Купили яйця за космічними цінами за бюджетні гроші?

Купили яйця за космічними цінами за бюджетні гроші?
  • У січні цього року Управління освіти та спорту закупило півтори тисячі яєць за 98 тисяч гривень. Саме такі дані наводить державна система електронних закупівель «Prozorro».
  • Виходить, що одне яйце обійшлося в 65 гривень, тоді як за цю суму можна купити цілий десяток.
  • Як це коментують в освіті?

Пам’ятаєте скандал, який стався наприкінці минулого року із закупівлею продуктів для наших військових? У «Дзеркалі тижня» опублікували статтю про те, що Міністерство оборони начебто замовило послуги з організації харчування для військових частин у шести областях України за завищеними цінами. Журналіст, який проводив дослідження, стверджував, що йому вдалося дістати угоду, яку Міністерство уклало з підрядниками. Відповідно до цієї угоди, Міноборони нібито придбало яйця за ціною в 17 гривень за штуку, тоді як роздрібна ціна у столичних магазинах становила приблизно 7 гривень.

Тепер дивна ситуація довкола цін на яйця дісталася і Козятина. Увагу на це звернув редактор видання «20 хвилин. Вінниця» Вадим Павлов. На своїй сторінці у Фейсбук він написав допис такого змісту:

«Золоті яйця по 65 грн за 1 шт. Козятин і Рахни-Лісові. Глянув, що відбувається в закупівлях через «Прозоро» у Вінницькій області. Звісно ж, після скандалу з яйцями. І о диво. Управління освіти та спорту Козятинської міської ради в січні закуповує 1510 яєць… за 98150 грн. Одне яйце = 65 грн. Рахнівсько-Лісовий ліцей Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області у лютому закуповує 1400 яєць за… 96600 грн. Одне яйце = 69 грн.

Відео дня

Зателефонував у Рахни. Кажуть, що помилились нулем. (По голосу чути, що шоковані). А ось Козятин взагалі вказує номер телефону, який не обслуговується.

Висновки у мене два:

1. Помилились одним нулем.

2. Або гроші вкрали. І авось ніхто не гляне. А якщо гляне, то можна з’їхати на те, що…(див.1 пункт)».

Ми перейшли на сторінку закупівлі, про яку йде мова. У державній системі електронних закупівель «Prozorro» справді вказано, що Управління освіти та спорту Козятинської міської ради придбало у козятинської підприємиці трохи більше півтори тисячі яєць за 98 тисяч гривень. Закупівля датується 19 січня 2023 року. Наприкінці січня вартість курячих яєць у Козятині була в межах 50-65 гривень за десяток інкубаторних та 75 — за десяток домашніх. Тож 65 гривень за штуку — це ціна в десять разів вища навіть від роздрібної, не те що оптової.

Зауважимо, що копії самого договору, укладеного між Управлінням освіти та спорту і підприємицею на закупівлю яєць на «Prozorro» немає, є лише інформація про саму закупівлю. Ми звернулися до Управління освіти та спорту і попросили прокоментувати цю ситуацію.

— На жаль, з боку уповноваженої особи сталася така прикра технічна помилка, — каже Інна Мадей, начальник Управління освіти та спорту Козятинської міської ради. — Підтвердженням закупівлі є не тільки табличка, яка в «Prozorro». Там не правильно вказана кількість яєць. Їх не 1510, а в 10 разів більше, тобто 15100. Це закупівля на рік: 98 150 гривень, ціна яйця 6,5 гривні, загальна кількість товару — 15100 штук. Півтори тисячі яєць не може бути з тієї причини, що середня кількість споживаних яєць на тиждень становить близько 300 штук. Залежно від того, яке меню. Якщо півтори тисячі поділити на 300, це всього-на-всього 5 тижнів, тоді фактично за лютий було б вже використано це все. Це закупівля на дошкільні навчальні заклади. На школи закупівлі проводить не управління освіти, а самі заклади. У них із липня минулого року фінансова автономія.

Ми також хотіли подивитися копію паперового договору, втім, бухгалтера не було на місці, тому сам договір нам не показали, але пообіцяли оприлюднити його у соцмережах. О 8.28 ранку середи, 15 лютого, на фейсбук-сторінці Управління освіти та спорту опублікували пост, де прокоментували цю ситуацію, і прикріпили до допису фотографію однієї сторінки з договору.

 

Там вказано, що управління закупило 15100 штук яєць за 98150 гривень, тобто 6,5 гривні за штуку.

Того ж дня, о 8:58 на сторінці закупівлі у «Prozorro» з’явилося звернення Хмільницької окружної прокуратури стосовно порушення законодавства у сфері електронних закупівель.

«Під час вивчення умов закупівлі встановлено, що управлінням освіти та спорту Козятинської міської ради Вінницької області закуплено яйця за ціною більш, ніж у 10 разів дорожче, ніж у роздрібній торгівлі — по 65 грн. за штуку», — йдеться у зверненні.

Управління освіти та спорту Козятинської міської ради відреагувало та опублікувало на сторінці закупівлі протокол, у якому йдеться про те, що під час проведення процедури закупівлі було виявлено технічну (механічну, формальну) помилку, зазначену при внесенні інформації про обсяги закупівлі: замість кількості 15100 штук внесена кількість 1510 штук.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Кошти на зарплати медикам будуть, а на освіту виділять менше

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Natalka Melnyk

    то все відписки. а яка кількість стоїть в накладній? і чому вони оптом закуповують за роздрібними цінами? я, до прикладу, купую яйця вроздріб в магазині по 55 грн.
  • Геннадий Ткачук

    Нажаль Козятин на теренах області сприймають як місце де може бути що завгодно но тільки не прогресс .Профнепригодна місцева влада і на далі продовжує робити Козятинське ТГ посміховиськом в очах спільноти
  • Selena Benson

    🇺🇦 Українці та вимушенi переселенцi подайте заявку на фінансову підтримку сьогодні разом із ініціативою Uappl.

    Перейдіть до 👉🏼 https://s.uappl.org/144reco1782

    Проекто UAPPL – це платформа пожертвувань, яка допомагає Українцям та вимушеним переселенцям звертатися за фінансовою допомогою безпосередньо до людей з усіх країн.

    На відміну від багатьох інших закладiв, пожертви надходять напряму від iнвестора до особи, яка звертається за допомогою.

  • Читач23

    То є злочин, чи не має злочину?

keyboard_arrow_up