На що у Козятині вистачить прожиткового мінімуму?

На що у Козятині вистачить прожиткового мінімуму?
  • Із 1 січня 2022 року зріс прожитковий мінімум.
  • Чи вистачить цих коштів, щоб оплатити комуналку у Козятині і скільки ми можемо придбати продуктів з нашими цінами на ту суму, яка залишиться?
  • Результати вас здивують

Оскільки прожитковий мінімум розрахований на одну особу, порахуємо приблизні місячні витрати однієї людини на комірне. Саме це з’їдає у козятинчан левову частку доходу. Вивіз сміття, газ, світло, вода. Останній пункт, до речі, коштує досить таки дорого. У Козятині вода, хоч і не найкращої якості, втім тариф один із найвищих по країні. Благо останні два роки вартість водопостачання і водовідведення у нас не змінювався, тож хоч у цьому нам пощастило. Рахуємо, що одна людина в середньому витрачає 3 кубометри води на місяць. За діючим нині тарифом, це буде 140 гривень 60 копійок. Якщо ж у вас немає лічильника, то вам пощастило менше, бо за нормою доведеться заплатити майже в чотири рази більше.

Переходимо до електроенергії. На місяць людина, яка живе сама, витрачає в середньому 70 кіловат. Це якщо не дуже економити, але за умови, що у вас вдома немає електроопалення, бо в такому разі витрати взимку будуть вищими в декілька разів. За діючим тарифом «Енера Вінниця» 70 кіловат коштуватимуть 100 гривень 80 копійок.

Найбільше взимку ми платимо за блакитне паливо. Звісно, це стосується людей, у яких газове опалення, а не електричне чи твердопаливний котел. Порахуємо приблизні витрати. У середньому за місяць набіжить 170–200 кубів. Звісно, це за умови, що ви будете економити і не дуже сильно грітися, бо якщо хочете, щоб було тепло аж настільки, щоб ходити вдома у футболці, то газу треба спалити більше. За діючим тарифом «Вінницягаз збут» 200 кубів буде коштувати 1598 гривень. Але є ще ж плата за розподіл, що в народі називається «плата за трубу». Тож додаємо сюди ще десь 200 гривень.

Відео дня

Ще один пункт — вивіз сміття. Одна людина щомісяця має сплачувати за це 16 гривень 30 копійок. У підсумку за все комірне виходить в середньому 2 055 гривень 70 копійок на одну людину.

Із 1 січня цього року прожитковий мінімум у розрахунку на одну особу становить 2 393 гривні. Якщо відняти від цієї суми приблизні витрати за комунальні послуги, виходить не густо — всього на всього 337 гривень і 30 копійок. І це ми ще не врахували витрати на послуги мобільного зв’язку та інтернету. Інакше нашого прожиткового мінімуму навряд чи вистачило б взагалі.

Але окрім цього всього треба ще щось їсти. Порахуємо, скільки і які продукти ми можемо придбати на ту суму, яка залишилася після того, як ми відмінусували витрати на комірне. Нагадаємо, у нас залишилося 337 гривень і 30 копійок.

Ціни на продукти у Козятині не найнижчі. До прикладу, десяток курячих яєць коштує на маленькому базарі 34 гривні. За кілограм гречаної крупи правлять 54 гривні. Звісно, ще є крупа пшенична, вона дешевша — 13 гривень за кілограм, але ж щодня її їсти не будеш. Буряк і морква нині по 17 гривень за кілограм, а капуста взагалі 22. Добре хоч картопля поки по 9 гривень. Ціни на ринку ми дивилися у середу, 9 лютого.

Тож на наш залишок ми можемо собі дозволити запастися крупами і макаронами. Якщо купити всього по кілограму, буде 145 гривень. Стільки ми віддамо за кілограм гречки, рису, пшеничної крупи, гороху і пачку макаронів. На одну людину на місяць має вистачити. Але це майже половина від нашого залишку. А до каші треба ж ще щось.

Пачка масла в магазині коштує від 50 гривень. Пляшка олії на базарі стільки ж. Додамо сюди ще десяток яєць. І як же без хліба. Однієї буханки одній людині вистачить на днів чотири. Виходить, на місяць треба приблизно сім буханок. Та позаяк наш козятинський хліб коштує 21 гривню, ми не впишемося в наш бюджет, тому доведеться брати лише 5 буханок за місяць. Після цього всього у нас залишається 3 гривні і 30 копійок. Смішки смішками, але навіть на туалетний папір не вистачить. Як бачите, про такі лагомини як риба і м’ясо взагалі не йдеться — кілограм мойви, яка є не найдорожчою рибою, коштує 85 гривень. За кілограм свинини доведеться віддати 120.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up