Кредит на майже 14 мільйонів візьме Козятин на ремонт вуличного освітлення

Кредит на майже 14 мільйонів візьме Козятин на ремонт вуличного освітлення
Фото з архівів газети
  • У п’ятницю, 10 грудня відбулася позачергова сесія Козятинської міської ради.
  • Вже вдруге за цей місяць депутати зібралися на засідання.
  • Цього разу приводом для проведення сесії став кредит від міжнародної організації НЕФКО, який Козятинська громада використає для модернізації мережі вуличного освітлення.
  • Детальніше про це у нашій публікації

Три місяці тому ми вже повідомляли, що Козятин потрапив до переліку громад, які можуть отримати кошти від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Міська рада направила на НЕФКО проект капітального ремонту існуючої мережі вуличного освітлення. Його відібрали для співфінансування. Як відомо з презентації, у рамках проекту планують встановити систему диспетчеризації освітлення і замінити лампочки на світлодіодні, а також замінити кронштейни, дроти, щитові й аварійні стовпи. Частину коштів міська громада отримає як грант, ще частину виплатить самостійно, на решту НЕФКО дасть кредит.

У вересні депутати розглядали пропозицію від НЕФКО на надання кредиту. Днями від Міністерства фінансів надійшов лист про погодження на кредит. Тож у п’ятницю, 10 грудня скликали позачергову сесію, на якій розглядали проект рішення про здійснення місцевого запозичення, простіше кажучи, взяття кредиту на 13,8 мільйонів гривень, адже кредитну угоду міська рада хоче підписати до кінця 2021 року, щоб вже у березні наступного року почати роботи. Додамо, що попередня пропозиція, яку розглядали у вересні, була на два мільйони більшою.

Під час обговорення депутат Олександр Пузир зауважив, що коли розглядали погодження пропозиції НЕФКО на надання кредиту три місяці тому, Євгеній Малащук з фракції «Слуга народу» просив оприлюднити план, у якому детально прописано, на що спрямують кошти — на яких вулицях замінять світильники і черговість вулиць. На що міський голова Тетяна Єрмолаєва відповіла, що черговість вулиць не грає великої ролі, сам проект є і з ним можна ознайомитись в управлінні житлово-комунального господарства.

Відео дня

— Це не тільки нам, — сказав Олександр Пузир. — Ви оприлюдніть його.

— Мені здається, ми оприлюднювали на сайті, — відповіла Тетяна Єрмолаєва.

— Повуличного плану немає, технічного завдання немає, плану ніякого немає, — заперечив Пузир.

— На той час, як мені пояснили, то були попередні розрахунки, не точні, а потім вже з’явився проект, який не був оприлюднений, — включився в обговорення депутат Євгеній Малащук.

— Якщо можна, я два слова додам, — сказав начальник фінансового управління Павло Холковський. — Цих три рішення, які стосуються здійснення місцевого запозичення, здійснення гранту — це ті рішення, які дають нам можливість зараз тільки відкрити в казначействі рахунок, відправити в Гельсінкі ці рішення і ми отримуємо звідти кредитну угоду. В тій кредитній угоді будуть зафіксовані так само ваші зауваження. На кредитну угоду ми планували знову зібрати позачергову сесію і затвердити її. І разом з додатками там буде стояти перелік вулиць, які проходять заміну. А на сьогоднішній день ми маємо на руках проект, який знову ж таки був направлений в Гельсінкі, по якому кредитори розглядали це все і на основі цього давали нам кошти. Ми підходимо вже до завершального етапу.

— Я розумію, куди ми рухаємося, як ми рухаємося, в якому форматі і бачу тільки одну цифру — 13 мільйонів 898 тисяч запозичень, — сказав Малащук. — Це те, що в першому рішенні. Всі члени комісії ЖКГ минулого разу два місяці тому про це говорили, що ми хочемо конкретність. Скільки це буде ліхтарів, яка протяжність ліній, скільки вулиць? Ми цього по сьогоднішній день не бачили, не затверджували, не виносили. Ми маємо неясність з даного питання і так само весь депутатський корпус.

— Проект точно не затверджується сесією міської ради, — зауважила міський голова. — Він проходить експертизу, але точно на сесію проекти не виносяться. Якщо ви хочете ознайомитись з проектом, він є в ЖКГ. Якщо треба висвітлити, ми його виствітлимо на сайті міської ради або управління ЖКГ на своєму сайті.

Рішення про здійснення місцевого запозичення підтримали 17 обранців. Троє депутатів із фракції «Слуга народу» утрималися.

Відповідно до розрахунків, після підписання договору кредит на 13,8 мільйонів гривень нам дадуть на 5 років під 3 % річних. Кошти виплатять у три транші. Відтак за весь цей період нам доведеться заплатити додатково орієнтовно ще 1 мільйон гривень на погашення відсотків.

Окрім кредиту, НЕФКО дає нашій громаді грант у розмірі до 53,9 тисяч євро. За курсом Національного банку України на 10 грудня це приблизно 1,6 мільйонів гривень. За рішення про залучення грантових коштів для фінансування проекту з капремонту вуличного освітлення депутати також проголосували на цій сесії.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Читач22

    Дорогу вже зробили і навіть поремонтували. Залишилось "освоїти" кредитні гроші " на освітлення вулиць" і можна тікати.
  • Віктор Сажинець

    Це схема щоб красти гроші громади. Наякий болт нам треба міняти освітлення коли воно нове.
  • Кіпоренко Олександр

    Жахи міста.
  • Саня Данилов

    Освітлити дороги де вже є освітлення.......??????!

keyboard_arrow_up