупився

    Валерій Сиваківський reply Сергій Сиваківський

    Сергій Сиваківський Привіт, не погоджуюсь з тобою, в Києві, якщо знати де, то набагато дешевше можна вдіяти дитину ну і себе)

    Олег Чернодуб reply Сергій Сиваківський

    Сергій Сиваківський так якщо працюєш за кордоном і заробляєш в доларах чи кронах чи злотих то да дійсно ціни ще не такі здорові в Козятині! 😉 🎉 😜
  • Meni Mamont

    Незнаю де ви знайшли такі кросівки, бо на ринку у нас на підлітка 350-480-520 кросівки.
  • Альона Маковіцька

    Ще не врахували спец зошити на кожен предмет
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    Батьки відповідально збирають дітей до "школи" а чи в замін дає "школа" ті знання які конче потрібні дітям, чи просто виховує звичайних споживачів, і рабів системи?

keyboard_arrow_up