Ліки від грипу є, ще й безкоштовні на перші 2-3 дні. Перевіримо?

Ліки від грипу є, ще й безкоштовні на перші 2-3 дні. Перевіримо?

Хто платить за тест-смужки для визначення грипу і препарати від грипу у дитячих лікарнях?

Чому вакцин від грипу недостатньо і де шукали вакцини ?

 Вакцинація - це безпечно? Про це та інше журналісти RIA говорили з фахівцями з Департаменту охорони здоров'я

Тетяна Бондаренко, начальник лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, пояснює ситуацію з наявністю в обласних лікарнях ліків від грипу. – Наша задача хоча би у перші 2-3 дні, коли хворий поступає у лікарню, забезпечити його лікування за бюджетні кошти, - каже пані Тетяна. - Це і розчини для інфузійної терапії, різні противірусні засоби – Таміфлю, Реленза, ремантадин. Що саме закупляти і у якій кількості вирішують головні лікарі. Закуповували усі препарати через систему Prozorro.

Відео дня

Бондар Наталія, головний спеціаліст лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню: Додатково на профілактику і боротьбу з грипом з обласного бюджету були виділені такі кошти:

Дитяча обласна клінічна лікарня – 100 тисяч грн

Дитяча обласна інфекційна лікарня – 70 тисяч грн

Обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова – 200 тисяч грн

За ці гроші було закуплено препарат від грипу Таміфлю, тест-смужки для експрес-діагностики грипу, вакцини проти грипу. Крім того антибіотики, щоб боротися з ускладненнями, та інші препарати. Також було куплено французьку вакцину Ваксигрип для двох будинків дитини – Тульчинського і Вінницького. Дітки провакциновані у листопаді. Щеплені також і медики. Через систему Prozorro усі закупівлі пройшли досить швидко.

 

Як діяти, якщо дитина захворіла ?

За словами Тетяни Бондаренко, спочатку батьки повинні звернутися до сімейного лікаря. Якщо вихідний день і стан дитини поганий, то викликати швидку.

- Або, якщо стан дитини терпить, то після вихідних викликайте сімейного лікаря, - говорить Тетяна. - Обласні лікарні у першу чергу приймають дітей, яких привозить швидка, або за направленням. Коли пацієнт поступає у лікарню, робиться диференційний діагноз, тобто лікар визначає – це грип чи не грип. Якщо грип і лікар вирішує, що необхідний таміфлю, то препарат надається безкоштовно на перші 2-3 дні. Далі ми просимо купувати препарати пацієнтів, тому що наплив хворих великий і потрібно усіх забезпечити.

Наші обласні лікарні задихаються від потоку пацієнтів, які приходять «по самозверненню», - розповідає Тетяна. - Як педіатр я хочу сказати, буває, що батьки налякані і не знають, що робити. У перші 3-5 днів захворювання, якщо стан не важкий, не треба ніяких обстежень, необхідно збивати температуру і пити велику кількість рідини. Але буває госпіталізація необхідна. Нещодавно був такий випадок, коли дитина захворіла на грип, але в неї є ще інша патологія. Такій дитині конче необхідний був препарат таміфлю, але батьки не хотіли госпіталізуватися. І ми умовляли усі разом батьків, щоб госпіталізувати дитину. Так, на жаль, палати не індивідуальні у наших лікарнях, але є такі ситуації, коли краще полежати у лікарні і отримати лікування та бути спокійними щодо відсутності ускладнень.


 

 

Тест-смужки на грип і ліки від грипу безкоштовні…але не для усіх бажаючих Журналіст продемонструвала начальнику відділу папірець із сумою 250 грн, таку собі квитанцію про благодійний внесок. Цей квиточок був виданий саме у дитячій обласній інфекційній лікарні за придбання тест-смужки на грип. При чому медперсонал ні словом не обмовився про благодійність, а просто було оголошено суму 250 грн, яку потрібно сплатити. 

Пані Тетяна пояснює це таким чином.

