На фінансування козятинських ОСББ виділили три мільйони гривень

На фінансування козятинських ОСББ виділили три мільйони гривень
  • У Козятинській громаді створили ще два нових об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. 
  • Розповідаємо, скільки ОСББ уже створено та яку кількість зможе профінансувати бюджет.

Станом на 1 січня 2023 року 156 будинків визначились із формою управління, що становить майже 70% від усього багатоквартирного житлового фонду громади. Минулого року в громаді створили два нові об’єднання.

Перше ОСББ у Козятині створили ще у 1996 році — 26 років тому.

Переваги ОСББ

Козятинський міський голова Тетяна Єрмолаєва розповіла, які переваги надає створення ОСББ.

Відео дня

ОСББ — можливість самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, проводити заходи з енергоефективності, зменшуючи таким чином розмір платіжки за житлово-комунальні послуги. Крім того, це можливість отримати в постійне користування земельні ділянки та оформити майнові права на прибудинкову територію.

Для заохочення створення ОСББ та підтримки новостворених працюють програми фінансової допомоги об'єднанням співвласників, відповідно до якої ряд ОСББ щороку отримують кошти для модернізації своїх будинків. Так, у 2022 році 12 багатоквартирних будинків отримали одноразову фінансову допомогу з міського бюджету загальною сумою понад 2 млн грн. 

Програми співфінансування

Також для підтримки ОСББ діє програма співфінансування робіт з капітального ремонту (від 70% до 80% вартості проєкту фінансується коштом міського бюджету, а від 20% до 30% — за кошти мешканців). Ця програма дає змогу вирішити безліч проблем застарілих та зношених інженерних мереж будинків, провести капітальний ремонт дахів, конструктивних елементів, відремонтувати систему водопостачання та водовідведення тощо.

Енергомодернізація

Ще одна програма, спрямована на підтримку ОСББ — «Енергодім». Ця програма направлена на підвищення енергонезалежності будинків, впровадження заходів з економії енергоресурсів коштом комплексної енергомодернізації багатоквартирного житлового фонду міста.

У Козятині ще жоден будинок не «ризикнув» на такий проект, але крім енергоефективності, це змінить зовнішній вигляд наших вулиць. 

Фінансування ОСББ

В бюджеті 2023 року передбачено три млн грн для фінансової підтримки ОСББ.

— На даний час в переліку на отримання рахується 34 будинки. Коштів вистачить на 23 будинки.  Маємо велику надію на перевиконання бюджету і додаткове виділення коштів, — підкреслює Єрмолова.

 

Читайте також:

Комуналка, пенсії та кредити: у ЦНАПі надавали безоплатну вторинну правову допомогу

Кошти на зарплати медикам будуть, а на освіту виділять менше

Надвечір вхурделило, а на ранок ноги майже по кісточки в снігу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up