Куди в Козятині подіти пластик, макулатуру і скло

Куди  в Козятині подіти пластик, макулатуру і скло
  • Сортувати відходи вже давно стало трендом.

  • Ще кілька років тому у місті поставили окремі контейнери для збору пластику, а у 2020-му і для паперової фракції, та часом вони бувають переповнені.

  • Куди ще можна збути ці відходи і скільки це коштує?

Раніше у школах міста була практика здавати макулатуру. Наприкінці навчального року кожен школяр мав принести 10 кілограмів. Від цього вже давно відмовилися, але у Козятині є місця, куди можна збути переробні відходи, окрім як викинути у спеціальні контейнери.

Один із пунктів прийому вторинної сировини розташований біля м’ясокомбінату, на повороті до колишньої вечірньої школи. Це — приміщення заготконтори. Тут можна здавати папір, скло і ПЕТ-пляшки, простішими словами, звичайні пластикові пляшки з-під води чи пива.

Відео дня

— Ми приймаємо тільки пластикові пляшки з корками, інших не приймаємо, — розповідає Андрій, працівник пункту прийому вторсировини. — Як трапляються інші, то ми їх у сміття одразу викидаємо, бо то інший вид пластику. А так приймаємо будь-які: білі, зелені, сині, коричневі, з корками, з етикетками. І скло — пляшки, банки, чарки.

— Чи треба мити пластик перед тим, як його здавати? — запитуємо Андрія.

— Ні, мити його не треба, — відповідає чоловік. — Головне, щоб були без води, без землі, щоб порожні були.

Тепер про ціни. Кілограм скла тут коштує 34 копійки, пластикових пляшок — 2 гривні 95 копійок, макулатури — 2 гривні.

— Ще ми поліетилен приймаємо упаковочний. Буває попадається кольоровий і блискучий. За кілограм плівки даємо 2,95 гривні. Ось на вагах їх важимо, — додає Андрій і показує великі терези.

Роботи тут вистачає, тому що вторинну сировину привозять здавати щодня. Переконатися у цьому можна, навіть не заходячи до приміщення. Біля пункту прийому насипані дві великі гірки скляних і пластикових пляшок. У самій будівлі також повно і того, і того.

— З Ружина привозили колись раніше, — продовжує Андрій. — Але в більшості козятинчани, напевне, привозять. Хто ще сюди? Той, хто ближче, на місці.

— Куди його все потім везуть? — запитуємо працівника пункту прийому.

— Я не знаю, десь по Україні розпродують, — відповідає чоловік. — Під’їжджає машина і забирає. Це вже начальство знає.

Ще один пункт прийому вторсировини розташований біля Будівельника. Сюди можна здавати макулатуру, алюмінієві бляшанки і плівку. За кілограм паперових відходів дають 1 гривню 50 копійок, за кілограм плівки — 2 гривні, одна бляшанка коштує 15 копійок.

Що робити з батарейками?

Є ще один вид відходів, який хоч і не піддається вторинній переробці, але його краще не викидати у звичайний смітник. Йдеться про використані батарейки. Вони містять у своєму складі велику кількість важких металів, які забруднюють грунт, воду та повітря і тим самим негативно впливають на наше здоров’я. Коли батарейка потрапляє на сміттєзвалище, її оболонка піддається корозії, в результаті чого виділяються свинець, кадмій, ртуть, нікель та інші речовини. Тому їх необхідно правильно утилізувати.

Замість того, щоб викидати використані батарейки у смітник, краще віднести їх до спеціальних пунктів прийому. Такі є і в Козятині. Використані батарейки приймають у магазинах Watsons, Смайл та АТБ. Там стоять спеціальні контейнери для збору.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up