– Дійсно, якщо ви самостійно вирішили звернутися у лікарню і хочете зробити дитині аналіз на грип, то вам запропонують здійснити благодійний внесок, - каже фахівець. - Так, звичайно, є проблема нерозуміння нашими медичними працівниками правильного і тактовного формулювання прохання про благодійні внески. Повинні були саме запропонувати. Медичний працівник мав сказати, що тест безкоштовний тільки у разі, якщо дитина госпіталізується і буде стаціонарним хворим, тест-системи записуються в історію хвороби. І таміфлю теж буде безкоштовним. Тетяна Бондаренко: На даний час основна маса захворювань - це не грип, а ГРВІ, за цей епідперіод маємо 16 зафіксованих випадків грипу по дитячій інфекційній лікарні, і 10 випадків по дитячій обласній лікарні. В-основному це грип Гонконг (грип А), решта випадків – ГРВІ. 

Вакцини від грипу в аптеках були, українці активно вакцинувалися

Наталія Бондар, головний спеціаліст лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню, коментує ситуацію з вакцинами проти грипу. - У Вінницькій міській аптеці з 1 листопада було біля 1000 доз корейської вакцини від грипу Джисі флю. Хто не хотів щепитися корейською, той чекав на французьку вакцину Ваксигрип. У другій половині листопада вона з’явилася і вінничани дуже активно щепилися, - розповідає спеціаліст. - Усі до однієї дози, які замовила вінницька міська аптека, були використані.

Вакцинувалися за 50 відсотків від ціни за програмою «стоп-грип». Крім того, за повну ціну вакцини від грипу можна було придбати у аптеках «Конекс» і «Техмедсервіс».

На кінець грудня 4 дози вакцини було ще у «Техмедсервісі», більше ніде вакцини уже немає.

Пані Тетяна додає, що за рекомендацією Юнісеф вакцинуватися можна у будь-який момент.

- Зазвичай друга хвиля захворюваності іде в березні, тому добре, якщо ви вакцинувалися навіть у кінці грудня – каже вона. - Інструкція пише і науковці кажуть, що імунітет після вакцинації починає вироблятися через тиждень, через 2 тижні є захист уже в достатній кількості, максимально – через місяць.

У нас тільки починається культура вакцинації

Тетяна Бондаренко каже, що, на жаль, свідомість наших людей ще на невисокому рівні.

- Вони вважають, що можна почати з першого дня одразу пити антибіотик і це їх врятує. Антибіотик не профілактує ускладнення, це вже доведено, - пояснює лікар. - Або інша крайність - є такі дорослі, які не хочуть лікуватися, переносять хворобу «на ногах» і заражають інших.

Спеціалісти пояснили, що стосується вакцин від грипу, то виробники завжди виготовляють їх певну кількість. - У них дуже короткий термін придатності. Країни замовляють вакцини заздалегідь, - говорить Тетяна Бондаренко. - Вакцину купують за «задекларованою ціною» і стільки, скільки було куплено у минулому році. Якщо Британія замовляє 5 млн доз і виробник знає, що їх куплять, а Україна минулого року купила 500 тисяч доз, то стільки виробник і виготовить. - Все це дуже пов’язане з попитом. Не було в Україні попиту на вакцини, - додає пані Наталія

Як розповідають фахівці з департаменту охорони здоров’я, у нас був довгий антивакцинальний період, коли казали, що «щеплення – це погано і жахливо». - Зараз уже почалася культура вакцинації, - додає Тетяна. - Але вакцини проти грипу на початку купили досить мало, орієнтуючись на минулі роки. Коли ми почали «кіпішувати» і хотіли закупити додаткові дози, то їх не було, де придбати, - каже вона. - Маємо надію, що завдяки інтернету, фейсбуку, особистим спілкуванням лікарів, створенню громадських об’єднань, таких як «Батьки за вакцинацію» продовжиться вакцинальна кампанія. І у наступні роки щеплення від грипу буде зробити набагато легше.

Свого часу антивакцинатори «підняли голови», відбувалась інформаційна кампанія проти щеплення, яка наробила багато шкоди не тільки в Україні, але і у Європі. Але, як виявляється, тут були замішані інтереси різних фарм-компаній. Добре, що зараз батьки починають розуміти важливість вакцинації (обов’язкової вакцинації за національним календарем – авт.) та вчаться отримувати інформацію.

Катерина Коваленко

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up